Jakeluvelvoitteen keventäminen auttaa paljon dieseliä käyttäviä yrityksiä.
Uutiset

Yrittäjät: Jakeluvelvoitteen keventäminen viisas päätös hallitukselta – tärkeä ja nopeavaikutteinen helpotus kuljetusalalle

Hallitus tiedotti alentavansa liikennepolttoaineiden jakeluvelvoitetta 7,5 prosenttiyksiköllä vuosina 2022 ja 2023. Päätös laskenee dieselin hintaa noin 12 senttiä litralta. Suomen Yrittäjät esitti jakeluvelvoitteen alentamista maaliskuussa. Yrittäjäjärjestö on tyytyväinen hallituksen päätökseen.

“Jakeluvelvoitteen laskeminen väliaikaisesti on tehokas keino ahdingossa olevan kuljetusalan auttamiseksi. Jakeluvelvoitteen keventäminen auttaa hyvin vaikeassa tilanteessa olevan raskaan liikenteen lisäksi myös kaikkia muita paljon dieseliä käyttäviä yrityksiä, esimerkiksi taksiautoilijoita ja pakettiautolla liikkuvia”, kiittelee Suomen Yrittäjien liikennepoliittinen asiantuntija Emma-Stina Vehmanen.

Ukrainan sodan alettua dieselin pumppuhinta on noussut nopeasti kymmeniä senttejä litralta. Polttoainekustannusten osuus voi olla yli 40 prosenttia kuljetusyrityksen kustannuksista. 

Näiden kustannusten jyrkkä ja nopea nousu on aiheuttanut kuljetusalalle suuria kannattavuusongelmia ja viivästyttänyt tarvittavia investointeja uuteen ja puhtaampaan kalustoon. Moni yrittäjä on akuutissa konkurssin uhassa.

”Suomi on pitkien välimatkojen maa Euroopan laidalla, joten kustannustehokas logistiikka on aivan keskeistä maamme kilpailukyvyn näkökulmasta. Kuljetuskustannusten raju nousu heijastuu kuljetusalan lisäksi muiden sektoreiden logistiikkapalveluita käyttäviin yrityksiin ja myös niiden kuluttaja-asiakkaisiin”, Vehmanen sanoo.

“On tärkeää, että hallitus tiedostaa kilpailukykyisen kuljetussektorin merkityksen Suomen kansantaloudelle ja teki nyt tarpeellisen päätöksen jakeluvelvoitteen alentamisesta. Jakeluvelvoitteen alentamisen mahdollistava lainsäädäntö pitää saada eduskuntaan nopealla aikataululla”, Vehmanen toteaa.