Suomalaisista teknologiavaikuttajista koostuva tuomaristo valitsi vuoden 2023 teknologiajohtajiksi Wärtsilän Juha Kytölän ja IQM Quantum Computersin Kuan Yen Tanin. Vuoden 2023 innovaatioprofessorin palkinto myönnettiin Tampereen yliopiston Mircea Guinalle.
Vuoden teknologiajohtajan tunnustuspalkinnon jakavat yhteistyössä Teknologiateollisuus ry ja innovaatiokonsulttiyhtiö Spinverse. Palkinnon tavoitteena on kasvattaa teknologiajohtajien ja yritysmaailman kanssa työskentelevien professorien työn arvostusta Suomen kilpailukyvyn edistäjinä. Vuoden teknologiapalkinto jaettiin 21.3.2023 järjestetyssä CTO Forumissa. Tapahtumassa keskusteltiin tänä vuonna Suomen osaamis- ja osaajavajeesta. Tapahtuman pääpuhujana oli Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen. Yritysnäkökulmia teemaan toivat paneelikeskusteluun osallistuneet ABB:n Ismo Laukkanen, Valmetin Julia Macharey ja Silo AI:n Tero Ojanperä.
Tuomariston puheenjohtaja, Teknologiateollisuuden Jaakko Hirvola, kommentoi palkituista: ”Vuoden teknologiajohtaja- ja innovaatioprofessoripalkinnon voittajat ja heidän yrityksensä nostavat esiin suomalaisen teollisuuden uusiutumis- ja innovaatiokyvykkyyttä. Vakaa ja kilpailukykyinen tki-toimintaympäristö mahdollistaa yritysten kasvun ja investoinnit tulevaisuuteen ja tulevaisuuden osaajiin.”
Wärtsilä – kohti päästövapaata laivaliikennettä
Suurten yritysten sarjassa Vuoden teknologiajohtajaksi 2023 palkittu Juha Kytölä on tehnyt pitkän ja merkittävän uran Wärtsilä Marine Powerissa, missä hän toimii tällä hetkellä teknologiajohtajana. Uransa aikana Kytölä on toiminut Wärtsilässä monissa kansainvälisissä tehtävissä aina tuotekehityksestä johtotehtäviin. Hän on myös vastannut yrityksen liiketoiminnasta Wärtsilä Finlandin toimitusjohtajana.
Juha Kytölä kommentoi palkintoa: “Tämä on hieno tunnustus Wärtsilän tutkimus-, teknologia- ja tuotekehitystyölle. Kyse on maailmanlaajuisesta tiimityöstä, ja olen ylpeä taitavista ja ahkerista kollegoistani. Yhdessä voimme edistää hiilidioksidipäästöjen vähentämistä maalla ja merellä ympäri maailmaa.”
Wärtsilä on kansainvälisesti johtava innovatiivisen teknologian ja elinkaariratkaisujen toimittaja merenkulku- ja energiamarkkinoilla. Wärtsilän tavoitteena on rakentaa merenkulku- ja energia-alan hiilivapaata tulevaisuutta. Innovaatiot, uudet teknologiat ja järjestelmien kehitystyö edistävät Wärtsilän tavoitteita. Juha Kytölä on inspiroiva ja kokenut johtaja, joka on työllään rakentanut ja edistänyt yrityksen innovaatiotoimintaa, vaihtoehtoisten polttoaineiden kehitystyötä ja rakentanut Wärtsilän tuotevalikoimaa kohti yrityksen virallisesti julkistettua vuoden 2030 hiilineutraalisuustavoitetta. Vuonna 2021 Wärtsilästä tuli Business Finlandin Veturiyritys. Wärtsilän veturihankkeessa edistetään nollapäästöistä merenkulkua, ja Kytölän rooli on ollut korvaamaton hankkeen käynnistysvaiheessa.
Kvanttilaskennalla nopeampia ratkaisuja maailmanlaajuisiin haasteisiin
Pk-yritysten sarjassa vuoden teknologiajohtajaksi 2023 nimitettiin IQM Quantum Computersin CTO ja perustaja Kuan Yen Tan. Aalto-yliopiston ja VTT:n tutkimusaktiviteettien spin-offina syntynyt IQM rakentaa kvanttitietokoneita asiakkaiden tiloihin. Kvanttilaskennalla on potentiaali kasvattaa laskentanopeutta ennennäkemättömällä tavalla perinteisiin tietokoneisiin verrattuna, mikä mahdollistaa entistä nopeampien ratkaisujen löytämisen monimutkaisiin haasteisiin aina lääkekehityksestä akkujen optimointiin tai ilmastonmuutoskysymyksiin. IQM on Euroopan johtava kvanttilaskentaan erikoistunut yritys ja ainoa yritys, joka toimittaa täyden pääsyn laitteistoon takaavia kvanttilaskentajärjestelmiä. Yrityksestä on tullut nopeasti tärkeä osa Euroopan kvanttiekosysteemiä ja IQM on jo mukana rakentamassa kvanttitietokoneita Suomeen, Saksaan, Ranskaan ja Espanjaan.
Kuan Yen Tan on IQM:n perustajajäseniä ja hän ollut mukana yrityksen kasvussa ja kehityksessä alusta asti. Hänen kollegansa kuvaavat häntä visionääriksi, joka johtaa yhtä maailman innovatiivisimmista insinööri- ja tutkijajoukoista. Lisäksi hänen akateeminen työnsä on kansainvälisesti tunnustettua. Hänen ja IQM:n viime vuosien saavutuksiin kuuluvat muun muassa Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen toimittaminen, Euroopan ensimmäisen kvanttiprosessoreiden valmistamiseen keskittyneen laitoksen perustaminen ja uusien tuotekategorioiden luominen mukaan lukien suurteholaskentakeskusten (HPC) kvanttikiihdyttimet sekä asiakkaan tiloihin rakennettujen kvanttitietokoneiden tuotteistus.
Voittaja Kuan Yen Tan sanoo: ”Olen todella ylpeä vaikutuksista, joita saamme aikaiseksi tiedeyhteisössä sekä kvanttiteollisuudessa. Koko urani ajan tavoitteeni on ollut antaa parhaani joka päivä, ja tämä palkinto on tunnustus koko IQM-tiimille, ja omistettu kaikille, jotka ovat tukeneet minua tieteellisellä urallani, ja jotka ovat uskoneet meihin. Tämä palkinto kannustaa minua ponnistelemaan vieläkin lujempaa ja rakentamaan tulevaisuuden maailmanluokan organisaatiota.” Hän lisää: ”Iso kiitos kuuluu myös Suomeen rakentuneelle upealle ja innovatiiviselle ekosysteemille. Se kannustaa luoviin ideoihin, joiden avulla synnytetään maailmastamme paremman paikan tekeviä disruptiivisia teknologioita.”
Vaikuttavuutta optoelektroniikkateollisuudessa
CTO Forumin vuoden 2023 innovaatioprofessoriksi nimettiin Tampereen yliopiston optoelektroniikan professori Mircea Guina. Hän johtaa Tampereen yliopiston Optoelektroniikan tutkimuskeskuksella (ORC) tehtävää tutkimustyötä. ORC on Euroopan johtavia optoelektronisten materiaalien tutkimusryhmiä. Heidän tutkimansa teknologia on auttanut puolijohde-laserteollisuuden kasvua Suomessa ja sillä on myös merkittävä rooli uusien fotonialan kehittämiseen käytettävien alustojen edistämisessä. Professori Guina on tehnyt uraauurtavaa työtä niin fotonialan tutkijana kuin teollisuudessa, missä hän luo tutkimuspohjaista vaikuttavuutta myös Euroopan tasolla. Hän on kansainvälisesti tunnustettu tutkija, jonka laajaan rahoitusportfolioon lukeutuu muun muassa erittäin kilpailtu Euroopan tutkimusneuvoston myöntämä rahoitus alansa huippututkijoille.
Vuoden 2023 innovaatioprofessori Mircea Guina toteaa: “Olen erittäin otettu saadessani tämän tunnustuksen juuri nyt, kun olemme eurooppalaiselle puolijohdeteknologiasektorille tärkeässä käännekohdassa. European Chips Act peräänkuuluttaa tarvetta nopeuttaa investointeja, joilla turvataan puolijohdesirujen saatavuus ja teknologinen suvereniteetti keskeisillä teollisuuden aloilla, kuten autoteollisuudessa tai tietoliikennealalla. Tämän vuoksi tutkimuksen ja teollisuuden yhteistyö on tärkeää niin innovatiivisuuden kuin puolijohdeteollisuuden tulevaisuuden osaajatarpeiden turvaamisen kannalta.
Professori Guina on toiminut mentorina useille yrityksiä perustaville tiimeille ja ollut mukana perustamassa kolmea spin-offia: Vexlum, Picophotonics and Reflekron. Tampereella sijaitsevat yritykset ovat syntyneet syväteknologiatutkimuksen tuloksina ja niissä hyödynnetään puolijohdeteknologioihin perustuvia innovaatioita. Professori Guina on lisäksi ohjannut yli 20 optoelektroniikan, laserfysiikan tai aurinkosähkön tohtoriopiskelijaa, joista useat työskentelevät korkeissa asemissa suomalaisissa teknologiayrityksissä. Kansalliseen yhteistyöhön liittyen professori Guina on ollut mukana luomassa uusia yhteistyöekosysteemejä teollisuuden ja tutkimuksen välille. Näistä tuoreimmassa on mukana fotonialan integraatioon, edistykselliseen fotonialan valmistukseen ja fotoniikkaa hyödyntäviin kvanttiteknologioihin keskittyviä toimijoita.
Tunnustuspalkinnon saajat edustavat suomalaisen teknologiaosaamisen korkeaa potentiaalia
Vuoden 2023 teknologiajohtajien tunnustuspalkinnon finalistit olivat suurten yritysten kategoriassa Fintrafficin Janne Lautanala ja Metsä Fibren Kaija Pehu-Lehtonen sekä pk-yritysten kategoriassa Varjon Urho Konttori ja Optofidelityn Nikhil Pachhandara. Vuoden 2023 innovaatioprofessorin kategoriassa finalisteiksi nimettiin VTT:n Ali Harlin ja Janna Saarela Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutista.