Sulkeisten komennot ovat vuodelta 1701 Hänen Kuninkaallisen Korkeutensa ohjesäännön mukaan. Käytännössä esimerkiksi otetaan aseotteita, käännytään ja marssitaan tuon ajan tyyliin.
Uutiset

Venetsialaiset ja Rauhansoutu Uudessakaupungissa lauantaina 27.8. – Mika Aaltola vierailee tapahtumassa

Lauantaina 27.8. juhlitaan Uudessakaupungissa Venetsialaisia sekä historiallista Uudenkaupungin rauhaa. Torilla on päivällä Venetsialaistori ja historialliset yhdistykset elävöittävät tapahtumaa vierailullaan kaupungissa samaisena viikonloppuna. Kaupunkikuvassa voi nähdä tuolloin vieraita 1700-luvun alusta, muiden muassa ruotsalaissotilaita eli karoliineja sekä vaimoväkeä. 

Uudenkaupungin rauhasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 301-vuotta. Historialliset yhdistykset elävöittävät rauhanajan tapahtumia ja elämää kaupungin keskustassa koko viikonlopun ajan. 1700-luvun sotilasleiri pystytetään Rauhanpuistoon lauantaiaamuna ja leirielämään pääsee tutustumaan aina pitkälle iltapäivään. 

– Toivomme, että ihmiset tulevat rohkeasti leiriin juttelemaan ja kyselemään. Juuri sitä varten me siellä olemme, sanoo historiallista elävöittämistä yli 20 vuotta harrastanut Minna Vainionpää

– Pukeudumme ajan hengen mukaisiin luonnonmateriaaleista valmistettuihin vaatteisiin, näytti elohopea sitten hellelukemia tai paukkupakkasia, Vainionpää kertoo. – Haluamme saada ihan konkreettisesti kokea vivahteen siitä, millaista elämä on tuolloin ollut ja mitä se on vaatinut. 

Lauantai-Illan hämärtyessä klo 21.30 soudetaan Kaupunginlahdella tapahtuman muistoksi Rauhansoutu

Rauhansoutuun kuuluu kolme venettä. Pohjola-Nordenin Uudenkaupungin osaston joukkue edustaa soudussa kuvainnollisesti Ruotsin venettä. Venäjän veneen miehistö koostuu Suomi-Venäjä Seuran jäsenistä ja Rauhan veneen soutajat kuuluvat Vakka-Suomen Reserviupseereihin. 

Valaistut veneet soutavat Suukarin veneiden laskupaikalta, tunnelmallista Kaupunginlahtea pitkin Sorvakon sillan viereen Tervaportille. Valaistuissa veneissä ovat maitten liput ja barokkiasuissa esiintyvät airueet ja perämiehet lukevat sillan pielessä Tervatorilla keskeisen pätkän rauhansopimuksesta venäjäksi, ruotsiksi ja suomeksi. Illan kruunaa soudun lopuksi noin klo 22 Kaupunginlahdella ammuttava ilotulitus. 
 
Lions Club Uusikaupunki on perinteisesti järjestänyt Rauhansoudun joka toinen vuosi. Vaikka varsinainen yhdistys on jo lopetettu ovat LC-klubin puuhamiehet vielä osallistuneet veneiden valaistukseen ja koristeluun.

Järjestelyistä vastaa tänä vuonna Uudenkaupungin kaupungin rauhantoimikunta ja järjestelyissä ovat mukana Uudenkaupungin Pohjola-Norden, Suomi-Venäjä Seura ja Vakka-Suomen Reserviupseerit. 

Historiallisten yhdistysten vierailu Uudessakaupungissa 27.-28.8.2022 ohjelma:

Lauantai 27.8.2022
klo 10.30-12.00 1700-luvun leirin pystytys Rauhanpuistoon
klo 11 Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolan vierailu torilla
klo 12.00-16.00 1700-luvun leiri auki yleisölle, esitellään 1700-luvun leirielämää, ruoanlaittoa, vaatetusta ja muotia, kuullaan leirimusiikkia
klo 12.00-16.00 1700-luvun äkseerausesityksiä, halukkaiden rullaan otto, äkseerausopetusta yleisölle ja ohjelmaa lapsille, Rauhanpuistossa, torilla ja kaupunginlahden rannassa
Venetsialaisten ohjelmaa rannassa
klo 21.30-22 Rauhansoutu Kaupunginlahdella
noin klo 22 Ilotulitus

Sunnuntai 28.8.2022
klo 9.30 Karoliinit marssivat vanhalle kirkolle
klo 10.00-11.30 Rauhanmessu 1700-luvun tapaan Vanhassa kirkossa
klo 11.30 – 12.30 Paraati muistomerkille ja seppeleen lasku
klo 12.30–13.30 1700-luvun äkseerausesitys torilla tai Rauhanpuistossa, jonka jälkeen yleisö voi tutustua ryhmiin
klo 14.00 Paluumarssi koululle

Lisätietoa: 1700-luvun elämää Uudessakaupungissa