Nopeimmat työnhakijat nappaavat itselleen pestin jouluapulaisena, sesonkityöntekijänä tai jopa joulupukkina jo nyt. Työnhakupalvelu Duunitorilla on tällä hetkellä auki satoja työpaikkailmoituksia, joissa etsitään tekijöitä joulun aikaan. Töitä löytyy muun muassa postin, logistiikan ja kaupan aloilta sekä ravintola- ja matkailualalta.
Vaikka elämme vasta lokakuuta, kannattaa keikkatyötä tai lisätienestejä kaipaavan kääntää katse joulua kohti. Työnantajat etsivät nimittäin juuri nyt tekijöitä joulusesonkiin. Tällä hetkellä jouluapulaisia etsitään työnhakupalvelu Duunitorilla yhteensä 466 työpaikkailmoituksessa.
Todellisuudessa työpaikkoja on huomattavasti enemmän kuin sivustolla ilmoituksia, sillä moni työnantaja hakee yksittäisellä ilmoituksella kymmeniä tai jopa satoja sesonkityöntekijöitä.
Duunitorin työpaikkailmoitusten julkaisupäivät osoittavat, että jouluapulaisia rekrytoidaan pitkin vuotta, mutta vauhti kiihtyy syyskuusta eteenpäin ja viimeisiä apulaisia haetaan vielä uuden vuoden kynnyksellä.
Viime vuonna jouluapulaisia haettiin yhteensä 1 868 ilmoituksella, joista suurin osa julkaistiin loka–marraskuussa. Tänä vuonna ilmoituksia on julkaistu tähän mennessä jo 1 372 kappaletta, mikä on noin 70 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.
Jouluapulaisten työpaikkailmoitusten runsas määrä kertoo, että työnantajat suhtautuvat tulevaan juhlakauteen optimisesti. Ainakaan vielä työnantajien aikeissa ei näy huolta koronatilanteen kiristymisestä. Lisäksi montaa alaa riivaama työvoimapula lisää sesonkityöntekijöiden, kuten joulupulaisten ja kesätyöntekijöiden, tarvetta.
Haussa kielitaitoisia, palveluhenkisiä tai esiintyviä joulupukkeja ja tonttuja
Joulusesonki näkyy vuosittain isosti postin ja logistiikan alalla sekä kaupan ja ravintola-alan asiakaspalvelutehtävissä – niin myös tämän vuoden työpaikoissa. Tällä hetkellä sesonkityöntekijöitä etsivät isot työllistäjät, kuten HOK-Elanto, Alko ja Posti, joka etsii juhlavasti “jouluntekijöitä”.
Jouluapulaisen työnkuvan sesonkiluontoisuuden vuoksi työpaikkailmoituksissa korostuvat myös henkilöstövuokrauspalvelut, kuten SOL, Bolt ja Barona. Henkilövuokrauspalvelun kautta työnhakija voi työllistyä esimerkiksi logistiikkakeskukseen, ravintolaan tai asiakaspalvelijaksi.
Moniin jouluapulaisen tehtäviin ei vaadita lainkaan työkokemusta, mutta esimerkiksi ravintola-alan sesonkiluontoisissa työtehtävissä aiempi kokemus on eduksi, ja osassa tehtävistä se on välttämätöntä.
– Etenkin nuorten työnhakijoiden kannattaa tutustua avoimiin jouluapulaisten paikkoihin, sillä tällainen keikkatyö on hyvä tapa tutustua työelämään, tienata ylimääräistä ja kenties varmistaa jo kesätyöpaikka tulevalle kesälle, vinkkaa Duunitorin sisältö- ja viestintäpäällikkö Anna Mäkelä.
Perinteisten kausiapulaisten tehtävien lisäksi tarjolla on myös harvinaisempia työpaikkoja tontun tai joulupukin roolissa. Joulupukkeja ja tonttuja haetaan erityisesti Lapin alueella matkailualan yrityksiin, mutta löytyypä pukin pestejä eteläisemmästäkin Suomesta.
Työpaikkailmoitusten perusteella tonttujen ja pukin työtehtävät keskittyvät pääasiassa asiakaspalveluun ja joulua viettävien viihdyttämiseen. Useimmissa ilmoituksissa tehtäviin luvataan koulutus, eikä aiempaa tonttukokemusta vaadita.
– Pukiksi ei kuitenkaan ihan kuka tahansa pääse: monissa työpaikkailmoituksissa etsitään sanavalmiita, kieli- ja esiintymistaitoisia tyyppejä, joilta ehkä luonnistuu myös laulaminen tai musisointi, Mäkelä kertoo.