Työpaikkaliikkumisen edelläkulkija -tunnustus myönnetään vuosittain työpaikoille, jotka ovat esimerkillisellä tavalla edistäneet kestävää ja hyvinvointia lisäävää työ- ja työasiamatkaliikkumista. Ilmoittautuminen on käynnissä 1.9. asti osoitteessa valonia.fi/edelläkulkija2023.
Työmatkat sekä työpäivän aikana tehtävät asiointimatkat ovat helppo tapa kannustaa kestävään ja terveelliseen liikkumiseen. Suomessa työmatkoista 86 % tehtiin vuonna 2021 henkilöautolla kuljettajana, mutta yli puolet näistä matkoista oli alle 10 kilometrin mittaisia (Henkilöliikennetutkimus 2021). Työnantajilla on merkittävä mahdollisuus vaikuttaa työntekijöiden valintoihin.
Edelläkulkija-kampanjan tavoitteena on herättää työpaikkoja tarkastelemaan työmatkoja osana organisaation ilmastotoimien ja työhyvinvoinnin kokonaisuutta. Kampanjalla tehdään näkyväksi keinoja, joilla työpaikoilla voidaan tukea kestävämpää liikkumista. Tunnustuksen hyödyntäminen viestinnässä on voittajalle oivallinen tapa kertoa organisaation ilmastoteoista ja luoda myönteistä työnantajamielikuvaa.
Työmatkaliikkumista voi edistää monella tapaa – keinoja on kaikenkokoisille työpaikoille
Kestävää työmatkaliikkumista edistävät toimet voivat olla monenlaisia: lihasvoimin liikkumiseen voidaan kannustaa esimerkiksi kehittämällä sosiaalitiloja ja pyöräparkkeja, osallistumalla työporukalla Kilometrikisaan, tarjoamalla aamiaista työmatkaliikkujille tai vaikkapa työsuhdepyöräedun kautta. Myös joukkoliikenteen työmatkaliput, yhteiskäyttöautot ja kimppakyytijärjestelmät edistävät kestävää liikkumista.
Viime vuonna tunnustuksia jaettiin Varsinais-Suomessa kaksi: pitkäjänteisesti työmatkaliikkumista edistänyt Turku Energia sekä mikroyritys KUI Design, jossa myös työasiamatkat taitetaan laatikkopyörällä.
”Työpaikkojen mahdollisuudet ja tarpeet vaihtelevat muun muassa koosta, toimialasta ja sijainnista riippuen. Yleisesti ajatellaan, että kestävät kulkutavat ovat kaupunkilaisten etuoikeus, mutta keinovalikoimaa on tarjolla monenlaisiin sijainteihin. Esimerkiksi sähköavusteisilla polkupyörillä työmatkapyöräily on mahdollista yhä useammalle, ja kimppakyydeillä voi vähentää yksityisautoilun päästöjä. Toivonkin, että hakemuksia tulee tänä vuonna eri puolilta maakuntaa”, kannustaa Valonian kestävän liikkumisen asiantuntija Marja Tommola.
Tunnustuksen saajalle 500 euron lahjakortti ja kestävän liikkumisen kiinteistökartoitus
Edelläkulkijaksi valittu työpaikka saa kunniakirjan sekä oikeuden käyttää viestinnässään Työmatkaliikkumisen edelläkulkija -tunnusta ja nimikettä. Lisäksi voittaja saa kestävään liikkumiseen kannustavan lahjakortin sekä yhteen toimipaikkaansa kiinteistökartoituksen, jossa Valonian asiantuntijat katselmoivat tilat yhdessä työpaikan edustajien kanssa. Työpaikka saa konkreettisia kehitysehdotuksia kestävän liikkumisen, esimerkiksi pyöräilyn olosuhteiden edistämiseen. Lahjakortin arvo on 500 € ja sopiva kohde päätetään voittajatyöpaikan kanssa yhdessä.
Mukaan kannattaa ilmoittautua, vaikka konkreettinen edistämistyö on vielä alkutekijöissään, mutta tahtotilaa löytyy – kaikkien osallistujien kesken arvotaan toinen Valonian asiantuntijoiden kartoituskäynti.
Motivan myöntämä tunnustus jaetaan samanaikaisesti eri puolilla Suomea Euroopan Liikkujan viikolla 16.–22.9.2023. Varsinais-Suomessa voittajan valitsee Valonian vetämä alueellinen liikennejärjestelmätyön kestävän liikkumisen alatyöryhmä.