Alkavatko suomalaiset kerrostaloasunnot kaivata viilentimiä, kuten muualla Euroopassa? Kuvan kaltaiset viritelmät eivät sovellu Suomeen, joten lue tästä Isännöintiliiton ohjeet, miten kannattaa toimia.
Uutiset

Haaveiletko ilmalämpöpumpusta kerrostaloasuntoosi? Tässä ohjeet

Kesän kuumina päivinä moni kerrostaloasujakin alkaa haaveilla viilentävästä ilmalämpöpumpusta. Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Lauhia kertoo, miten osakkaan kannattaa edetä, jos hän haluaa asentaa asuntoonsa ilmalämpöpumpun.

1. Kysy isännöitsijältä, onko taloyhtiössä annettu lupia ilmalämpöpumppujen asentamiseen

Ilmalämpöpumpun asentaminen kerrostalon parvekkeelle tai ulkoseinään vaatii taloyhtiön luvan. Pääsääntöisesti lupa heltiää helpommin ilmalämpöpumpun asentamiseen parvekkeelle, jolla osakkaalla on muutostöihin lähtökohtainen oikeus ja jossa se ei aiheuta esimerkiksi ulkonäköhaittaa julkisivuun.

–  Ennen kuin alat suuremmin googlata ilmalämpöpumppuja, kannattaa tiedustella isännöitsijältä, onko taloyhtiöön asennettu ilmalämpöpumppuja huoneistoihin. Tämä taustatieto antaa osviittaa siitä, miten taloyhtiössä on toimittu ilmalämpöpumpun asentamiseen liittyvissä tilanteissa ja millaisia ehtoja asennuksille on mahdollisesti aikaisemmin asetettu, Jenni Lauhia sanoo.

Isännöitsijä osaa usein myös kertoa, mitä seikkoja kannattaa kysyä ilmalämpöpumppuyrityksiltä tarjouspyyntöjen yhteydessä kyseisen taloyhtiön erityispiirteet huomioiden. Taloyhtiö tarvitsee usein luvan myöntämistä varten suunnitelmat asennuksesta – muun muassa pumpun ulkoyksikön sijoittelusta ja kiinnityksestä, rakenteiden läpivienneistä sekä asentavasta yrityksestä.

2. Kilpailuta ilmalämpöpumppujen tarjoajat

Ilmalämpöpumppuja tarjoaa Suomessa monta toimijaa.

–  Suosittelen kilpailuttamaan hankinnan ja selvittämään pyytämään toimittajilta hinta- ja laitetietojen lisäksi tiedot asennuksesta, Lauhia neuvoo.

3. Tee muutostyöilmoitus taloyhtiölle

Kun olet saanut tarvittavat tiedot asennuksesta ja ilmalämpöpumpun vaatimista muutostöistä, tee muutostyöilmoitus isännöitsijälle. Isännöitsijä vie asian taloyhtiön hallituksen käsiteltäväksi.

Korkein oikeus linjasi viime vuonna myös asunnon parvekkeen kohdalla olevan rakennuksen ulkoseinän kuuluvan osakkaan muutostyöoikeuden piiriin. Tämä oli merkittävää, sillä ilmalämpöpumpun asennus edellyttää taloyhtiön vastuulle kuuluvan talon ulkoseinän poraamista. Muutostyöhön tarvitaan kuitenkin edelleen taloyhtiön lupa. Korkeimman oikeuden päätöksen myötä taloyhtiön hallitus voi kieltää ilmalämpöpumpun asentamisen ainoastaan, jos se aiheuttaa kohtuutonta haittaa.

–  Yhtiö voi kieltää muutostyön vain, jos siitä aiheutuu sille tai muille osakkaille kohtuutonta haittaa suhteessa osakkaan saamaan hyötyyn. Muutos voidaan kieltää esimerkiksi silloin, jos se vaikuttaa rakennuksen julkisivuun tai voi vahingoittaa yhtiön kunnossapitovastuulla olevia rakennuksen osia, Lauhia sanoo.

Varmimmin luvan saa parvekkeelle reunan suojiin asennettavalle pumpulle. Yhtiö voi myöntää luvan asennukselle myös rakennuksen julkisivuun. Tällaisessa tilanteessa yhtiön harkintamahdollisuus on kuitenkin laaja, ja asennus voidaan kieltää ilman perusteluja.

4. Taloyhtiö käsittelee muutostyöilmoituksen

Seuraavaksi osakkaan kannattaa nojata taaksepäin ja ottaa rennosti. Muutostyöilmoituksen käsittely kestää taloyhtiön hallituksessa yleensä vähintään kaksi viikkoa.

– Jos taloyhtiöissä on jo aiemmin asennettu ilmalämpöpumppuja eikä muutostyöilmoitus vaadi enää hallituksen käsittelyä, luvan voi saada nopeastikin. Joissain tapauksissa asennus vaatii toimenpideluvan kaupungilta, jolloin käsittelyaika pitenee merkittävästi.

5. Tilaus sisään ja asennusta odottamaan

Kun lupa taloyhtiöltä on tullut, osakas voi tilata ilmalämpöpumpun sopivalta yritykseltä.
Yhteenvetona Jenni Lauhia kannustaa ennakoivaan, suunnittelevaan toimintaan tässäkin asiassa.

–  Tämän kesän helteiden osalta aletaan olla myöhässä, mutta helpottaa se ilmalämpöpumppu ensi kesänkin kuumia päiviä. Ennusteiden mukaan kesähelteet eivät ole vähentymässä ilmastonmuutoksen myötä, joten tämäkin asia on yhä useamman osakkaan ja taloyhtiön mielessä.