Helsinkiläinen 97-vuotias sotaveteraani Yrjö on saanut seuraa Irjasta. Nyt etsitään kummiyritystä turkulaiselle veteraanille. Kuva: Seurana Oy
Uutiset

97-vuotiaalle turkulaiselle sotaveteraanille etsitään kummiyritystä

Valtakunnallinen vanhusseurapalveluyritys Seurana Oy etsii Turun alueelta yritystä, joka haluaisi lähteä yrityskummiksi tukemaan turkulaista sotaveteraania. Tämä varsin sosiaalinen, liki satavuotias veteraani kun kaipaisi enemmän säännöllistä juttuseuraa, ja sponsorituella sitä pystyttäisiin hänelle järjestämään.

Hankkeen takana on Seurana Oy, joka on Suomen ensimmäinen vanhusseurapalveluyritys. Yrityksen ideana on tarjoa vanhuksille säännöllistä vertaistuellista ystäväseuraa kotiin tai hoivakotiin. Yritys on työllistänyt valtakunnallisesti vanhusten ystäviksi jo lähes 170 eläkeikäistä seuralaista.

–Palvelu tuo hyvinvointia vanhusasiakkaillemme ja heidän omaisilleen sekä myös eläkeikäisille seuralaisille, jotka pitävät itsensä toimintakykyisinä ja saavat työstään palkkion. Meidät valittiin vuonna 2021 Suomen parhaaksi ja Euroopan parhaaksi suomalaiseksi työpaikaksi. Viime vuonna olimme myös Lounais-Helsingin Yrittäjien Vuoden yritys, kertoo Seurana Oy:n asiakkuusjohtaja Fanni Helin.

–Tässä taklataan vanhusyksinäisyyttä kahdella tapaa, ja tämä on hyvä keino työllistää eläkeläisiä, sanoo Helin.

Eläkeläiset, jotka toimivat seuralaisina, saavat palkkiota 13 euroa tunnilta. Tapaamiset ovat yleensä kestoltaan kaksi tuntia, ja niiden aikana tehdään arkisia asioita: jutellaan, juodaan kahvia, käydään kaupassa tai kävelyllä.

–Raha ei ole mukana oleville eläkeläisille tärkein motiivi, vaan se, että he kokevat työnsä merkitykselliseksi, Helin kertoo.

Seuranan vanhusseurapalvelun tilaaja on usein vanhuksen omainen, joka asuu eri paikkakunnalla, ja viikoittainen vierailu on siksi mahdotonta.


Yritykset voivat tukea onnellista vanhuutta kummivanhustoiminnan kautta tai tarjota vanhusseurapalvelua henkilöstöetuna. Puolen vuoden yrityskummius maksaa hieman alle 2000 euroa, kolmen kuukauden sopimus alle tuhat euroa. Yritykset saavat säännöllisesti raportin sponsoroimansa vanhuksen kuulumisista sekä lisäksi valmiit viestintämateriaalit ja näkyvyyttä Seurana Oy:n viestinnässä.

Kiinnostuneet yritykset voivat olla yhteydessä: fanni.helin@seurana.fi