Lady Justice
Oikeusvaltiopäivä on ensimmäinen kerta, kun maailmalla oikeusvaltiotyötä tekevät suomalaiset organisaatiot eri aloilta kokoontuvat yhteen keskustelemaan laajasti oikeusvaltioteemoista.
Uutiset

Ensimmäinen Oikeusvaltiopäivä 27.10. Helsingin yliopistolla – keskustellaan oikeusvaltiosta

Helsingin yliopiston Oikeusvaltiokeskus järjestää ensimmäisen Oikeusvaltiopäivän Porthaniassa sekä verkossa torstaina 27. lokakuuta. Tapahtuman avajaisissa puhuvat muun muassa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sekä videon välityksellä komissaari Jutta Urpilainen. Päivän ohjelmassa on ensimmäinen Leo Mechelin -juhlaluento sekä paneelikeskusteluja oikeusvaltiosta.

Helsingin yliopiston Porthaniassa järjestettävä Oikeusvaltiopäivä on yleisölle avoin tapahtuma, joka kokoaa yhteen kotimaisia oikeusvaltion ja kehitysyhteistyön huippuasiantuntijoita julkiselta sektorilta, kansalaisjärjestöistä sekä yliopistoista keskustelemaan oikeusvaltiotyön onnistumisista ja haasteista.

– Oikeusvaltioperiaate on vaarassa muuttua katoavaksi luonnonvaraksi, ja se tarvitsee aktiivista tukea, Oikeusvaltiokeskuksen johtaja Tuija Brax kertoo globaalista yhteiskunnallisesta kehityksestä.

Helsingin yliopiston ja ulkoministeriön vuonna 2021 perustaman keskuksen tehtävä on koota yhteen kotimaista oikeusvaltio-osaamista ja osana Suomen kehityspolitiikkaa viedä asiantuntemusta ulkomaille.

– Oikeusvaltiopäivä on ensimmäinen kerta, kun maailmalla oikeusvaltiotyötä tekevät suomalaiset organisaatiot eri aloilta kokoontuvat yhteen keskustelemaan laajasti oikeusvaltioteemoista, Brax jatkaa.

Korruptio, sananvapaus ja kansalaisyhteiskunta esillä teemoissa – Kaarlo Tuorille Leo Mechelin -tunnustus

Tapahtuman iltapäivässä käydään kolme paneelikeskustelua korruption torjunnan, riippumattoman median ja sananvapauden sekä kansalaisyhteiskunnan suhteesta oikeusvaltioon. Paneeleita voi seurata ja kommentoida myös verkossa.

Tapahtumassa jaetaan uusi, vuosittainen Leo Mechelin -tunnustus, jonka Oikeusvaltiokeskus ja Leo Mechelin säätiö myöntävät erityisen ansioituneelle oikeusvaltion puolestapuhujalle. Ensimmäinen Leo Mechelin -tunnustuksen saaja on yleisen oikeustieteen emeritusprofessori Kaarlo Tuori, jonka juhlaluento kuullaan avajaisten jälkeen.

Kaarlo Tuori

– Leo Mechelin -luento on sopivasti eräänlainen tilinpäätös Venetsian-kauteni päätteeksi, Tuori kommentoi saamaansa tunnustusta.

Vuosina 1998–2022 Tuori oli jäsen sekä pitkäaikainen varapuheenjohtaja Euroopan neuvoston Demokratiaa oikeusteitse -komissiossa eli niin sanotussa Venetsian komissiossa, jonka valmistelema oikeusvaltion tarkistuslista on muodostunut tärkeäksi oikeuslähteeksi Euroopassa ja sen ulkopuolella. Maaliskuussa 2022 Tuori nimitettiin Venetsian komission kunniapuheenjohtajaksi hänen poikkeuksellisen merkittävän ja pitkän uransa ansiosta.

Kotimaisessa oikeusvaltiokeskustelussa Kaarlo Tuori tunnetaan etenkin pitkäaikaisena perustuslakivaliokunnan asiantuntijana, useiden valtiosääntöoikeudellisten toimikuntien jäsenenä sekä merkittävästä, yli 50-vuotisesta akateemisesta urastaan Helsingin yliopistossa.

Brax toivottaa kaikki oikeusvaltiosta kiinnostuneet tervetulleiksi Oikeusvaltiopäivään:

– Oikeusvaltiokysymykset ovat juuri nyt ajankohtaisia maailmalla, Euroopassa ja Suomessa. Tapahtuma on erinomainen tilaisuus kaikille aiheesta kiinnostuneille taustasta riippumatta tulla keskustelemaan oikeusvaltiosta.

Oikeusvaltiopäivä torstaina 27.10.2022 klo 10–17.15 Porthaniassa (Yliopistonkatu 3, Helsinki) sekä verkossa osoitteessa www.helsinki.fi/oikeusvaltiopaiva.