Valmet Automotive valmistaa jatkossa Sono Motorsille 257 000 ajoneuvoa.
Uutiset

Valmet Automotive sopimukseen saksalaisen sähköautovalmistajan kanssa: yli 250 000 ajoneuvoa lähivuosina

Valmet Automotive on sopinut sitovasti sähköautojen valmistuksen keskeisistä ehdoista saksalaisen Sono Motors -yhtiön kanssa. Sopimus liittyy Sion-sähköautoon, joka hyödyntää aurinkoenergiaa koriin integroitujen aurinkopaneelien avulla. Sopimuksen kesto on seitsemän vuotta, ja tuotanto käynnistyy Uudenkaupungissa vuoden 2023 jälkimmäisellä vuosipuoliskolla.

Sopimuksen perusteella Valmet Automotive valmistaa Sono Motorsille vuodesta 2023 alkaen kaikkiaan 257 000 ajoneuvoa seitsemän vuoden aikana. Tavoitteena on nostaa Sion-mallin tuotantomäärää Uudenkaupungin autotehtaalla vaiheittain aina 43 000 auton vuosituotantotasolle asti.

Sion on aurinkoenergiaa hyödyntävä täyssähköauto (Solar Electric Vehicle, SEV), jonka koripintoihin on integroitu saumattomasti 456 akkua lataavaa halfcell-aurinkopaneelia. Täyteen ladatulla 54 kWh:n LFP-akulla ajomatka on noin 305 kilometriä. Akun voi ladata verkkovirralla, aurinkopaneelit tuottavat noin 112 kilometrin matkaa vastaavan määrän virtaa viikossa.

Sion-mallissa käytetään kaksisuuntaista latausteknologiaa, joka tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää akkuun varastoitua energiaa maksimaalisesti. Teknologian avulla Sionia voi käyttää erilaisten sähkölaitteiden, kodin tai muiden sähköautojen liikkuvana virtalähteenä. Autosta on saatavilla tehoa aina 11 kW asti.

-Allekirjoitettu yhteistyö on tärkeä virstanpylväs, jonka myötä Sion tulee asiakaskuntamme käytettäväksi. Luotettava Valmet Automotive on meille täydellinen ratkaisu autojemme laadukkaaseen valmistamiseen. Me arvostamme Valmet Automotiven kokemusta sekä korkean arvoluokan autojen valmistajana että sähköautojen osaamisen edelläkävijänä, kertoo Sono Motorsin toimitusjohtaja ja perustajajäsen Laurin Hahn.

Yhteistyö Sono Motorsin kanssa vastaa erinomaisesti Valmet Automotiven uusille valmistussopimuksille asettamia tavoitteita, sillä yrityksen strategia keskittyy sähköiseen liikenteeseen ja painottaa kestävää kehitystä. Uusi sopimus vahvistaa edelleen Valmet Automotiven sähköautoihin liittyvää valmistusosaamista ja tietotaitoa.

-Sono Motors sopii täydellisesti Valmet Automotiven strategiaan, kapasiteettiin ja kestävän kehityksen tavoitteisiin. Edistyksellinen aurinkoenergiaa hyödyntävä Sion nostaa Uudenkaupungin autotehtaalla täyssähköautojen tuotannon aivan uudelle tasolle. Olemme erittäin tyytyväisiä sopimukseen ja mahdollisuuteen tukea Sono Motorsia, jotta he saavuttavat tavoitteensa sähköisen liikenteen alalla, kertoo Valmet Automotiven toimitusjohtaja Olaf Bongwald.

Sono Motors on perustettu vuonna 2016. Yritys on listattu amerikkalaisessa teknologiayrityksiin keskittyvässä NASDAQ-pörssissä. Sono Motors nopeuttaa siirtymää sähköiseen liikenteeseen keskittymällä vain aurinkoenergiaa hyödyntäviin ajoneuvoihin. Yrityksen aurinkoenergiaan liittyvä teknologia haastaa toimialan muut ratkaisut. Yritys on suunnitellut Sion-mallin, joka maailman ensimmäinen massamarkkinoille suunnattu aurinkosähköauto (solar electric vehicle, SEV). Sono Motorsilla on vahva asiakasyhteisö, joka on ennakkomaksulla varannut jo yli 16 800 Sion-autoa.

Valmet Automotive on yksi maailman johtavista ajoneuvojen sopimusvalmistajista. Strategiassaan yritys keskittyy sähköiseen liikenteeseen kehittämällä ja valmistamalla akkumoduuleja, akkujärjestelmiä sekä sähköisiä ajoneuvoja. Valmet Automotive -konsernin liiketoimintalinjat ovat Manufacturing, EV Systems ja Roof & Kinematic Systems. Yritys on perustettu vuonna 1968 ja se on valmistanut Uudenkaupungin autotehtaalla jo yli 1,7 miljoonaa autoa. Valmet Automotiven akkutehdas Salossa valmistaa akkujärjestelmiä suursarjatuotantona autoteollisuuden tarpeisiin. Yrityksellä on toimipaikkoja Suomessa, Saksassa ja Puolassa.