Suomen Yrittäjien mukaan suojelutyön turvaamista voitaisiin toteuttaa yksinkertaisemmin hätätyötä koskevan sääntelyn avulla.
Suojelutyön turvaamista työtaistelutilanteissa valmistelleen työryhmän mietintö on lähetetty lausuntokierrokselle. Suojelutyöllä tarkoitetaan työtaistelun aikana tehtävää työtä, joka on välttämätöntä esimerkiksi hengen ja terveyden turvaamiseksi. Suomen Yrittäjät jätti mietintöön eriävän mielipiteen.
– Suojelutyöstä säätäminen on tärkeää, sillä työtaisteluoikeuden käyttö ei saisi vaarantaa ihmisten henkeä, terveyttä tai muitakaan yksityisten tai yhteiskunnan kannalta tärkeitä oikeushyviä, Suomen Yrittäjien asiantuntija Albert Mäkelä sanoo.
Työryhmän mietinnön mukaan ammattiliitoille säädettäisiin laissa tarkemmin määriteltyjä oikeushyviä koskeva huolehtimisvelvollisuus. Sen mukaan ammattiliiton olisi joko työtaistelun rajaamisella tai suojelutyöllä huolehdittava siitä, etteivät oikeushyvät vaarannu. Huolehtimisvelvollisuuden vastainen työtaistelu voitaisiin kieltää.
– Vaikka työtaisteluoikeuden on katsottu olevan perusoikeus, se ei ole rajoittamaton. Myös ihmisten henki ja terveys, puhdas ympäristö sekä omaisuus ovat perusoikeuksia, Mäkelä toteaa.
Työtaistelun kielto edellyttäisi tuomioistuinprosessia
Mietinnön mukaan työtaistelun kieltäminen edellyttäisi, että työnantaja olisi pyrkinyt välttämään työtaistelun vaikutuksia omin toimin ja neuvottelemaan ammattiliiton kanssa suojelutyön järjestämisestä.
– Työnantaja on aina vastuussa siitä, ettei työtaistelunkaan aikana vaaranneta henkeä, terveyttä tai esimerkiksi ympäristöä. Siksi työnantajan pitäisi voida määrittää, millaiset resurssit suojelutyöhön tarvitaan, Mäkelä sanoo.
Jos työnantaja olisi hakenut väliaikaista kieltoa ilmeisen perusteettomasti, ammattiliitolle olisi maksettava mietinnön mukaan enintään 150 000 euron hyvitys.
– Sääntely asettaisi tuomioistuimesta haettavan kiellon kynnyksen liian korkealle. Erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten kannalta tuomioistuinprosessi ei ole realistinen, Mäkelä sanoo.
Suomen Yrittäjät katsoo, että suojelutyön turvaamista voitaisiin toteuttaa yksinkertaisemmin hätätyötä koskevan sääntelyn avulla.
Hätätyötä voidaan lain mukaan teettää, jos ennalta arvaamaton tapahtuma on aiheuttanut keskeytyksen säännöllisessä toiminnassa tai vakavasti uhkaa johtaa sellaiseen keskeytykseen tai hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön vaarantumiseen.
– Hätätyötä koskevaa säännöstä voitaisiin kehittää niin, että se tarjoaisi vaihtoehdon suojelutyön toteutumiselle tilanteissa, joissa muita keinoja oikeushyvien suojaamiseen ei tosiasiallisesti ole käytettävissä, Mäkelä toteaa.
Sääntelyn taustalla vuoden 2022 työtaistelut
Suojelutyötä koskevan valmistelun taustalla on vuonna 2022 hoitoalan työtaisteluiden yhteydessä säädetty määräaikainen laki ja siihen liittyvä eduskunnan lausuma.
Eduskunta edellytti, että valtioneuvosto selvittää suojelutyötä koskevat kehittämistarpeet ja valmistelee tarvittaessa lainsäädäntöehdotukset, joilla suojelutyön järjestäminen turvataan ristiriitatilanteissa.