Talousarvioaloitteissa ehdotetaan määrärahaa Turun kehätielle, Tunnin junan rakentamiseen, lähijunaliikenteelle, Uudenkaupungin ja Laitilan jalankulku ja pyöräilyväylän rakentamiseen sekä Saaristomeren tilan parantamiseen.
Uutiset

Varsinais-Suomen kansanedustajat esittävät ensi vuodelle rahoitusta maakunnan kärkihankkeille

Varsinais-Suomen kansanedustajaryhmä on jättänyt yhteisiä talousarvioaloitteita valtion vuoden 2024 budjetin eduskuntakäsittelyssä. Talousarvioaloitteissa ehdotetaan määrärahaa Turun kehätielle, Tunnin junan rakentamiseen, lähijunaliikenteelle, Uudenkaupungin ja Laitilan jalankulku ja pyöräilyväylän rakentamiseen sekä Saaristomeren tilan parantamiseen.

Kansanedustajaryhmä ehdottaa aloitteissa maakunnan kärkihankkeiden rahoittamista. 

– Hallitusohjelmaan saatiin erinomaisia kirjauksia maakunnan kärkihankkeista muun muassa Tunnin junasta ja Saaristomeren suojelusta. Nämä on tärkeä saada liikkeelle heti hallituskauden alussa. Rahoituksessa on hyödynnettävä täysimääräisesti esimerkiksi EU-tuki Tunnin junalle, kansanedustajaryhmän puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén (kok) sanoo.

– Saaristomerelle on nyt ensimmäistä kertaa oma kappale hallitusohjelmassa, jonka mukaan rahoitusta on kohdennettava vaikuttavimpiin toimenpiteisiin. Esitämme teknologianeutraalia ravinnekiertotukea kierrätyslannoitemarkkinoiden käynnistämiseksi ja TKI-rahoituksen ohjaamista tutkimukseen ja teknologisten ratkaisujen pilotoimiseen, Sirén jatkaa.

Maantiehankkeiden osalta yhteisissä aloitteissa kiirehditään Turun kehätien investointia.

– Liikenneinvestointeja on kohdennettava vilkkaimmille teille, vientisatamien kuljetuksiin ja hankkeisiin, jotka elvyttävät rakentamista. Koko Suomen mittakaavassa tärkeimpiin päätieyhteyksiin kuuluvan Turun kehätien pullonkauloja voimme lähteä heti poistamaan Raision keskustassa. Hanke on tärkeä saada ensi vuonna käyntiin, jotta yhteys voidaan rakentaa Naantaliin asti nelikaistaiseksi vuosikymmenen loppuun mennessä, kansanedustajaryhmän varapuheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps) toteaa.

Kansanedustajaryhmä edellyttää aloitteissaan myös Uudenkaupungin ja Laitilan taajamien välisen liikenneturvallisuuden parantamista ja Varsinais-Suomen lähijunaliikenteen käynnistämistä.

– Esitämme Laitilan ja Uudenkaupungin välisen jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentamista valtion ja  kaupunkien yhteisenä hankkeena. Kevyenliikenteen väylät lisäävät jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden hyvinvointia ja turvallisuutta sekä ovat tutkitusti myös eniten suomalaisia liikuttavia liikuntapaikkoja, kansanedustajaryhmän varapuheenjohtaja Saku Nikkanen (sd) summaa.