Valon juhla Turku
Erityisen tärkeältä tällainen yhdistävä kokemus tuntuu koronan ja epävakaan maailmantilanteen koeteltua jo pitkään tapahtuma-alaa ja meitä kaikkia. Taiteilijat saavat työtilaisuuksia ja tapahtumakävijät ainutlaatuisia, sykähdyttäviä kokemuksia. Teos Flower forest. Kuva: Jigantics
Uutiset

Valon polku -valotapahtuma Aurajoen molemmin puolin 3.-6. joulukuuta

Turun tämänvuotisesta valotapahtumasta on tulossa edeltäjäänsä suurempi ja kansainvälisempi. Tapahtuman näyttävät valoteokset sijoittuvat Aurajoen ympäristöön. Ne ammentavat kaupungin merellisyydestä sekä hyödyntävät jokiuoman avointa maisemaa ja eri suunnista avautuvia näkymiä.

Itsenäisyyspäivänä ja sen edellä koetaan Turussa jälleen jotain vaikuttavaa. Valon polku tuo kaupunkiin 14 toinen toistaan inspiroivampaa valoteosta sekä runsaasti oheisohjelmaa.

Viime vuoden tapahtuman suuret kävijämäärät osoittivat valotapahtuman olevan tervetullut piristys pimeän kauden keskelle. Teosten äärellä ja niille johtavilla reiteillä kuultiin tuolloin paljon ihastuneita kommentteja sekä toiveita jatkosta.

–  Kanssakulkijoiden kanssa vaihdettiin vilkkaasti mielipiteitä ja suosituksia siitä, mitä kannattaa mennä katsomaan, pormestari Minna Arve muistelee viime talven tunnelmia.

– Erityisen tärkeältä tällainen yhdistävä kokemus tuntuu koronan ja epävakaan maailmantilanteen koeteltua jo pitkään tapahtuma-alaa ja meitä kaikkia. Taiteilijat saavat työtilaisuuksia ja me tapahtumakävijät ainutlaatuisia, sykähdyttäviä kokemuksia. Valon polulla tulee myös reippailtua ulkona ihan huomaamatta, jolloin kulttuurin hyvää tekevä vaikutus saa lisäkertoimia, Minna Arve kiittelee.

Valotapahtuma Turku
Carbon Arc. Kuva: Bart van Overbeeke.

Jättililjoja, valoaaltoja ja vedenalaista maailmaa – reitti Auransillalta merelle päin

Tänä vuonna Valon polku johdattaa kulkijansa merellisiin tunnelmiin. Teokset sijaitsevat Aurajoen molemmin puolin Auransillalta merelle päin.

– Sijainniltaan tapahtuma on vimekertaista kompaktimpi ja yhtenäisempi. Reitti on siten helpommin kuljettava. Aikaa käynnille on silti syytä varata reilusti teosten ja ohjelman runsauden vuoksi, kertoo tapahtuman tuottaja Minna Heiniö.

Auransillalta lähtiessä rantoja koristavat englantilaisen James ”Jig” Cochranen jättililjat. Flower forest -teos muodostuu sadasta nelimetrisestä, väriä vaihtavasta kukasta. Kukista 20 nousee Kauppatorille, Hansatorille ja Kauppahallin kujalle. Siellä ne näyttävät reitin jokirantaan, jossa 80 liljaa muodostavat varsinaisen kukkien metsän.

Itäisellä Rantakadulla vastaan tulee slovenialaisen Janez Grošeljin Wavescope, jonka valoympyrät kuvaavat tilassa eteneviä valoaaltoja. Muodoltaan teos on samalla myös kuin teleskooppi, jonka läpi voi tähyillä merelle ja kohti uusia maailmoja. Antti Kulmalan Dimension X -teos puolestaan muuttaa Wäinö Aaltosen museon ympäristön futuristiseksi vedenalaiseksi maailmaksi värien ja valotaiteen keinoin. Itärannan kruunaa Kari Kolan satamanostureihin luoma suurteos Valonnostaja.

– Jokilautta Föristä kuoriutuu Turun oma Lemmenlaiva, joka kuljettaa sydämiä täl ja tois puol jokke. Rakkautta julistaa myös Jouni ”Psyke” Väänäsen LOVE-teos, joka on löytänyt paikkansa vähän muista teoksista kauempaa Tuomiokirkontorilta. Teos kuuluu #psykelove-sarjaan joka on saanut alkunsa taiteilijan turhautumisesta maailmalla jalansijaa ottaneeseen vihaan, Minna Heiniö kertoo.

Joen länsirannalla Barkerinpuiston leikkipaikka muuntuu valopuistoksi, museolaiva Sigyn purjehtii video- ja valotaidetta yhdistävän teoksen näyttämönä ja Laivahostel Boren kannelta kohoaa taivaisiin kirkas valokiila.

– Boren kannella ei olekaan ihan mikä tahansa lamppu, vaan toisen maailman sodan aikainen massiivinen Sperry-valonheitin. Sen valo voi yltää jopa 15 kilometrin päähän. Teoksellaan hollantilainen Ivo Schoofs haluaa juhlistaa yksinkertaisuuden sanomaa: yksi valo, yksi keila, yksi projekti, kertoo Heiniö.

Boren vieressä olevan satamanosturin alla pääsee kokemaan vedenalaista maailmaa. Know Your Hoodsin sekä Jokojon yhteistoteutus Pinnan alla on osa tapahtuman oheisohjelmaan kuuluvaa valosuunnistusta. Länsirannalla reitti päättyy Turun linnan muuriin heijastettavaan Turku 1827 -teokseen. Ilmastonmuutokseen kantaa ottava teos pohjautuu Turusta luotuun 3D-kaupunkimallinnokseen ja sen on toteuttanut Zoan Oy.

Valon polku toteutetaan Keskustan kehittämisen ja Kulttuurin kärkihankkeen yhteistyönä.

Kaikki teokset ja ohjelmatiedot päivittyvät sivuille www.turku.fi/valonpolku.

Miksi valotapahtuma järjestetään, vaikka sähköä pitää säästää?

Valotapahtuma kuluttaa suhteellisen vähän sähköä, mutta tuottaa paljon iloa suurelle joukolle.

Arvio tapahtuman sähkönkulutuksesta on 2 MWh. Odotamme viimevuotiseen tapaan suurta osallistujamäärää. Jos jokainen tapahtumakävijä sammuttaa tunnin ajaksi kotoaan 10 watin valon, riittää se jo korvaamaan tapahtuman energiankulutuksen.

Sammutetaan siis valot ja viihdelaitteet ja lähdetään raittiiseen ulkoilmaan nauttimaan taiteilijoiden meille tarjoamista ainutlaatuisista kokemuksista!

Säästämme kaupungilla sähköä monin toimenpitein. Vinkkejä sähkönsäästöön on koottu sivuille: turku.fi/sahkonsaasto