Hallituksen on välittömästi aloitettava YEL-järjestelmän kehittäminen, vaatii Suomen Yrittäjät.
Pääministeri Orpon hallitusohjelmassa linjataan, että hallitus käynnistää arvioinnin YEL-järjestelmän kehittämistarpeista.
– Arviointia ei voi tehdä muutamassa kuukaudessa, joten sen tekeminen olisi syytä aloittaa välittömästi, Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula sanoo.
Yrittäjän eläkelakia täsmennettiin vuoden 2023 alusta lukien. Lakimuutoksen siirtymäaika on nyt käynnissä, ja jo toinen ryhmä yrittäjiä saa tänä vuonna eläkelaitokselta ehdotuksen uudeksi YEL-työtuloksi. Muutoksen siirtymäaika kestää aina vuoteen 2029 saakka.
– Ennen siirtymäajan päättymistä tulee yrittäjän eläkejärjestelmää uudistaa. Työssä on syytä hyödyntää nyt 2023 voimaan tulleen muutoksen siirtymäajalla kertyvää tietoa ja hallitusohjelmassa mainitun kehittämistarpeiden arvioinnin tuloksia, Makkula linjaa.
Hallitusohjelmassa luvataan, että hallitus käynnistää arvioinnin järjestelmän kehittämistarpeista.
– Pelkkä arviointi ei tietenkään riitä, vaan lopputuloksena tulee olla parempi ja nykyistä joustavampi YEL-järjestelmä, joka ei luo kasvulle esteitä ja johon luotetaan. Arviointi on aloitettava viipymättä, koska se huolellisesti toteutettuna voi toimia pohjana laadukkaalle lainsäädännölle, Makkula arvioi.
Kaikki realistiset kehittämismallit arvioitava
– Olemme jo pitkään esittäneet, että YEL-järjestelmän uudistamisen lähtökohdaksi ja tavoitteeksi asetettaisiin yrittäjien sitä kohtaan tunteman luottamuksen parantaminen sekä joustavuuden ja yrittäjän vapauden lisääminen, Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.
Suomen Yrittäjien mukaan tavoitteeseen päästäisiin, mikäli yrittäjän eläkelain mukaisen pakollisen vakuuttamisen alaraja nostettaisiin nykyiseltä tasolta vähintään yrittäjän ansiosidonnaisen työttömyysturvan alarajalle.
– Tällöin perusturvan varassa olevia yrittäjiä ei velvoitettaisi maksamaan korkeita eläkevakuutusmaksuja, ja taas pakollisen järjestelmän piirissä olevien etuudet ylittäisivät vähimmäisturvan, Hellstén jatkaa.
Vakuuttamisvelvollisuuden täyttyminen voisi jatkossakin Yrittäjien mukaan perustua yrittäjän työpanoksen arviointiin, mutta alarajan yläpuolella yrittäjän vapautta valita turvansa taso tulee lisätä.
Lisäksi on selvitettävä rahastoinnin sisällyttäminen myös YEL-järjestelmään, sillä se on ainoa keino pienentää kasvavaa valtion osuutta yrittäjien eläkkeistä. – Järjestelmän kehittämistarpeita arvioitaessa toivomme, että esittämämme konkreettiset muutokset ja niiden vaikutus yrittäjien turvaan ja käyttäytymiseen arvioitaisiin perusteellisesti huomioiden myös vaikutukset mm. verotukseen ja muuhun sosiaalivakuutusjärjestelmään. Samanlainen arviointi on tärkeää tehdä myös muiden esitettyjen kehittämisvaihtoehtojen osalta, Hellstén linjaa.