Kasvosuojus
Jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia, mutta yleinen suositus päättyi.
Uutiset

Yleinen maskisuositus poistui Varsinais-Suomesta

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä päätti perjantaina 22.4.2022 luopua yleisestä maskisuosituksesta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) aikaisemman päätöksen mukaisesti.

– Jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Erityisesti rokottamattomien sekä niiden, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista huolimatta kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti, Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyksin) infektiolääkäri Harri Marttila sanoo.

Työpaikoilla voi olla edelleen työnantajan tarkempia ohjeistuksia ja niistä päättää työnantaja.

Maskin käyttöä suositellaan jatkossa seuraavissa tilanteissa: 

  • julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, kun hakeudutaan koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • jos on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
  • jos tietää altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.
  • Lisäksi maskin käyttöä suositellaan Varsinais-Suomessa edelleen henkilökunnalle ja vierailijoille seuraavissa paikoissa: Terveydenhuollon kaikissa toimipisteissä (sairaalat, terveyskeskukset, vastaanotot), ympärivuorokautisen hoivan laitoksissa, vammaispalveluiden hoitoyksiköissä, iäkkäiden ja riskiryhmään kuuluvien laitos- ja kotihoidossa sekä tarvittaessa myös sosiaalityössä.


Maskisuosituksen poistumisen vaikutukset Turun kaupungin palveluissa 

Oppilaitokset 

Lukioissa, Turun ammatti-instituutissa ja työväenopistoissa maskisuositus päättyy, mutta maskeja on edelleen tarjolla halukkaille käyttäjille samoin kuin peruskouluissakin. Kasvatuksen ja opetuksen henkilöstöllä ei myöskään ole enää maskin käyttövelvoitetta. 

Föli 

Turun seudun joukkoliikenteen maskisuositus päättyy. Maskia voi jatkossa käyttää oman harkinnan mukaan. Maskia suositellaan käytettävän edelleen joukkoliikenteellä koronatestiin matkustettaessa.  

Käteisellä ei toistaiseksi voi maksaa busseissa. 

Vapaa-ajan palvelut 

Yleinen maskisuositus on päättynyt myös kaupungin vapaa-ajan palveluissa, kuten kirjastoissa, konserteissa, liikuntapalveluissa, museoissa, nuortenpalveluissa ja teatterissa. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköt 

Turun kaupunki suosittelee edelleen kasvomaskin käyttöä kaikissa kaupungin terveydenhuollon ja sosiaalihuollon toimipaikoissa. 

Epidemia on rauhoittumassa

Koronaviruspositiivisten potilaiden uudet hoitojaksot Tyksin sairaaloissa ovat vähentyneet jo neljän viikon ajan, mikä kuvaa epidemian rauhoittumista. Tällä hetkellä Tyksissä on 23 koronapotilasta, joista 17 on hoidossa koronavirusinfektion vuoksi, kuudella potilaalla koronavirus on lisälöydös. Teho-osastoilla ei ole nyt koronapotilaita.

Iäkkäillä on yhä paljon tartuntoja ja perusterveydenhuollon osastoilla on vielä runsaasti koronapotilaita. Hoivalaitoksissa on viime viikkoina esiintynyt epidemioita.

– Lakon aiheuttaman testausmäärän vähentymisen vuoksi ilmaantuvuusluvut eivät ole tällä hetkellä luotettavia, mutta arvioimme silti todellisen tapausmäärän olevan laskusuuntainen. Mikäli testaaminen palaa nyt normaaliksi, saamme vapun aikoihin taas vertailukelpoista tietoa ilmaantuvuudesta, Marttila arvioi.

– Koronavirusepidemian aiheuttama uhka terveydenhuollon kantokyvylle on viimeinkin hiljaksiin vähentymässä epidemiatilanteen parantuessa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.