Juha Vehmaanperä ja voitokas asu
Juhan työssä ilahdutti sen uudenlainen tapa katsoa neuletta ja ajatus rajojen rikkomisesta. Työ on metsämäinen ja orgaaninen, ja se toimii yhtenä vaatteena tai useampana. Juha Vehmaanperä ja voitokas asu. Kuva: Mika Kailes.
Uutiset

Vuoden nuori suunnittelija on Juha Vehmaanperä – virkkaustekniikkaa ja teollisuuden ylijäämänahkaa hyödyntävä voittotyö ottaa kantaa globaaliin ilmastokriisiin

Aalto-yliopistossa muodin maisteriohjelmassa opiskellut Juha Vehmaanperä on voittanut Vuoden nuori suunnittelija 2022 -kilpailun. Suomen pitkäaikaisin ja arvostetuin vaatesuunnittelukilpailu järjestettiin 28. kerran. Vehmaanperä palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 5000 euron stipendillä.

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailussa etsitään oivaltavia ja toteuttamiskelpoisia suunnitelmia, ja siihen voivat osallistua vaatesuunnittelun opiskelijat. Tänä vuonna kilpailun teemana oli ’Metsä’. Moni-ilmeinen metsä on paitsi suoja ja levähdyspaikka, myös elinympäristö ja jatkuvasti muuttuva maisema. Kilpailijoiden tuli tulkita teemaa suunnittelemalla siihen liittyvä vaate tai asu.

Juha Vehmaanperän kilpailuun työstämä asu on värikäs, ja siinä korostuvat orgaaniset muodot ja epäsymmetrisyys. Työssä on hyödynnetty virkkaustekniikkaa, teollisuuden ylijäämänahkaa ja muun muassa mohairlankaa, joka tuo asuihin naavamaista vaikutelmaa. Naava viittaa ilmansaasteisiin: mitä puhtaampi ilma, sitä paremmat mahdollisuudet naavalla on kasvaa pitkäksi. Naava linkittää metsä-teeman yhteen globaalin ilmastokriisin kanssa.

– Kilpailuasuni värit saivat inspiraationsa lehtimetsästä. Eriväriset langat luovat asuun värien paljoutta ja muutosta, mikä kuvaa vuodenaikojen vaihtumista metsässä. Kilpailutyötäni voidaan ajatella glamping-asuna (”glam camping”). Glamourin yhdistäminen retkeilyyn on ajatuksena kiinnostava – miksipä metsäretkelle ei voisi lähteä samannäköisenä kuin vaikkapa juhlalliseen gaalatilaisuuteen? sanoo Juha Vehmaanperä.

– Kilpailun taso oli tänä vuonna todella kova. Juhan työssä ilahdutti sen uudenlainen tapa katsoa neuletta ja ajatus rajojen rikkomisesta. Työ on metsämäinen ja orgaaninen, ja se toimii yhtenä vaatteena tai useampana. Juha Vehmaanperän töissä on iloa ja upea värimaailma, jota on hienoa päästä I love me -messujen ja Vuoden nuori suunnittelija -kilpailun kautta esittelemään laajemmallekin yleisölle, kommentoi Vuoden nuori suunnittelija -raadin puheenjohtaja Jaakko Selin.

Vehmaanperä saavuttanut jo nyt kansainvälistä mainetta

Juha Vehmaanperä valmistui tänä syksynä Aalto-yliopiston muodin maisteriohjelmasta ja on jo kerännyt asuillaan kansainvälistä mainetta. Asuja on esitelty kansainvälisissä julkaisuissa, ja niihin ovat pukeutuneet mm. korealainen artisti CL 5Star musiikkivideossaan ja taiwanilainen Qing Feng. Tänä syksynä Vehmaanperä suuntaa arvostetun Hyères Fashion Festival -kilpailun finaaliin Ranskaan. Kilpailun sponsoreina toimivat Chanel ja Mercedes-Benz.

Luomallaan Craftiest Bitch in Town -brändillä Vehmaanperä haluaa tarjota uniikkeja vaatteita ja samalla haastaa perinteisiä hyvän maun rajoja. Brändissä ”town” viittaa tietynlaiseen ulkopuolisuuteen ja siihen, että Vehmaanperän mallisto tulee maailmanlaajuisen muotikentän ulkopuolelta. ”Bitch” puolestaan viittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kontekstiin: Vehmaanperä kyseenalaistaa heteronormatiivista binääriajattelua ja haluaa suunnittelussaan lähteä hänelle tärkeistä arvoista. Vehmaanperän töitä kuvastavia arvoja ovat muun muassa rohkeus, yksilöllisyys, käsityölähtöisyys sekä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden tunnistaminen.

Craftiest Bitch in Town edustaa uudenlaista käsityöestetiikkaa, jonka keskiössä on queer-identiteetti, värikkyys ja rohkea itseilmaisu. Mielestäni kaikki hyötyvät perinteisten sukupuolinormien rikkomisesta ja niistä vapautumisesta. Metsäteemainen asu johdattelee meitä kysymään, mikä on ”luonnollista” ja kuka oikeastaan määrittelee luonnollisuuden, pohtii Vehmaanperä.

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailu

Juha Vehmaanperä palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 5000 euron stipendillä. Lisäksi Vuoden nuori suunnittelija on esillä 21.–23.10.2022 Messukeskuksessa Helsingissä järjestettävillä I love me -messuilla omalla osastollaan ja tapahtuman ohjelmassa.

Voittajamallistoon on mahdollisuus tutustua myös Kämp Gallerian Garden Roomissa (II krs) 3.-15.10.2022.

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailu on järjestetty vuosittain vuodesta 1995 alkaen. Kilpailun raatiin kuuluvat toimittaja Jaakko Selin (raadin puheenjohtaja), muotitaiteilija Ritva Falla, luova johtaja Martta Louekari, markkinointijohtaja Taru Marjamaa, muotisuunnittelija Hammi Mettinen, vaatesuunnittelija Katri Niskanen, stylisti ja muotitoimittaja Nina Nuorivaara, Gloria-lehden tuottaja Venla Ruoppila sekä vaatesuunnittelija Mari Talka.

Suomen Messusäätiö – Stiftelsen Finlands Mässa tukee suomalaista tuotantoa jakaen vuosittain noin 400 000 euron arvosta stipendejä, avustuksia ja tunnustuspalkintoja. Tunnetuimpia niistä ovat Kaj Franck -muotoilupalkinto, Habitare-suunnittelukilpailun palkinto ja Vuoden nuori suunnittelija -palkinto.

I love me on tyylin, hyvinvoinnin ja kauneuden tapahtumakokonaisuus, joka järjestetään 21.–23.10.2022 Helsingin Messukeskuksessa. Pohjois-Euroopan suurin hyvinvointitapahtuma I love me esittelee tulevan kauden tyylit ja trendit sekä kauneuden, liikunnan ja terveydenhoidon uusimmat tuotteet ja palvelut. I love me on kolme päivää ohjelmaa ja inspiraatiota kokonaisvaltaiseen hyvään oloon.