Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen
Uutiset

Yrittäjägallup: Palkattomalla ensimmäisellä sairauspäivällä vahva yrittäjien tuki

Yrittäjät tukevat vahvasti ensimmäisen sairauspäivän palkattomuutta, kertoo tuore Yrittäjägallup. – Nykyjärjestelmä on yrittäjän kannalta epäreilu ja kohtuuton, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Helmikuun Yrittäjägallupissa 65 prosenttia yrittäjistä sanoo, että ensimmäisen sairauspäivän pitäisi olla palkaton. Osuus on suunnilleen sama kuin marraskuussa 2023, jolloin sitä tuki 66 prosenttia.

– Yrittäjien tuki ensimmäisen sairauspäivän palkattomuudelle on vahvaa. Se johtuu siitä, että yrittäjä maksaa sairauspäivän palkan saamatta työpanosta, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Pienten ja keskisuurten yritysten näkemyksiä selvittävään Yrittäjägallupiin vastasi helmikuussa 1 339 pk-yritysten edustajaa.  

– Nykyjärjestelmä on yrittäjän kannalta epäreilu ja kohtuuton. Hän voi johtua maksamaan sairaana olevalle työntekijälle jopa kymmenen päivää palkkaa saamatta häneltä työpanosta, josta yrittäjä maksaa. Moni tekee tämän omasta, usein pienestä toimeentulostaan. Siksi nykyinen tilanne koetaan yrittäjien parissa erittäin epäreiluna, Pentikäinen jatkaa.

– Tämä ajaa varsinkin pieniä työnantajayrittäjiä ahtaalle ja johtaa siihen, että ei uskalleta palkata. Pienen työnantajan taakkaa sairausajan palkanmaksusta pitää keventää tavalla tai toisella, jos haluamme ylipäänsä pieniä työnantajia.

Ensimmäisen sairauspäivän palkattomuutta tuetaan vahvimmin yli kymmenen henkeä työllistävissä yrityksissä (80 prosenttia) ja toimialoista teollisuudessa (82 prosenttia) ja rakentamisessa (80 prosenttia).

Vähäisintä palkattoman ensimmäisen sairauspäivän kannatus on pääkaupunkiseudulla (45 prosenttia), asiantuntijapalveluissa (50 prosenttia) ja yksinyrittäjien parissa (55 prosenttia).

Miehet (71 prosenttia) tukevat palkatonta sairauspäivää enemmän kuin naiset (56 prosenttia).

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.

Näin kysyttiin

Suomen Yrittäjien Verianilla teettämään tutkimukseen vastasi 1 339 pk-yritysten edustajaa. Kysely tehtiin 7.−13.2.2024.  Tutkimustulosten luottamusväli on 2,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.