Eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunta on tänään saanut valmiiksi mietintönsä paikallisesta sopimisesta. – Hienoa, että uudistus etenee ja sopimisen mahdollisuudet laajenevat niin yleissitovaa työehtosopimusta noudattaviin järjestäytymättömiin yrityksiin kuin yrityskohtaisiinkin työehtosopimuksiin. Sopimisen kieltojen poistaminen on historiallinen uudistus, jota Yrittäjät on tavoitellut pitkään, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.
Valiokunta puoltaa hallituksen esitystä vähäisin muutoksin. Valiokunta kirjasi lausumaansa, että mahdollisuus henkilöstön kanssa yhdessä sopimiseen olisi erityisen tärkeää pienten yritysten paikallisen sopimisen mahdollisuuksien edistämiseksi.
Valiokunta esittää eduskunnalle lausumaa, jossa edellytetään, että työ- ja elinkeinoministeriö seuraa esityksen vaikutuksia sopijaosapuolten osalta ja laatii niistä vuoden 2026 loppuun mennessä selvityksen, jossa arvioidaan erityisesti tarvetta ja keinoja mahdollistaa paikallinen sopiminen myös yhdessä henkilöstön tai henkilöstöryhmän kanssa.
– Pettymys on, että sopimista henkilöstön kanssa yhdessä ei mahdollistettu. On kuitenkin hyvä, että asiaa selvitetään. Odotamme ripeitä toimia työ- ja elinkeinoministeriöltä asian edistämiseksi.
Suomen Yrittäjät esitti lausunnossaan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle, että sääntelyä muutettaisiin eduskunnassa vielä niin, että sopiminen yhdessä henkilöstön kanssa olisi säännöllisen työajan järjestelyjen lisäksi mahdollista kaikissa niissä asioissa, joissa työehtosopimus paikallisen sopimisen sallii.
Jo aikaisemmin perustuslakivaliokunta totesi lausunnossaan, että lainsäädäntöuudistukset eivät ole ongelmallisia perustuslain kannalta. – Perustuslakivaliokunta itse asiassa korosti, että ehdotettava sääntely paikallisen sopimisen mahdollistamisesta myös järjestäytymättömillä työpaikoilla pienentää järjestäytymättömien työnantajien negatiiviseen yhdistymisvapauteen ja myös sopimusvapauteen kohdistuvaa perusoikeusrajoitusta, Makkula sanoo.