Liisa Hanén, mikro- ja yksinyrittäjien edunvalvoja on asettanut päämääräkseen yrittäjän eläkejärjestelmän täysremontin. Työeläke-lehden jutussa hänet on kuvattu joogamatolla. Milka Alanen
Uutiset

Hanén vaatii yrittäjäeläkkeeseen täysremonttia

”YEL-työtulosta on luovuttava”, sanoo Liisa Hanén uusimmassa Työeläke-lehdessä. Mikro- ja yksinyrittäjien edunvalvoja haluaa samat eläkesäännöt yrittäjille ja palkansaajille.

Sisukas mikro- ja yksinyrittäjien puolustaja Liisa Hanén on ottanut päämääräkseen yrittäjien eläketurvan uudistamisen. Nykyinen järjestelmä on hänen mukaansa täysremontin tarpeessa. Tapasimme edunvalvojan hänelle tutussa ympäristössä, joogamatolla.

– YEL-työtulosta on luovuttava. Yrittäjän eläketurvan täytyy perustua todellisiin ansioihin, toteaa Mikro- ja yksinyrittäjien puheenjohtaja Liisa Hanén Työeläke-lehdessä.

Hanénin mukaan järjestelmä selkeytyisi nykyisestä, jos sekä yrittäjien että palkansaajien eläketurva perustuisi ansiotuloihin. Myös sukkuloiminen työsuhteiden ja yrittäjyyden välillä helpottuisi.

– Pienestäkin yrittäjäkeikasta kertyisi eläkettä, toisin kuin nyt, Hanén perustelee.

Kevytyrittäjyyttä tarjotaan reittinä työelämään

Lisäksi syyskuun numerossa Työeläke-lehti tarkastelee runsastuvaa ilmiötä, kevytyrittäjyyttä. Tutkija Susanna Sten-Gahmberg havainnollistaa artikkelissaan, että kevytyrittäjyydestä on muotoutunut yhä useammalle reitti työelämään.

Aiemmin epätyypilliseksi ajateltu työntekemisen muoto on laajentunut työelämään. Etenkin nuorten ja ulkomaalaisten keskuudessa kevytyrittäjyys on yleistynyt.

– Työeläkejärjestelmässä ei ole kevytyrittäjille tai muille uudenlaisille työn tekemisen muodoille omaa kategoriaa. Tämän vuoksi järjestelmän ymmärtäminen on haastavaa, Eläketurvakeskuksen erikoistutkijana työskentelevä Sten-Gahmberg toteaa.

Epäkohtia on havaittu ja kevytyrittäjyyden nimissä teetetään myös työsuhteessa tehtyä työtä. Lehden visualisointiaukeama näyttää tulokset harmaan talouden torjunnasta työeläkevakuuttamisessa.

Nuorten yllättävät eläkeavaukset eivät saa vastakaikua

Nuorisoalan järjestöt esittävät radikaalia muutosta turvaamaan pienenevien ikäluokkien eläkkeet. Kannanotossaan ne ehdottavat nuorille korvamerkittyä sukupolvirahastointia ja maksussa olevien eläkkeiden indeksijäädytystä.

Työeläke-lehdessä kantojaan perustelevat nuorisoaktiivi Suvi Mäkeläinen (kesk.) sekä kansanedustajat Elisa Gebhard (sd.) ja Ville Valkonen (kok.). Kukaan heistä ei lähtisi tekemään työeläkejärjestelmään täysremonttia.

Juuri ilmestyneessä Työeläke-lehdessä on paneuduttu myös kansalaisten eläketietämyksen vahvistamiseen. Työeläkeotetta pidetään tärkeimpänä eläketiedon lähteenä. Verkossa työeläkeotteelta voi jokainen havaita tekemänsä työn vaikutuksen eläkkeeseensä ja huomata, että työuran kaikki ansiot lasketaan eläkekertymään.