Maastopalovaroituksen voimassa ollessa avotulen teko on kielletty. Varsinais-Suomen alueella maasto on nyt erityisen kuivaa. (Kuva: Unsplash)
Uutiset

Varsinais-Suomen pelastuslaitos varoittaa juhannusjuhlijoita: Maasto on kuivaa ja syttyy herkästi – älä sytytä kokkoa tai muuta avotulta

Varsinais-Suomen pelastuslaitos kehottaa maakunnan asukkaita erityiseen varovaisuuteen metsäpaloriskin vuoksi. Avotulen tekeminen on ehdottomasti kielletty metsäpalovaroituksen ollessa voimassa. Juhannuskokon polttamista koskevat samat säännöt kuin mitä tahansa avotulen tekoa. Nuotiota, kokkoa tai muuta avotulta ei saa sytyttää metsäpalovaroituksen ollessa voimassa. 

Avotulella tarkoitetaan kaikkea sellaista tulta, joka voi päästä irti ja levitä ympäristöön maapohjan tai kipinöinnin kautta. Avotulenteon ollessa kielletty myöskään esimerkiksi kertakäyttögrillejä ei saa käyttää. Voimakas tuuli voi saada kertakäyttögrillin liikkumaan itsekseen palamattomalta alustalta esimerkiksi kuivalle heinikolle. Tuulen avulla pieni tulipalo leviää nopeammin isoksi ja hallitsemattomaksi. Lisäksi esimerkiksi savukkeiden kanssa tulee olla äärimmäisen huolellinen. Tahallisesti tai tuottamuksellisesti aiheutetut tulipalot ilmoitetaan aina myös poliisille. 

Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että metsäpalovaroitus on juhannuksena voimassa Varsinais-Suomen alueella. Pelastuslaitos ohjeistaa seuraamaan varoitusten voimassaoloa. Ajantasaisen tiedon voimassa olevista varoituksista saa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta. Ilmatieteen laitos tarjoaa varoitusten osalta viiden vuorokauden ennusteen. 

Ilmatieteen laitoksen verkkosivut: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset