Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen.
Uutiset

Yrittäjät: Pk-yrityksiä tulee myös tukea sähkökriisissä

– Sähkötukea pitää jakaa kriisin kärjistyessä myös ahtaalla oleville pk-yrityksille. Useat pk-yritykset ovat yhtä tuskaisessa tilanteessa kuin kotitaloudet, joiden sähkölasku on noussut ja uhkaa vielä nousta talvikuukausina, puheenjohtaja Petri Salminen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Sähkömarkkinoiden tilanne on tällä hetkellä erittäin vaikea, ja on pelättävissä, että se kiristyy alkutalven pakkaskuukausien aikana. Varsinkin pörssisähkön varassa olevien kotitalouksien ja yritysten sähkölasku uhkaa nousta kohtuuttomaksi.

– On selvää, että myös yrityksiä pitää tukea jollakin tavalla, sillä muidenkin maiden tukiessa yrityksiä tämä on myös kilpailukykykysymys, Salminen sanoo.

– Tuki pitää kohdistaa niille, jotka sitä oikeasti tarvitsevat. Ei ole varaa jakaa tukea kaikille avokätisesti. Tämä on tärkeä huomioida tässä julkisen talouden tilanteessa.

– Juuri nyt kukaan ei näytä kantavan riittävää huolta sähkötuen vaikutuksista julkiseen talouteen. Vaikka vaalit lähestyvät, tolkku pitää olla mukana. Meillä ei ole varaa avata pohjatonta piikkiä.

Tuen ei pidä kannustaa sähkön käyttöön

Yrittäjät on pitkään kannustanut hallitusta valmistelemaan kaiken varalta yrityksille tukimallin ja esittänyt hallitukselle yritysten energiatueksi mallia, joka on toimialariippumaton ja kannustaa säästämään energiaa.

Siinä tuettaisiin valtiokonttorin toimesta hakemuksesta yrityksiä, joiden sähkölasku on noussut merkittävästi vertailukaudesta, joka voisi olla alkutalvi 2021.

– Tämä tukimalli pitää ottaa käyttöön samaan aikaan kotitalouksien sähkötuen kanssa, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

– Lisäksi on suuri riski, että luodaan sähkötukimalli, joka vähentää sähkön tarjontaa ja lisää sähkön kysyntää. Jos näin käy, se vain kärjistää ongelmia, Pentikäinen jatkaa.