Suomen Yrittäjät
Eniten näkymät heikkenevät teollisuudessa ja kaupan alalla, osoittaa tuore Yrittäjägallup. Hallituksen pitää seurata tilannetta valppaasti ja olla valmiudessa auttamaan, jos tilanne heikkenee, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä sanoo. 
Uutiset

Yrittäjät: Hallituksen pitää olla valmiudessa tukemaan yrityksiä

Hallituksen pitää olla valmiudessa tukemaan yrityksiä, jos yritysten tilanne vielä vaikeutuu, Suomen Yrittäjien hallitus edellyttää. Neljännes yrityksistä (24 %) arvioi taloudellisen tilanteensa heikentyvän seuraavan vuoden aikana. Osuus on hieman pienentynyt syyskuusta.

Eniten näkymät heikkenevät teollisuudessa ja kaupan alalla, osoittaa tuore Yrittäjägallup. Kantar haastatteli tutkimukseen 1091 yrittäjää tai yritysten edustajaa. 

Yrittäjägallupin mukaan 15 prosenttia yrityksistä arvioi tilanteensa joko melko huonoksi tai erittäin huonoksi. Osuus on suunnilleen sama kuin viime keväänä.  

Yrityksistä 54 prosenttia arvioi taloudellisen tilanteensa joko erittäin tai melko hyväksi. Osuus on hieman laskenut viime toukokuusta, jolloin se oli 57 prosenttia. 

Epävarmuus vähentänyt kolmanneksen tilauksia 

Yrityksistä 34 prosenttia kertoo, että Ukrainan sodan aiheuttama yleinen epävarmuus vähentää tilauksia. Osuus on kasvanut selkeästi viime toukokuusta, jolloin se oli 24 prosenttia. Eniten tilauskanta vähentyy kaupassa (52 prosenttia) ja rakentamisessa (42 prosenttia). 

– Sota luo yrityksiin kasvavaa epävarmuutta, mikä vähentää tilauksia. Hallituksen pitää seurata tilannetta valppaasti ja olla valmiudessa auttamaan, jos tilanne heikkenee, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä sanoo. 

Yritysten energiatilanne on viime viikkoina pysynyt suunnilleen ennallaan. Monet yritykset ovat tehneet paljon toimia energian säästämiseksi ja käytön tehostamiseksi. Energiakustannusten kehityksen vuoksi 35 prosenttia yrityksistä nostaa hintojaan ja säästää energiaa. 28 prosenttia kertoo, että kannattavuus heikkenee. Neljännes säästää muita kuluja. 

Yritysten kannattavuus

Kolme prosenttia tarvitsee välttämättä energiatukea 

Kolme prosenttia kertoo välttämättä tarvitsevansa julkista energiatukea. Saman verran yrityksiä kertoo vähentävänsä henkilöstöään. Neljä prosenttia kertoo ajavansa alas tuotantoa tai palveluita. 

Hallitus on aiemmin kertonut tukevansa kansalaisia heidän energiakulujensa nousun vuoksi. Torstaina kokoontunut Yrittäjien hallitus toteaa, että valtion pitää olla valmis tukemaan myös yrityksiä, jos yritysten tilanne vaikeutuu. 

Yrittäjät korostaa, että yritysten tukemiseen pitää olla erityisen painava syy ja tukitavan pitää olla sellainen, että se kannustaa säästämään energiaa. Tuki saa ohjautua vain yrityksille, joiden energiakulut ovat nousseet tuntuvasti. 

– Valtiokonttori olisi luonteva toimija, koska sillä on valmis maksatusjärjestelmä ja kyky nopeaan toimeenpanoon, johtaja Mika Kuismanen sanoo. 

Toimialat ja näkymät

Mahdollisen energiatuen pitää olla toimialariippumaton 

Yrittäjien hallitus korostaa, että mahdollisen yritysten energiatuen pitää koskea kaikkia energiamuotoja ja sen pitää olla toimiala- ja yhtiömuotoriippumaton.  

Yrittäjien hallitus esittää, että energiatukia rahoitetaan niin sanotulla windfall-verolla, jolla verotetaan energiayhtiöiden ”ansiotta” kasvaneita voittoja. 

Suomen Yrittäjien hallitus kokoontui Valtakunnallisten Yrittäjäpäivien ja liittokokouksensa yhteydessä Tampereella. Paikalle odotetaan 1600 yrittäjää tai yrittäjyydestä kiinnostunutta viikonvaihteen aikana. 

Yrittäjägallupin toteutti Suomen Yrittäjien pyynnöstä tutkimuslaitos Kantar. Tiedonkeruu tehtiin 7.–17.10.2022. Tutkimukseen vastasi 1 091 pk-yrityksen edustajaa. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 3,1 prosenttiyksikköä. 

Tutustu Kantarin tuloksiin TÄSTÄ

Lue Yrittäjien hallituksen kannanotto kokonaisuudessaan TÄSTÄ