Metsämaisemaa. Maija Mussaari
Uutiset

Maakunnalliset LUMO-ohjelmat avuksi luontokadon torjumiseen

Maakunnallisten LUMO-ohjelmien laadinta on alkanut Priodiversity LIFE -hankkeen rahoituksen turvin seitsemässä maakunnassa: Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Satakunta, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa. LUMO-ohjelmien tavoite on luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttäminen ja kehityssuunnan kääntäminen positiiviseksi maakunnan tasolla. Ohjelmia laaditaan kolmen seuraavan vuoden aikana yhteistyössä maakuntien keskeisten sidosryhmien kanssa, maakuntien erityispiirteet huomioiden.

LUMO-ohjelmat ovat uuden luonnonsuojelulain (2023) mukaisia, kansalliseen luonnon monimuotoisuuden strategiaan liittyviä, alueellisia luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelmia. LUMO-ohjelmien tavoitteena on edistää maakunnallista monimuotoisuustyötä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. LUMO-ohjelmia laaditaan myös muissa kuin Priodiversity LIFE -hankkeen maakunnissa. Kukin maakunta vastaa oman LUMO-ohjelmansa sisällöstä.

Priodiversity LIFE -hankkeessa LUMO-ohjelman laadinnan ensimmäinen vuosi on takana ja kolme edessä. Pitkän laadinta-ajan tarkoituksena on saada mahdollisimman kattava joukko toimijoita mukaan ohjelman valmisteluun ja toteutukseen. Ensimmäisten vuosien aikana tuodaan luontotietoa kartalle ja osoitetaan tiedon avulla monimuotoisuusverkoston kehittämistarpeet. Entistä avoimempi ja tarkentuva luontotieto kasvattaa ymmärrystä maakuntien arvokkaasta luonnosta sekä luonnon tilaa parantavien ja heikentävien toimien merkityksestä luonnon monimuotoisuudelle.

LUMO-ohjelmissa määritellään luonnon monimuotoisuustoimia alueille, joilla toimien tarve on suurin. Toimien kohdentamisella tavoitellaan vaikuttavuutta ja resurssien tehokasta hyödyntämistä luonnon monimuotoisuuden turvaamistyössä. Pitkällä aikajänteellä monimuotoisuusverkostot vahvistuvat. LUMO-ohjelmissa määritettävien toimien toteutus on maanomistajille vapaaehtoista.

LUMO-ohjelmien osoittamilla monimuotoisuuskeskittymillä aloitetaan luonnonhoito- ja ennallistamistoimia

Ensimmäisen toimintavuotensa aikana Priodiversity LIFE -hankkeen LUMO-ohjelmatyössä on koottu yhteen tietoa maakuntien arvokkaasta luonnosta ja tunnistettu maakuntien merkittävimmät monimuotoisuuskeskittymät. Priodiversity LIFE -hankkeen toimijat aloittavat luonnonhoito- ja ennallistamistoimien suunnittelun valikoiduilla, LUMO-ohjelmassa osoitetuilla monimuotoisuuskeskittymillä. Toimet sisältävät mm. soiden ennallistamista, lintuvesien ja pienvesien kunnostamista sekä metsäisten elinympäristöjen ja perinnebiotooppien hoitoa.

Tämän vuoden aikana aloitetaan myös ohjelman pitkäjänteisten, luontokadon pysäyttämiseen tähtäävien toimenpiteiden suunnittelu ja työstö yhdessä sidosryhmien kanssa. Keskeisenä tavoitteena on vauhdittaa vapaaehtoisten keinojen suuntaamista arvokkaimmille alueille. Tavoitteena on myös löytää ja ehdottaa uudenlaisia ratkaisuja luontokohteiden monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

LUMO-ohjelmatyötä tehdään maakunnallisessa yhteistyössä

Luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttämiseksi LUMO-työhön kutsutaan mukaan koko maakunta. LUMO-ohjelmia on jo nyt valmisteltu sidosryhmäyhteistyössä, ja työtä jatketaan entistä laajemmalla kokoonpanolla mm. alueellisissa työpajoissa sekä tilaisuuksissa. LUMO-ohjelmien tavoitteena on kasvattaa ymmärrystä ja arvostusta oman maakunnan luonnon monimuotoisuutta kohtaan sekä innostaa maanomistajia ja uusia toimijoita mukaan luonnon monimuotoisuuden edistämistyöhön.

”LUMO-ohjelmat ovat hyvä väline alueellisen yhteistyön syventämiseen ja entistä vaikuttavampiin toimenpiteisiin luonnon tilan parantamiseksi. Tärkeää on myös eri alueiden LUMO-ohjelmien välinen tiedonvaihto ja kustannustehokas valmistelu, minkä Priodiversity LIFE -hanke mahdollistaa”, kertoo ympäristöneuvos Päivi Gummerus-Rautiainen ympäristöministeriöstä.

Priodiversity LIFE -hanke tarjoaa ratkaisuja, joiden avulla voimme pysäyttää luontokadon. Hanke kokoaa yhteen laajan ja monipuolisen joukon sitoutuneita toimijoita, joilla on yhdessä mahdollisuus löytää vaikuttavimmat ja kustannustehokkaimmat keinot luontokadon pysäyttämiseen Suomessa. Priodiversity LIFE -hanke luo edellytyksiä tehdä luontokadon torjunnasta uutta osaamista suomalaisille yrityksille sekä luoda Suomesta kansainvälisen tason osaaja. Priodiversity LIFE -hanketta koordinoi Metsähallituksen Luontopalvelut.

Hanke on saanut osarahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan unioni tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.