Matkailun kasvu Euroopassa on tuonut mukanaan merkittäviä sosiaalisia ja ekologisia haasteita paikallisyhteisöille ja ekosysteemeille. Matkailu tuottaa kasvihuonekaasupäästöjä sekä kuluttaa paikallisia vesi- ja luonnonvaroja. Uusia kestäviä liiketoimintamahdollisuuksia kehitetään muun muassa kiertotalouden ja virtuaalisten luontomatkojen avulla.
Luonnonvarakeskus (Luke) on mukana uudessa kansainvälisessä VERNE-hankkeessa, jonka visiona on kehittää uusia kestävän matkailun ratkaisuja toimialan ympäristökuorman pienentämiseksi ja hallitsemiseksi Euroopassa. Uusia ratkaisuja kehitetään ja tutkitaan viidessä eurooppalaisessa matkailukohteessa, joista yksi on Uusimaa.
Eri puolilla Eurooppaa toteutettavissa piloteissa tutkitaan muun muassa jätteiden ja ruokajätteen käsittelyn tehostamista, digitaalisten matkailupalveluiden kehittämistä, jäteveden käsittelyä ja sähköajoneuvojen käyttöä. Toimivat käytännöt ja innovaatiot jaetaan pilottiin osallistuvien kesken varmistaen tulosten laajempi käyttö eri maissa.
Virtuaaliset luontomatkat voivat täydentää perinteistä matkailua
Luken pilotti keskittyy luontomatkailuun Uudellamaalla tutkimalla virtuaalisten luontomatkojen potentiaalia kestävän matkailun kehittämisessä. Virtuaaliset luontomatkat voivat korvata, laajentaa tai täydentää perinteistä matkailua ja tavoittaa laajemman yleisön, kuten ikääntyneet, liikuntarajoitteiset tai muut, jotka eivät pysty tai halua matkustaa paikan päälle. Virtuaaliset luontomatkat voivat tuoda suomalaisia luontomatkakohteita tutuksi myös laajemmalle joukolle kansainvälisiä asiakkaita.
“Virtuaalimatkailuun soveltuvia kohteita ovat esimerkiksi vaikeasti saavutettavat tai syrjäiset alueet, joilla on merkittäviä luontoarvoja. Virtuaalisten ratkaisujen avulla voidaan myös esitellä luontomatkailukohteita ja opastaa käyttäjiä kestävään toimintaan suomalaisessa luonnossa,” kertoo professori Liisa Tyrväinen, Luonnonvarakeskus.
Visiona kestävän matkailun uudet liiketoimintamallit
Luke tulee tekemään aktiivisesti yhteistyötä Uudenmaan alueen sidosryhmien kanssa virtuaalisten luontomatkailuinnovaatioiden edistämiseksi, joita kehitetään ja pilotoidaan Luken immersiivisessä virtuaaliluontolaboratoriossa Helsingissä.
”Näissä hyödynnetään immersiivistä audiovisuaalista teknologiaa, kuten Luken VirtuLab virtuaaliluontoympäristöä, VR-laseja ja laajennetun todellisuuden lähestymistapoja. Tavoitteena on tuottaa monipuolisia, turvallisia ja helppokäyttöisiä moniaistillisia luontokokemuksia sisätiloissa erilaisille kohderyhmille” kuvailee tutkija Tuomas Kari, Luonnonvarakeskus.
Luken tutkimuksissa on jo todettu, että virtuaaliluonnolla on varsin samanlaisia vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin kuin todellisilla luontokäynneillä. Uuden VERNE-hankkeen tulosten ja pilotin yhteistyön perusteella kehitetään uusia luontomatkailun liiketoimintamalleja sekä arvioidaan niiden kannattavuutta ja kestävyyttä. Tavoitteena on edistää osallistavia ja ympäristövastuullisia käytäntöjä, jotka hyödyttävät yrityksiä, paikallisyhteisöjä sekä matkailun sidosryhmiä.
EU-rahoitteisen kestävän matkailun VERNE-hankkeen toteuttaa 15 monialaisen organisaation yhteenliittymä kymmenestä Euroopan maasta.
VERNE edistää kiertotalousstrategioita kestävän ja osallistavan matkailun ekosysteemin luomiseksi, vastaten ympäristöön, yhteiskuntaan ja talouteen liittyviin haasteisiin.