Uusi Single Tap -vaatimus astuu Suomessa voimaan 1.1.2024. Single Tap mahdollistaa lähimaksamisen summasta riippumatta.
Uutiset

Yli 50 €:n lähimaksuostokset helpottuvat ja nopeutuvat – Korttia ei tarvitse syöttää maksupäätteeseen 1.1.2024 lähtien

Uusi Single Tap -vaatimus astuu Suomessa voimaan 1.1.2024. Single Tap mahdollistaa lähimaksamisen summasta riippumatta. Yli 50 euron ostokset varmennetaan jatkossakin PIN-koodilla, mutta vuodenvaihteen jälkeen korttia ei tarvitse enää syöttää maksupäätteeseen. Muutoksen jälkeen lähimaksun suosion odotetaan kasvavan Suomessa entisestään. 

Lähimaksaminen otettiin Suomessa käyttöön edelläkävijämaa Tanskan tavoin varhaisessa vaiheessa, ja sen suosio maksutapana on noussut suureksi ja vakaaksi. Vuonna 2023 lähimaksua käyttää 77 prosenttia kuluttajista. Vastaavasti Ruotsissa luku on 86 ja Tanskassa 94 prosenttia.

– Lähimaksamisen menestystä muihin Pohjoismaihin verrattuna on jarruttanut 50 euron raja, jonka ylittymisen jälkeen kortti on syötettävä maksupäätteeseen. Odotamme, että muutoksen jälkeen lähimaksun suosio kasvaa Suomessa muiden Pohjoismaiden tasolle, sanoo Netsin maajohtaja Suvi Ruoppa

Pohjoismaissa lähimaksun osuus maksutapahtumista on maailman suurin.

PIN-koodille on edelleen tarvetta yli 50 € maksuissa tai esimerkiksi silloin, kun kortin luvatonta käyttöä halutaan valvoa lähimaksujen määrää seuraamalla. Single Tap on tuettuna Mastercard-, Visa-, Union Pay- ja Diners & Discover –korttimaksuille. Muutoksen tarkoituksena on parantaa korttimaksujen käyttäjäkokemusta. 

– Muutos parantaa lähimaksujen kattavuutta ja sujuvoittaa kortinhaltijan asiointia kauppiaiden toimipaikoissa, Ruoppa kertoo. – Tällä hetkellä monet maksupäätteet tukevat jo Single tap -toiminnallisuutta, mutta odotamme määrän kasvavan merkittävästi vuoden vaihteeseen mennessä.

Myös maksukortin on tuettava toimintoa. Mikäli tukea ei vielä maksukortilta löydy, maksupääte pyytää syöttämään kortin laitteeseen. 

Kauppiaille muutoksesta on tiedotettu ensimmäisen kerran vuonna 2021. Siirtyminen uuteen toiminnallisuuteen käy lähes kaikissa Netsin omissa maksupääteohjelmistoissa automaattisesti. Muissa maksupäätteissä kauppiaan on varmistettava, että Single Tap -toiminnallisuus on tuettuna ja aktivoituna käytössä oleville maksupäätteille hyvissä ajoin ennen 1.1.2024. 

Single Tap -toiminnallisuutta ei edellytetä joissain poikkeustapauksissa, kuten rautatieasemien lippuautomaateissa.