Yli 55-vuotiaita palkataan selvästi aiempaa enemmän. Vielä viime vuoden keväällä yli 55-vuotiaiden työttömyys oli kahdessakymmenessä prosentissa, nyt ollaan jo melko lähellä kymmentä prosenttia.
Uutiset

YTK: Työttömyys ennätysalhaalla, yli 55-vuotiaiden työttömyys laskenut selvästi

Heinäkuun työttömyys YTK:n jäsenistössä oli 5,6 %. Edellinen näin matala luku on syksyltä 2019. Etenkin yli 55-vuotiaiden työttömyys laski kesällä. Toisaalta uusia hakemuksia saapui heinäkuussa paljon ennusteita enemmän. 

Yleinen työttömyyskassa YTK:n jäsenten työttömyysaste oli heinäkuussa 5,6 %. Kesäkuussa työttömyys oli 6,0 %. Vuosi sitten YTK:n työttömyysaste oli 8,0 %, josta on tultu alas 2,4 prosenttiyksikköä.    

Työttömyys on ollut näin alhaalla viimeksi vuoden 2019 syyskuussa. Korona-ajan huipusta 13,6 % (heinäkuu 2020) työttömyysaste on laskenut jopa kahdeksan prosenttiyksikköä.   

Työttömyys aleni kaikissa ikäryhmissä. Voimakkainta lasku oli yli 55-vuotiaissa; heidän työttömyytensä oli heinäkuussa 11,4 % ja on laskenut maaliskuusta jopa 5,2 prosenttiyksikköä.    

Myös vuodentakaiseen verrattuna yli 55-vuotiaiden työttömyys on laskenut reippaasti, 3,7 prosenttiyksikköä eli lähes kolmanneksella viime vuoden heinäkuusta.   

– On ilahduttavaa, että työttömyys laskee vanhemmasta päästä, vaikka osa siitä selittyykin kausivaihtelulla. Vielä viime vuoden keväällä yli 55-vuotiaiden työttömyys oli kahdessakymmenessä prosentissa, nyt ollaan jo melko lähellä kymmentä prosenttia, sanoo YTK:n toimitusjohtaja Auli Hänninen.  

Ensihakemuksia poikkeuksellisen paljon  

Vaikka työttömyys on nyt alhaalla, on YTK:lla riittänyt kesällä töitä hakemusten kanssa. Niitä on aiheuttanut etenkin ensihakemusten suuri määrä, sillä alkavan työttömyyden vuoksi tehdyt hakemukset ovat olleet kasvussa.    

– Heinäkuussa tuli yli tuhat hakemusta enemmän kuin ennustimme. Elokuun alku on kuitenkin vaikuttanut taas melko normaalilta hakemusten määrän suhteen, Auli Hänninen sanoo.  

Lapin työttömyys 9,8 %, Pohjanmaan vain 3,5 %   

Yhdenkään maakunnan työttömyys ei YTK:lla ollut heinäkuussa yli 10 %:n rajan. Lapin työttömyys oli korkeimmalla, 9,8 %:ssa. Pohjanmaan maakunnassa työttömyysaste oli vain 3,5 % ja Ahvenanmaalla vielä tätäkin matalampi, 2,7 %.   

Maakunnista työttömyys laski eniten Etelä-Savossa. Siellä työttömyys aleni kesä-heinäkuun välillä 1,6 prosenttiyksikköä (8,4 % -> 6,7 %). Uudellamaalla työttömyys ei heinäkuussa enää laskenut. Tätä selittää etenkin Uudenmaan työttömyyden jo ennestään matala taso, 4,8 %.   

Tiedot selviävät YTK-Barometrista, joka luotaa kuukausittain Yleinen työttömyyskassa YTK:n jäsenistön työttömyyttä. Yli puolen miljoonan jäsenen YTK on Suomen suurin työttömyyskassa.