Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo
Uutiset

Yrittäjägallup: Rasismikeskustelu vaikuttaa Suomen maakuvaan

Kesän rasismikeskustelu vaikuttaa Suomen maakuvaan haitallisesti, arvioi 50 prosenttia pk-yritysten edustajista Yrittäjägallupissa. 33 prosentin mukaan haitallista vaikutusta ei ole, 17 prosenttia ei osaa sanoa. Rasismikeskustelulla ei ole kuitenkaan yrittäjien mielestä juurikaan vaikutuksia yksittäisen yrityksen omaan liiketoimintaan. Hallituksen aloitukseen vastaajista vain noin yksi viidestä on tyytyväinen.

– Kesäinen keskustelu, vaikka se perustuu osin vuosien takaiseen kirjoitteluun, herättää yrittäjissä kysymyksiä ja huolta, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Yrittäjägallupiin vastasi 1207 pk-yrityksen edustajaa elokuussa Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.

Naisvastaajista maakuvaan haitallisista vaikutuksista arvioi 64 prosenttia ja miehistä 42 prosenttia. Vaikka yrittäjistä puolet arvioi rasismikeskustelun vaikuttavan haitallisesti Suomi-kuvaan, harva arvioi tällä olevan vaikutusta omaan yritystoimintaan.

Pk-yritysten edustajista kuusi prosenttia raportoi elokuussa, että keskustelu vaikuttaa oman yrityksen toimintaan. Eniten tätä mieltä oltiin yli 10 henkeä työllistävissä yrityksissä ja nuorten 18–39-vuotiaiden yrittäjien keskuudessa.

– Kohun arvioidaan vaikuttavan maakuvaan mutta ei juurikaan yksittäisiin yrityksiin. Asiakkaat arvioivat yrityksiä niiden palvelukyvyn ja osaamisen kautta, Pentikäinen arvioi.

Yrittäjät osoittavat Orpolle ja Purralle varaa parantaa

Yrityksen edustajista vain 23 prosenttia on tyytyväisiä Orpon hallituksen aloitukseen. 62 prosenttia ei ole tyytyväinen, 14 prosenttia ei osaa sanoa. Eniten tyytymättömyyttä on palvelualoilla.

– Aloitus on näyttäytynyt sekavalta ja riitaisalta yrittäjien silmissä. On odotettu parempaa.

– Budjettiriihessä hallituksella on mahdollisuus osoittaa johtajuutta ja toteuttaa ohjelmaansa, joka tervehdyttää julkista taloutta ja uudistaa työmarkkinoita, Yrittäjät odottavat, että hallitus korjaa Suomen talouden vakavia valuvikoja, Pentikäinen sanoo.

Pääministeri Petteri Orpon toimintaan on tyytyväisiä 45 prosenttia yrittäjistä ja yritysten edustajista, 36 prosenttia ei ole ja 19 prosenttia ei osaa sanoa.

Valtiovarainministeri Riikka Purran toimintaan on enemmän tyytymättömyyttä. Puolet yrittäjistä (50 %) ei ole tyytyväisiä Purran toimintaan ja tyytyväisiä on 34 prosenttia.

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä

Yrittäjägallupiin vastasi 1207 pk-yrityksen edustajaa 9.–16.8.2023 välisenä aikana. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 2,8 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen toteutti Kantar Public Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.