Varsinais-Suomen Yrittäjät palkitsi yrittäjiä Yrittäjägaalassa Logomossa lauantaina 18. marraskuuta. Vuoden yritys on salolainen Vetcare Oy. Vuoden yksinyrittäjä on turkulainen Veronica Deac. Vuoden nuori yrittäjä Varsinais-Suomessa on turkulainen Matleena Töhönen.
Uutiset

Vetcare on vuoden yritys Varsinais-Suomessa – myös vuoden nuori yrittäjä, vuoden yksinyrittäjä ja vuoden yritykset kunnissa palkittiin

Varsinais-Suomen Yrittäjät palkitsi yrittäjiä Yrittäjägaalassa Logomossa lauantaina 18. marraskuuta. Vuoden yritys on salolainen Vetcare Oy. Vuoden yksinyrittäjä on turkulainen Veronica Deac. Vuoden nuori yrittäjä Varsinais-Suomessa on turkulainen Matleena Töhönen.

Vuoden yritys Varsinais-Suomessa on salolainen Vetcare Oy. Yritys myy, markkinoi, vie ja kehittää lääkkeitä ja muita eläinten hyvinvointia edistäviä tuotteita. Yritys menestyy taloudellisesti ja toimii menestyksekkäästi erikoisalalla. Vetcare on kasvanut rohkeudella ja innovaatioillaan yhdeksi Suomen johtavista eläinlääkealan yrityksistä. Yritys investoi vuosittain merkittävän osuuden tuloksestaan tuotekehitykseen.

– Vetcare on hieno esimerkki Varsinais-Suomen monipuolisesta yritysrakenteesta, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter sanoo.

Eläinlääkärit Jukka Kuussaari, Tuomas Kärkkäinen ja Kalevi Heinonen perustivat Vetcaren 1990-luvun alussa. Palkinnon vastaanottivat Logomossa Vetcaren toimitusjohtaja Olli Kuussaari sekä kumppani- ja asiakaskokemuksen johtaja Susanna Peiponen

Vuoden yritykset valitsee Varsinais-Suomen Yrittäjien vaalivaliokunta. Yrittäjien varsinaissuomalaiset paikallisyhdistykset tekevät valiokunnalle esitykset palkittavista yrityksistä. Vetcare valittiin vuoden yritykseksi Varsinais-Suomessa Salon Yrittäjien esityksestä.

Lauantain gaalassa palkittiin myös vuoden nuori yrittäjä Varsinais-Suomessa. Hän on 30-vuotias turkulainen Matleena Töhönen. Töhösen vuonna 2019 perustama Maanantaimalli Oy on kasvanut korvakoruja valmistamalla ja myymällä – nykyisin hän pyörittää lisäksi suosittua Maanantaimarket-nimistä second hand -liikettä Turun keskustassa.

Vuoden yksinyrittäjä on turkulainen Veronica Deac. Myös hän sai palkinnon Yrittäjägaalassa Logomossa. Deacin vuonna 2016 perustama yritys Jump Fit Oy on tuonut Suomeen täysin uuden urheilulajin: Kangoo Jumps -hyppykenkäjumpan. Deac liikuttaa tunneillaan suomalaisia ja laji tunnetaan muun muassa Talent Suomi -ohjelmasta. Nykyisin Deac myös kouluttaa uusia ohjaajia lajin pariin ja myy ja maahantuo lajiin liittyvien välineitä.

Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa palkittiin yrittäjiä myös Suomen Yrittäjien timanttiristeillä. Lisäksi palkittiin vuoden yritykset Varsinais-Suomessa kunnittain.


Suomen Yrittäjien Suurristi nro 323: yrittäjä Jyrki Hakkarainen, Kiikala-Suomusjärvi-Kiskon Yrittäjät

Suurristi myönnetään yrittäjyyden hyväksi tehdystä työstä. Risti on myönnetty Varsinais-Suomen Yrittäjien esityksestä. Jyrki Hakkarainen on Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja ja Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja. Risti myönnettiin Yrittäjägaalassa yllätyksenä vastaanottajalleen.

Suomen Yrittäjien Timanttiristien saajat:

Ristit myönnetään paikallisyhdistysten esityksestä.

Timanttiristit 50 vuoden yrittäjyydestä:

Auran Yrittäjät: Yrittäjä Kalevi Ali-Keskikylä, Auran Teollisuus Oy
Uudenkaupungin Yrittäjät: Kultaseppä Johan Johnsson, Järven Kulta ja Kello Oy
Kaarinan Yrittäjät: Yrittäjä Esa Kivikoski, Kultaseppä Kivikoski Ky                         
Taivassalon Yrittäjät: Yrittäjä Pauli Paavola, Paavola P Tv- ja Radiohuolto          

Timanttiristi 40 vuoden yrittäjyydestä:

Paimion Yrittäjät: Yrittäjä Outi Aromaa, Pyöräliike Santala Oy

Vuoden 2023 yritykset kunnittain:

Aura: Sähkö Aura Oy

Sähkö Aura Oy on tehnyt sähköasennuksia vuodesta 2004. Yritys tunnetaan luotettavana kumppanina alueella. Yritys hoitaa työnsä tunnollisesti ja tehokkaasti, pitkän kokemuksen tuomalla varmuudella. Palkinnon jakoivat Auran Yrittäjien puheenjohtaja Marko Mäkilä ja Auran kunnanjohtaja Terhi Källi. Palkinnon vastaanotti toimitusjohtaja Mikko Lehtimäki.

Kaarina: Cinemahouse Oy

Kasvuhakuinen Cinemahouse Oy pyörittää yhteensä yhdeksää elokuvasalia Kaarinassa, Turussa, Salossa ja Laitilassa. Yritys on juuri laajentanut toimintaansa Saloon ostamalla Lumo-elokuvateatterin liiketoiminnan. Yrityksen liikevaihto on tänä vuonna noin 1,6 miljoonaa euroa. Palkinnon jakoivat Kaarinan Yrittäjien puheenjohtaja Taija Kavalto ja Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta. Palkinnon vastaanottivat yrittäjä/toimitusjohtaja Henry Erkkilä ja yrittäjä Antti Juntunen.

Kemiönsaari: Pattes Bostäder – Asunnot Ab Oy

Yritys tarjoaa tehostettua palveluasumista senioreille, sekä tukiasumista muille erityisryhmille Kemiönsaarella. Toiminta alkoi vuonna 2008. Yritys myös muun muassa hoitaa yöpäivystystä kunnassa. Yrityksen liikevaihto on noin 1,7 miljoonaa euroa. Yrityksen menestyksen takana ovat maanläheinen ja henkilökohtainen palvelu sekä yrittäjän sitoutuminen. Palkinnon jakoivat Kemiönsaaren Yrittäjien puheenjohtaja Pirjo Stenman ja Kemiönsaaren kunnanjohtaja Erika Strandberg. Palkinnon vastaanotti toimitusjohtaja Patrik Sjöblom.

Kustavi: Oy Pureva Ab

Pureva kehittää, valmistaa, tuo maahan ja markkinoi hiomatarvikkeita sekä liittää vannesahanteriä metalliteollisuuden tarpeisiin. Pureva perustettiin vuonna 1972 nimellä Kustavin Laikka Oy. Yrityksen kotipaikka on Kustavi, mutta toimintaympäristönä Pohjois-Eurooppa. Liikevaihtoennuste tälle vuodelle on 2,3 miljoonaa euroa. Palkinnon jakoivat Kustavien Yrittäjien puheenjohtaja Esa Siusluoto ja Kustavin kunnanjohtaja Rauno Peltonen. Palkinnon vastaanotti toimitusjohtaja Petri Villanen.

Laitila: Saloniemen tila

Yritys tekee luomujuustoja ja -maitotuotteita Suomen alkuperäisvuohien ja lehmien maidosta omassa juustolassa. Riitta ja Jouni Saloniemi ostivat tilan vuonna 1998. Nyt peltoa on 150 hehtaaria, lypsykuttuja 120 ja lypsylehmiä 20. Luomutuotteet markkinoidaan ja toimitetaan asiakkaille itse. Yrittäjät ovat uskoneet omaan tekemiseensä ja kehittäneet tilaa haasteista huolimatta. Palkinnon jakoivat Laitilan Yrittäjien puheenjohtaja Päivi Saari ja Laitilan elinvoimapäällikkö Juha-Matti Päivölä. Palkinnon vastaanottivat yrittäjät Riitta ja Jouni Saloniemi.

Lieto: Q-Kirjakauppa Lieto

Yritys on kirjojen, konttoritarvikkeiden ja askartelutuotteiden vähittäisliike ja tunnettu kohtaamispaikka Liedossa. Lisäksi kirjakauppa tarjoaa Postin, Matkahuollon sekä UPS:n palvelut.  Tämän vuoden huhtikuussa yritys täytti 20 vuotta. Liike erottautuu massa- ja ketjuliikkeistä persoonallisella ja erilaisella valikoimalla. Palkinnon jakoivat Liedon Yrittäjien puheenjohtaja Antti Alilonttinen ja Liedon kaupunginjohtaja Mika Ingi. Palkinnon vastaanottivat yrittäjät Kerttu ja Pertti Venäläinen.

Loimaa: JMJping Oy

Vuonna 2005 perustettu JMJping Oy rakentaa, ylläpitää sekä korjaa yritysten ja julkishallinnon IT-palveluita. Kasvavan yrityksen kotipaikka on Loimaalla, mutta se tuottaa palveluita ympäri Suomen. Liikevaihto on tänä vuonna noin 1,8 miljoonaa euroa ja tulevaisuuden näkymät valoisat. Palkinnon jakoivat Loimaan Yrittäjien puheenjohtaja Turkka Leminen ja Loimaan kaupunginjohtaja Jari Rantala. Palkinnon vastaanottivat hallituksen jäsenet Pasi Mäkinen, Marko Toivola ja Janne Tapio.

Marttila: Vesijohtoliike J. Ylitalo Oy

Pentti Ylitalon vuonna 1963 perustama yritys tekee LVI-asennuksia – eniten työllistävät karjarakennusten ja betoniasemien putkityöt. Yritys tunnetaan joustavana ja luotettavana. Palkinnon jakoivat Marttilan Yrittäjien puheenjohtaja Anna-Maija Virtanen ja Marttilan kunnanjohtaja Anne Ahtiainen. Palkinnon vastaanotti yrittäjä Janne Ylitalo.

Masku: Aurexel Consulting Oy

Aurexel Consultingilla on kaksi liiketoimintayksikköä: Aurexel Lifesciences ja Askaisten Holvi. Alkuperäinen liiketoiminta-alue on tieteellinen viestintä ja strateginen konsultointi, missä myynnistä noin 90 prosenttia on vientiä. Askaisten Holvi on saariston rengastien varrella sijaitseva ravintolan ja pienen päivittäistavarakaupan yhdistelmä. Askaisten Holvin mukaantulon myötä yrityksen liikevaihto ja henkilöstö ovat lähes kaksinkertaistuneet. Palkinnon jakoivat Maskun Yrittäjien puheenjohtaja Teija Leino ja Maskun kunnanjohtaja Miira Raiskila. Palkinnon vastaanottivat toimitusjohtaja Rami Käkönen ja hallituksen puheenjohtaja Sanna Käkönen.

Mynämäki: HaNi-Halli Oy

Vuonna 2011 perustetun liikunta-alan yrityksen päätoimialana on salibandy. Lisäksi se tarjoaa muitakin liikuntapalveluja, pyörittää kahviotoimintaa ja vuokraa sauna- ja kokoustiloja. Toimintaa on laajennettu myös posti- ja pakettipalveluihin. Yritys on liikuttanut paikkakuntalaisia yli 10 vuotta ja ollut muun muassa mahdollistamassa paikallisen salibandy-joukkueen nousua. Palkinnon jakoivat Mynämäen Yrittäjien varapuheenjohtaja Jenni Valtanen ja Mynämäen kunnanjohtaja Carita Maisila. Palkinnon vastaanottivat yrittäjä/toimitusjohtaja Marja-Liisa Korsimo-Niemi ja hallituksen jäsen Hannu Niemi.

Naantali: Suomen Filateliapalvelu Oy

Yritys tarjoaa tietoa ja palvelua postimerkkien keräilijöille stamps.fi-verkkokaupassa ja kustantaa postimerkkiluetteloa ja -lehteä. Yrityksen tytäryhtiö Oy Hellman Huutokaupat on kansainvälinen huutokauppatalo. Yrityksellä on asiakkaita yli 60 eri maassa. Yhteisliikevaihto viime vuonna oli yli 1,5 miljoonaa euroa. Osaaminen erikoisalalla on korkeaa. Palkinnon jakoivat Naantalin Yrittäjien puheenjohtaja Annika Rahtu ja Naantalin kaupunginjohtaja Laura Leppänen. Palkinnon vastaanotti yrittäjä Tatu Untinen.

Nousiainen: Instrumentti Mattila Oy

Vuonna 1990 perustettu yritys valmistaa Mynämäellä Roukkulin teollisuusalueella ohutkalvopinnoituslaitteiden osia ja osakokoonpanoja puolijohdeteollisuuden laitevalmistajille. Yritys pyrkii olemaan asiakkaan laitevalmistuksessa mukana jo suunnitteluvaiheessa, mikä tuottaa asiakkaalle lisäarvoa. Yhtiön liikevaihto on 1,3 miljoonaa euroa. Palkinnon jakoivat Nousiaisten Yrittäjien puheenjohtaja Marjaana Norrgård ja Nousiaisten kunnanjohtaja Teemu Heinonen. Palkinnon vastaanottivat yrittäjät Sami Ketola ja Tomi Ketola.

Paimio: Deli Hylé Oy

Innovatiivisten yrittäjien 900-neliöisissä tiloissa Paimiossa valmistetaan ja pakataan Sirkiä Deli -brändillä annossalaatteja, täytettyjä patonkeja ja muita deli-tuotteita päivittäistavarakauppoihin. Tuotantoa on kehitetty jatkuvasti: nyt myös omassa kebab-tehtaassa paistetaan roboteilla kebab-lastua omiin tuotteisiin, tukkureille sekä alihankintasopimuksella. Palkinnon jakoivat Paimion Yrittäjien puheenjohtaja Heli Tommila ja Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki. Sen vastaanottivat yrittäjät Jarno ja Saija Hyle.

Parainen: Kukkakauppa Liatris

Vahva alan osaaja tunnetaan Paraisilla upeista luomuksistaan. Vuonna 1989 perustettu kukkakauppa pitää huolta asiakkaistaan ja on pysynyt ajankohtaisena. Yrityksen salaisuutena ovat ilo, tekeminen ja yrittäjien osaaminen. Palkintoa olivat jakamassa Länsi-Turunmaan Yrittäjien puheenjohtaja Julie Wallin ja Paraisten kaupunginhallituksen puheenjohtaja Gilla Granberg. Palkinnon vastaanottivat yrittäjät Jaana Sainio ja Leif Sainio.

Pöytyä: Rantasen Tila Oy

Rantasen tilalla viljellään peltokasveja ja harjoitetaan sianlihan sopimustuotantoa pitkäjänteisesti, harkiten ja uutta teknologiaa hyödyntäen. Yritys on toiminut jo 30 vuotta, joista viimeiset 9 vuotta osakeyhtiönä. Tällä hetkellä Rantasen Tilalla on meneillään vaiheittainen sukupolvenvaihdos. Yritys on alihankintaverkoston kautta merkittävä työllistäjä alueella. Liikevaihto on 1,2 miljoonaa euroa. Palkinnon jakoivat Pöytyän Yrittäjien puheenjohtaja Reijo Hartikka ja Pöytyän kunnanjohtaja Mika Joki. Palkinnon vastaanottivat toimitusjohtaja Pertti Rantanen ja hallituksen puheenjohtaja Sofia Rantanen.

Raisio: Entti Group Oy

Yritys tekee piha- ja viheralueiden suunnittelua, rakentamista ja ylläpitoa. 2010-luvulla tehdyn sukupolvenvaihdoksen jälkeen Entti Group on kasvanut suurimmaksi viheralan konserniksi Turun talousalueella noin 6 miljoonan euron liikevaihdolla. Yritys työllistää ympärivuotisesti 45 henkeä ja sesonkina noin 70. Voimakkaan kasvun salaisuus on ollut osaavan henkilökunnan sitoutuminen ja nykyaikaisen johtamiskulttuurin luominen henkilökunnan tueksi. Palkinnon jakoivat Raision Yrittäjien puheenjohtaja Tommi Tuomi ja Raision kaupunginjohtaja Eero Vainio. Palkinnon vastaanottivat toimitusjohtaja/hallituksen puheenjohtaja Jaakko Hanhiniemi.

Rusko: Kuljetus Tuominen Oy

Kuljetus Tuominen Oy hoitaa monipuolisesti ja luotettavasti kuljetuksia Turun talousalueella ja toimii alalla jo neljännessä polvessa. Monipuolinen ja nykyaikainen kalusto mahdollistaa lähes kaikenlaisen kuljettamisen: palveluihin kuuluvat muun muassa mullan, murskeen, sepelin ja soran kuljetukset, vaihtolavat ja kaivinkonetyöt. Palkinnon jakoi Ruskon Yrittäjien puheenjohtaja Jari Nurminen. Palkinnon vastaanotti yrittäjä Ari Tuomisen yrityksessä työskentelevä poika Antti Tuominen.

Salo, Halikon Yrittäjien esityksestä: Salon Rakennustoimi Oy

Yrityksen tarjontaan kuuluvat kaikki talonrakennusalan rakentamispalvelut – sekä uudisrakentaminen että saneeraus. Viime vuosina Salon Rakennustoimi on rakentanut pääasiassa uusia rivi- ja omakotitaloja. Kokenut, ammattitaitoinen työporukka hoitaa rakennusprojektit kokonaisvaltaisesti alusta loppuun – vuonna 1995 perustetussa yrityksessä henkilöstö on pysynyt pitkälti samana. Liikevaihto on noin 2 miljoonaa euroa. Palkintoa olivat jakamassa Halikon Yrittäjien puheenjohtaja Päivi Isopuro ja Salon kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen. Sen vastaanottivat toimitusjohtaja Anssi Aakula ja hallituksen puheenjohtaja Juha Kauhanen.

Sauvo: Kuljetus Petri Nurminen Oy

Yritys tekee erikoiskuljetuksia: se kuljettaa bioenergiaa, maataloustuotteita ja asfalttia. Toiminta aloitettiin vuonna 2003 yhdellä autolla ja yritys on kasvanut tasaisesti kahdeksan yhdistelmän ja neljän työkoneen yritykseksi – liikevaihto on 3 miljoonaa euroa. Kasvun ja menestyksen taustalla ovat yrittäjän omistautuminen ja ammattitaito, pitkäaikaiset asiakassuhteet ja sitoutunut henkilökunta. Yritys on luonut työpaikkoja paikallisille ammattilaisille, mikä on tärkeää alueen taloudelle ja yhteisölle. Palkinnon jakoivat Sauvon Yrittäjien puheenjohtaja Rainer Tahvanainen ja Sauvon kunnanjohtaja Satu Simelius. Palkinnon vastaanottivat toimitusjohtaja Petri Nurminen ja kuljetuspäällikkö Niko Nurminen.

Somero: Vilart Teemu Heinonen Oy

Yritys tekee ilmalämpöpumppujen ja aurinkosähköjärjestelmien myynti-, asennus- ja huoltopalveluja sekä mittatilauskonttien valmistusta ja myyntiä. Yrittäjällä on ollut vankka usko yritykseensä – toimintaa on kehitetty hyvällä meiningillä. Vuonna 2007 perustetun yrityksen kasvutahti on maltillista mutta vakaata. Yritys on tuonut näkyvyyttä Somerolle. Palkinnon jakoivat Someron Yrittäjien puheenjohtaja Sari Majuri ja kaupunginjohtaja Sami Suikkanen. Palkinnon vastaanottivat yrittäjä Teemu Heinonen ja yrityksessä työskentelevä puoliso Anu Suontausta.

Taivassalo: Kukkapaja Vuokko

Floristi Vilhelmiina Vähätalo tekee kukkasidontatyöt ammattitaitoisesti tilaisuuksiin, kotiovelle tai noutopisteeseen. Lisäksi kesällä on torikauppaa ja ympäri vuoden erilaisia pop up -tapahtumia. Perinteinen kivijalkakukkakauppa sulkeutui tämän vuoden alussa ja verkkokauppa aukesi maaliskuussa. Yrittäjä huolehtii Taivassalon keskustan kesäkukista, mikä on mökkipaikkakunnalla tärkeää. Palkinnon jakoivat Taivassalon Yrittäjien puheenjohtaja Petri Heikola ja Taivassalon kunnanjohtaja Sanna Häkli. Palkinnon vastaanotti yrittäjä/floristi Vilhelmiina Vähätalo.

Turku: Nostolava-auto Jalo & Jalo Oy

Jalo & Jalo on vuonna 1972 Turussa perustettu perheyritys, joka on erikoistunut henkilönostamiseen. Viime vuosien vahvan kasvun ja yrityskauppojen ansiosta yritys on Pohjoismaiden suurin nostolava-autoja vuokraava yritys. Lisäksi yrityksellä on Ruotsissa tytäryhtiö ja tänä vuonna perustettu yhteisyritys tanskalaisen BMS:n kanssa. Yritys työllistää yli 100 ammattilaista ja kalustossa 175 erilaista henkilönostinta. Liikevaihto on Suomen osalta 15,5 miljoonaa, Ruotsin osalta 3,8 miljoonaa euroa sekä Tanskan osalta 6 miljoonaa euroa. Palkintoa olivat jakamassa Turun Yrittäjien puheenjohtaja Mikko Rantanen ja Turun pormestari Minna Arve sekä elinvoimajohtaja Niko Kyynäräinen. Palkinnon vastaanottivat toimitusjohtaja Sami Jalo, hallituksen puheenjohtaja Kari Jalo ja talousjohtaja Toni Jalo.

Uusikaupunki: Sami Jäspilä Oy

Yritys tekee kiinteistöhuoltoa, maanrakennusta ja kuljetuspalvelua. Vuonna 2003 sivutoimisena aloitettu yrittäminen muuttui päätoimiseksi vuonna 2006, kun Sami Jäspilä osti kiinteistöhuoltoliiketoiminnan Merlas Oy:ltä. Vahvan kasvun myötä yritys työllistää nyt 15 kiinteistöhuollon, kuljetuksen ja maanrakennuksen ammattilaista. Menestyksen takana ovat pitkäaikaiset työntekijä- ja asiakassuhteet. Toiminnasta välittyy laatu ja positiivisuus. Palkinnon jakoivat Uudenkaupungin Yrittäjien puheenjohtaja Martti Luotonen ja Uudenkaupungin kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Kari Koski. Palkinnon vastaanotti yrittäjä Sami Jäspilä.

Vehmaa: Kauppapuutarha Verso Oy

Kauppapuutarha Verso tuottaa vihanneksia, kukkia ja marjoja hiilinegatiivisesti. Yritys tekee myös taimia tilauksesta, pääosin luomutuotantoon peltoviljelyyn. Yrittäjät vaihtoivat kymmenen vuotta sitten ammattia, kun he ostivat lopettavan puutarhan liiketoiminnan. He ovat sen jälkeen kehittäneet vireää vakkasuomalaista yritystä menestykseen. Palkinnon jakoivat Vehmaan Yrittäjien puheenjohtaja Aku Seppälä ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Simo Virtanen. Palkinnon vastaanotti hallituksen puheenjohtaja Tapani Leimu.