Tuotteen toimitusajankohta tai palvelun suoritushetki määrittelee sen, peritäänkö arvonlisäveroa 24 vai 25,5 prosenttia. Jos yrityksen laskutus- tai kassajärjestelmä ei hyväksy desimaalipilkkua, laskun tai kuitin voi tarvittaessa korjata vaikka käsin.
Yleinen arvonlisäverokanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1. syyskuuta alkaen. Se tarkoittaa, että monien tuotteiden ja palveluiden hinnat nousevat.
Hallitus arvioi keväällä antamassaan esityksessä, että niiden tuotteiden ja palveluiden hinnat, joita verotetaan yleisen alv-kannan mukaisesti, nousevat noin 1,2 prosenttia.
– Riippuu kuitenkin esimerkiksi yritysten kilpailu- ja markkinatilanteesta, miten veronkorotus vaikuttaa niiden hinnoitteluun, sanoo Verohallinnon ylitarkastaja Samu Honkanen.
Syyskuun alussa tapahtuva korotus ei koske tuotteita ja palveluita, joihin sovellettava arvonlisäverokanta on 10 tai 14 prosenttia. Tällaisia ovat esimerkiksi elintarvikkeet, lääkkeet, kirjat ja lehdet sekä majoitus- ja liikuntapalvelut.
Eduskunta päätti yleisen arvonlisäverokannan korotuksesta kesäkuussa.
Toimitus- tai suoritusajankohta määrittää veron suuruuden
Tavaran toimitusajankohta tai palvelun suoritusajankohta ratkaisevat, peritäänkö arvonlisäveroa 24 prosenttia vai 25,5 prosenttia. Jos tavaran tai palvelun myynnistä on kuitenkin saatu ennakkomaksu ennen yleisen arvonlisäverokannan korotusta, ennakkomaksuun sovellettava verokanta on 24 prosenttia.
– Jos esimerkiksi asiakas tilaa uuden auton elokuussa 2024 ja auto luovutetaan asiakkaalle syyskuussa 2024 ja asiakas maksaa auton luovutuksen yhteydessä, autosta maksetaan arvonlisäveroa 25,5 prosenttia. Sillä ei ole merkitystä, milloin auto on tilattu, kauppasopimus allekirjoitettu tai auto rekisteröity, Honkanen sanoo.
Myös palveluiden kohdalla arvonlisäveron määrä riippuu palvelun suoritusajankohdasta, ei esimerkiksi sopimuksentekohetkestä tai laskun maksamisen ajankohdasta.
– Jos siis asiakas tilaa kotiinsa ikkunoidenpesupalvelun siivousyritykseltä ja työ suoritetaan elokuun lopussa, palvelusta maksetaan arvonlisäveroa 24 prosenttia, vaikka asiakas maksaa laskun syyskuussa, Honkanen selittää.
Esimerkiksi rakennustyömaa voi olla kesken, kun yleinen arvonlisäverokanta vaihtuu syyskuun alussa. Silloin urakan ne osat, jotka valmistuvat ennen 1.9., laskutetaan 24 prosentin arvonlisäveron mukaan, ja 1.9. jälkeen valmistuvat osat 25,5 prosentin arvonlisäveron mukaan.
Tarvittaessa kuitin tai laskun voi korjata käsin
Monelle yritykselle arvonlisäprosentin muutos tarkoittaa laskutus- tai kassajärjestelmän päivittämistä.
Verohallintoon on tullut joitakin kysymyksiä siitä, miten toimia, jos nykyinen järjestelmä ei hyväksy desimaalipilkkua tai kolminumeroista arvonlisäveroa.
– Ymmärrämme, että muutos aiheuttaa osalle yrityksistä haasteita, mutta laki on tässä suhteessa yksiselitteinen: yrityksen pitää suorittaa arvonlisäveroa voimassa olevan verokannan mukaisesti ja lisäksi laskussa on oltava lain vaatimat laskumerkinnät. Myyjä voi korjata oikean arvonlisäveroprosentin ja veron määrän laatimaansa laskuun tarvittaessa vaikka käsin, Honkanen sanoo.
Syyskuun korotus ei koske alennettuja arvonlisäverokantoja
Osaan tavaroista ja palveluista sovelletaan alennettua arvonlisäverokantaa. Tällaisia ovat muun muassa elintarvikkeet, ruoka- ja ravintolapalvelut, lääkkeet sekä kirjat ja lehdet. Alennettuihin arvonlisäverokantoihin ei tule muutoksia syyskuun alussa.
Parhaillaan valmistellaan lakia, joka siirtäisi 14 prosentin arvonlisäveron piiriin valtaosan niistä tuotteista ja palveluista, joita verotetaan nyt 10 prosentin arvonlisäverokannan mukaan. Muutos ei koskisi sanoma- tai aikakauslehtiä.
Hallitus ei ole vielä antanut esitystä alennetun arvonlisäverokannan muutoksista.