Vuoden Vuokranantaja
Sisustussuunnittelijana työskentelevälle Loikkaselle asunnon viihtyisyys onkin olennainen asia, mutta sitäkin enemmän hän painottaa asiakaslähtöistä kohtaamista ja aktiivista viestintää vuokralaisen kanssa.
Uutiset

Vuoden 2022 Hyvä vuokranantaja Ritva Loikkanen: vuokrasuhde on ihmisten välinen suhde

Hyvä vuokranantaja 2022 -palkinnon voittaja kuvailee itseään ihmisistä kiinnostuneeksi, uteliaaksi, puurtajaksi ja palvelijaksi. Kisassa äänensä antaneet vuokralaiset nostivat esiin muun muassa empatiakyvyn, joustavuuden ja luotettavuuden. Toista kertaa jaettavan palkinnon saaja julkistettiin 19.11. Vuokranantaja 2022 -tapahtuman yhteydessä.

Vuoden 2022 Hyvänä vuokranantajana palkittiin sipoolainen Ritva Loikkanen. Hän sai selvän enemmistön annetuista äänistä, ja niiden mukana annetut perustelut olivat niin ikään vakuuttavia ja monipuolisia. Vastauksissa toistuneiden ominaisuuksien, kuten luotettavuuden, joustavuuden ja ystävällisyyden lisäksi moni mainitsi myös Loikkasen taidot sisustajana, joka kiinnittää erityistä huomiota asunnon yksityiskohtiin, materiaaleihin ja laatuun.

Sisustussuunnittelijana työskentelevälle Loikkaselle asunnon viihtyisyys onkin olennainen asia, mutta sitäkin enemmän hän painottaa asiakaslähtöistä kohtaamista ja aktiivista viestintää vuokralaisen kanssa.

– Viestintä on tärkeää jo vuokrailmoituksesta alkaen; vuokrasuhde on ihmisten välinen suhde. Ja hyvä viestintä on hyvä alku ihan kaikkeen muussakin elämässä. Ei vuokranantajuus siitä mitenkään poikkea, hän muistuttaa.

Loikkanen ei jätä vuokranantajuuttaan vain pakollisiin paperiasioihin, vaan toteuttaa rooliaan lukuisin eri tavoin

– Voin tarvittaessa olla vuokralaiselle autokuski, muuttoapulainen, ruokalähetti ja elämässä eteenpäin auttaja. Jos asuntoon muutetaan vaikkapa suoraan toisesta maasta, saatan hakea vuokralaisen lentokentältä, viedä uuteen kotiin ja varmistaa, että hänellä on kaikki kunnossa.

Loikkanen onkin saanut paljon kiitosta avuliaisuudestaan, mutta samaan aikaan myös jämptiydestään esimerkiksi tilanteissa, joissa huoneistoon syntyneitä vaurioita on pitänyt paikata poismuuton yhteydessä. Hänelle on tärkeää, että tapaukset hoidetaan seuraavakin asukas huomioiden oikeudenmukaisesti, mutta siten, ettei edellisellekään koidu korjauksista kohtuuttomia kuluja. Loikkasen empatiakyky näkyy myös siinä, että hän voi vuokrata asunnon luottotietonsa menettäneelle.

Nyt myönnetty palkinto oli Loikkaselle iloinen yllätys.

Vuoden vuokranantaja

– Nöyränä ja kiitollisena otan palkinnon vastaan. En oikeastaan voinut edes kuvitella, että saisin tällaista huomionosoitusta, sillä minulla ei ole asuntoja kymmenittäin, eikä näin ollen vuokralaisiakaan ihan joka rapussa, hän summaa.

Palkinnolla halutaan kannustaa hyvään vuokranantajuuteen

Hyvä vuokranantaja 2022 -kilpailun organisoivat yhdessä Suomen Vuokranantajat ry ja Vuokralaiset ry. Toiminnanjohtajat Sanna Hughes ja Anne Viita olivat yksimielisen ilahtuneita ääniä keränneiden ehdokkaiden määrästä ja laadusta.

– Viimevuotiseen tapaan valinta oli vaikea, koska kaikki ehdokkaat olivat hyviä. Ritva Loikkanen erottui kuitenkin selvästi muista saamiensa äänien määrän osalta. Hänen saamansa perustelut olivat myös selvästi hänen omien vuokralaistensa kirjoittamia, mikä ilahdutti meitä paljon.

Hughes ja Viita kertovat myös, että nyt toista kertaa jaettavalla palkinnolla halutaan nostaa esiin asumisen arjen hiljaisia hyväntekijöitä ja samalla kannustaa yksityisiä vuokranantajia hyvään vuokranantajuuteen. Yksityiset, pienet vuokranantajat tarjoavat kodin noin puolelle miljoonalle suomalaiselle.