Varsinaisbitumi Oy uudistaa huopakattomarkkinoita (Kuva: Turun Tienoo)
Hyvät yritykset, kaupallinen yhteistyö

Varsinaisbitumi Oy uudistaa huopakattomarkkinoita, aito monitoimikatto lähes perinteisen katon hinnalla

Rakennusten vesikatto on perinteisesti ollut käytön näkökulmasta ”turha” julkisivu ja kuluerä. Nyt on vesikatoille löytynyt monia uusia käyttötarkoituksia. Katot eivät enää ”hukkaa” energiaa, vaan voivat jopa tuottaa sitä. Katot voivat nykyään myös puhdistaa ilmaa ja jäähdyttää sitä.

Ilmastomuutoksen jatkuessa sään ääri-ilmiöt lisääntyvät ja kesäisin saattaa olla pitkiäkin hellejaksoja. Tällöin katolla olevien ilmanvaihto- ja jäähdytinjärjestelmien pitää toimia tehokkaasti.

Näihin haasteisiin Varsinaisbitumi Oy nyt vastaa. Olemme tuoneet muutama vuosi sitten markkinoille ilmaa puhdistavan valkoisen Carrara- kattohuovan. Tämän huovan ominaisuuksiin kuuluu mm. ilmaa puhdistava vaikutus ja vitivalkoinen väri. Väri säilyy valkoisena aikaansaamansa kemiallisen ilmaa ja kattoa puhdistavan prosessin ansiosta.

—Kirkkaan valkoinen Carrara-pinnoite on erinomainen valinta, etenkin kun sen yhdistää katolle sijoitettavien aurinkopaneelien kanssa. Carrara-huopa laskee mustaan huopaan verrattuna ympäröivän ilman lämpötilaa jopa 20—30 astetta, mikä parantaa aurinkopaneelien hyötysuhdetta, laskee kuumalla ilmalla huoneiston sisälämpötilaa sekä pidentää samalla katon elinikää. Huoneiston sisälämpötilan lasku on tärkeä esim. pakkasvarastoissa ja muissa kylmissä / viileissä tiloissa, mutta miksei myös asuinhuoneistoissa.

Taloudellisesti kannattava eko- teko, joka sopii kaikille huopakatoille.

Aurinkopaneelien yleistymisen myötä valkoisen kattopinnoitteen suosiokin on nousussa. Viime vuosina Varsinaisbitumi on asentanut vuosittain Carraraa yli 10.000 neliömetriä. Viime kuukausina kiinnostus on kasvanut voimakkaasti rakentajien keskuudessa. Vuonna -22 valkoisen ilmaa puhdistavan huovan käyttö ainakin tuplaantuu, kun siitä saatava tieto leviää rakennuttajien keskuudessa. Carrara kattoja on jo tehty mm. Finavialle, Sandvikille, Ruokavirastolle, Auramaa-Yhtiöille sekä Senaatti kiinteistöille (valtiolle). Käynnistymässä on ​projekti Loimaalla Lännen Tractors Oy:n tilauksesta, jossa tehdään nyt 1. vaiheessa vajaan 2.000 neliömetrin katto.

LVI-alan yritys Talotekniikka Forsblom Oy tilasi uuteen toimitilaansa valkoisen Carrara katon.

—Kattovalinta tehtiin lopulta lukuihin perustuen. Koko rakennuksesta pyrittiin tekemään energiatehokas, ja noin 1.100 neliömetrin katolle asennetaan 30 kilowatin aurinkopaneelijärjestelmä. Hankintahinnassa kattohuopa oli noin 10 prosenttia perinteistä mustaa kalliimpi, Ari Forsblom taustoittaa yrityksen päätösperusteita.

Varsinaisbitumin Pekka Heinisen mukaan hieman kalliimpi hankintahinta kuoleentuu alle 10 vuodessa sähköenergian kasvavalla tuotolla, myös pidempi elinikä tekee hankinnasta kannattavamman.

Eurogum Carrara-huovan pintamateriaalilla on myös ilmaa ja kattoa puhdistava vaikutus, joka perustuu titaanidioksidiin. Katto pysyy siis valkoisena ja puhtaana. UV-säteiden ja veden vaikutuksesta titaanidioksidi neutraloi typpi- ja rikkioksidipäästöjä, joita kertyy ilmaan esimerkiksi autojen päästöinä. Laskennallisesti 500 neliömetriä valkoista Carraraa neutraloi kahden henkilöauton vuotuiset päästöt.

Asentajalta vaaditaan tarkkaa kättä.

—Asennustyö vaatii asentajalta tavallista enemmän tarkkuutta ja ammattitaitoa. Varsinaisbitumin työnjohtaja Jari Kesälahti painottaa, että asentajan kädenjäljen pitää olla kunnossa.

Mitä huonoja puolia sitten on Carrara- huovissa? Hieman korkeampaa hankintahintaa lukuun ottamatta niitä ei Pekka ja Jaakko Heinisen mielestä ole.

—Tämä on priimatuote, eikä energiantehokkuuden merkitys ainakaan tulevaisuudessa vähene. Ainut ongelma voi tietyissä kohteissa olla pintamateriaalin voimakas heijastavuus. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä valkoista pintaa ei voitu asentaa joka paikkaan heijastevaikutuksen vuoksi. Ilmeisesti se saattaa häikäistä lentokoneiden ja lentoliikenteen ohjaamisessa. Heiniset toteavat, että Carraraa toki sinnekin asennettiin, mutta harmaampana versiona.

YHTEYSHENKILÖ

Jaakko Heininen

Toimitusjohtaja

Puh. 040 082 1089

jaakko.heininen@varsinaisbitumi.fi

www.varsinaisbitumi.fi