Kuva: Pixabay
Uutiset

Valtakunnan ykköskuusi saapuu Turun tuomiokirkolle 27.11

Turun tuomiokirkolle kohoaa jälleen valtakunnan kaunein ja näyttävin joulukuusi, joka tuo mukanaan joulun tunnelman kaupunkiin. Tänä vuonna kuusi saapuu Mynämäeltä ja sen lahjoittavat Elina ja Petri Junnila. Kuusi saapuu Tuomiokirkolle ja sen pystytys alkaa keskiviikkona 27.11. noin kello 12–14. Perinteikäs kuusi valaistaan osana joulunavausjuhlaa lauantaina 30.11. klo 15.45 alkaen. 

Kuusi matkaa Mynämäeltä Tuomiokirkolle 

Mynämäellä kasvanut komea, 22-metrinen kuusi kaadetaan tiistaina aamuvarhaisella ja kuljetetaan huolellisesti suunniteltua reittiä pitkin Tuomiokirkolle. Kuljetuksen aikana kuusta suojelee poliisisaattue ja liikenteenohjaajat, ja kuusen edellä kulkee lisäksi mitta-auto varmistamassa, että matka sujuu turvallisesti ja mallikkaasti. Kuljetuksessa huomioidaan myös tarkasti sääolosuhteet.  

–  Tyyni ja leuto sää nopeuttaa lastausta, kun taas tuuli ja kylmä sää voivat tuoda lisähaasteita. Tämän takia kuusen tarkkaa saapumisaikaa kirkolle on hankala etukäteen arvioida, kertoo työmaapäällikkö Jaana Saraste, jonka jokavuotinen työtehtävä on järjestää kuusi kansallispyhäkön eteen. 

Matkaa kuusi taittaa noin 40 kilometriä. Perillä Tuomiokirkolla kuusen pystytys alkaa heti. Kuusen pituus, paino ja ikä selviävät tarkemmin kaadon yhteydessä, kun vuosirenkaat ja rungon mitat tarkastetaan. 

Joulutunnelmaa ja historian havinaa 

Turun tuomiokirkon kuusiperinne ulottuu yli vuosisadan taakse. Ensimmäisen kerran kuusi pystytettiin torille vuonna 1900, ja jouluinen perinne vakiintui 1930-luvulla. Jokaiselle kuuselle on oma tarinansa. Tämän vuoden lahjoittajien Elina ja Petri Junnilan matka kuusen kanssa alkoi vuonna 2007, kun he ostivat purkukuntoisen Harvaisten Osuuskaupan Mynämäeltä. Junnilat remontoivat Osuuskaupan ja ovat muutostaan asti ihailleet pihalla kasvavaa ylvästä kuusipuuta. Kuusen historiasta ennen vuonna 2007 ei ole täyttä varmuutta, mutta lahjoittaja Elina Junnilalla on asiasta omat epäilyksensä: 

– Osuuskaupan lähellä pitkään asunut naapuri virkkoi, että kuusi saattaisi olla Suomen 50-vuotiaspäivän kunniaksi istutettu vuonna 1967. Varmuutta asiaan ei kuitenkaan ole, sillä kuusen kaatopaikalla on myös muita komeita ja pitkäikäisiä kuusia, Junnila kertoo. 

Kuusen koristeena loistaa tänä vuonna 725 LED-valoa, jotka tuovat lämpöä ja valoa joulunaikaan. Valot syttyvät juhlallisesti Turun joulunavauksessa lauantaina 30.11. kello 16.10 ja ne saavat palaa aina Nuutinpäivään saakka. 

Kuusesta iloa vielä joulun jälkeenkin 

Nuutinpäivän jälkeen kuusi kaadetaan ja se jatkaa jälleen matkaansa. Lahjoittajat ovat päättäneet, että kuusesta tehdään pirttikalusto pariskunnan kotitalon pihalle. Lisäksi pihalle on suunnitteilla uusi grillauspaikka kuusen kaatopaikan liepeille. 

Kuusi on myös vuosien saatossa siementänyt pihaan paljon uusia kuusenalkuja ja nähtäväksi jää, kuinka isoja puita näistä pienistä aluista vuosien saatossa kasvaakaan. Ehkä vuosien päästä Tuomiokirkolle haetaan kuusi jälleen Mynämäeltä.