TEK ja TFiF jakavat marraskuun lopussa 30 000 euron arvoisen palkinnon työryhmälle, joka on edistänyt huomattavasti teknistä osaamista Suomessa. Finalistinelikko kehitti pikatestin koronalle, teki äänestä näkyvää, uudisti paperikoneita ja kehitti työkoneiden simulaattoriteknologiaa.
Suomalainen insinöörityöpalkinto on palkinto ihmisille tekniikan takana. Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF ovat jakaneet palkintoa jo vuodesta 1980. Tutustu aiempiin voittajiin tästä.
– Suomalaisen insinöörityön tekijöiden palkitseminen ja esiin nostaminen ovat meille kunnia-asioita. Korkealaatuinen ja uutta luova insinöörityö on hyvinvointiyhteiskuntamme ennakkoehto, TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen sanoo.
Palkinnon saajaa sai ehdottaa kuka vain. TEKin teknologiavaliokunta valitsi neljä finalistia. TEKin ja TFiFin hallitukset päättävät voittajan, joka julkaistaan marraskuussa 2022.
– Tänä vuonna valituissa finalisteissa näkyy tekniikan ja sen luovuuden ja ongelmanratkaisukyvyn laajuus. Finalistit tuovat ratkaisuja sekä ajankohtaisiin, että pitkän aikavälin haasteisiin, TFiFin toiminnanjohtaja Annika Nylander sanoo.
Suomalainen insinöörityöpalkinto 2022 -finalistit
Finalisti 1: GenomEra
Viime vuosina turkulainen Abacus Diagnostica on ennen kaikkea kehittänyt ja valmistanut pika-PCR-koronatestejä laboratorioihin ja sairaaloihin. GenomEra-niminen PCR-testijärjestelmä infektiotaudeille, kuten koronalle, ei vaadi puhdastiloja, erityiskoulutettua henkilökuntaa eikä pitkää odotusaikaa. GenomEralla tehdyn testin tulokset valmistuvat automaattisesti noin tunnissa.
Finalisti 2: NL Camera
Helsinkiläisen Noiseless Acousticsin akustinen kamera muodostaa 124 mikrofonilla saamistaan ääni- ja ultraäänisignaaleista laskennan avulla ruudulleen kuvan, joka näyttää reaaliajassa käyttäjälle äänilähteiden suunnan. Asiakkaat käyttävät NL Cameraa sähkövikojen tunnistamiseen, ilma- ja kaasuvuotojen paikantamiseen sekä vuotojen suuruuden arviointiin esimerkiksi tehdastiloissaan ja jalostamoissa.
Finalisti 3: OptiCalender Multinip
1990-luvun alussa syntyi Valmetin tehtaalla diplomityö, joka uudisti aikakauslehtipaperikoneiden pintakäsittelyteknologian. Juha Lipposen ja Pekka Koivukunnaksen patentoitu keksintö mahdollistaa aikakauslehtipaperikoneen monitelakalanterin telaston kuormittamisen niin, että jokainen tela kuormittuu yhtä paljon. Teknologiayritys Valmet on myynyt kalantereita arviolta miljardin euron arvosta.
Finalisti 4: Simulaattoriteknologia
Tamperelaisen Creanexin simulaattorilla ihminen voi opetella esimerkiksi metsä- ja kaivoskoneiden käyttöä tai ajoneuvoyhdistelmien ja raitiovaunun ajamista. Creanexin erikoisalaa ovat simulaattorit, joissa on mukana simuloitavan työkoneen tai laitteen aito ohjausjärjestelmä. Tähän mennessä Creanex on toimittanut yli 600 koulutus- ja tuotekehityssimulaattoria ympäri maailman.