Tekoäly voi olla työnhakijalle kätevä apuri, vaikka moni suomalainen ei vielä hyödynnä sen mahdollisuuksia.
Uutiset

Vain harva hyödyntää tekoälyä työnhaussa – lue asiantuntijan vinkit hakijoille

Duunitorin tuore tutkimus osoittaa, että hakijat suhtautuvat tekoälyn hyödyntämiseen työnhaussa kahtiajakoisesti. Asiantuntija kertoo, mistä tämä johtuu ja miten tekoäly tulee mullistamaan työnhaun.

Vain kahdeksan prosenttia työnhakijoista on hyödyntänyt tekoälyä työnhaussa. Tämä selviää Duunitorin uudesta tutkimuksesta.

”Vaikka tekoälystä puhutaan mediassa paljon, sen käytännön hyödyntäminen on selvästi vähäisempää. Muutos on kuitenkin nopeaa, ja uskon käytön yleistyvän jatkuvasti”, kertoo Duunitorin johtava työnantajakuvakonsultti Lauri Vaisto.

36 prosenttia vastaajista, jotka eivät ole hyödyntäneet tekoälyä, voisi käyttää sitä tulevaisuudessa. Lähes kolmasosa (31 prosenttia) ei kuitenkaan hyödyntäisi tekoälyä lainkaan. 

3 yleisintä syytä olla käyttämättä tekoälyä työnhaussa

Työnhaku Suomessa 2023 -tutkimukseen vastanneet nostivat esille monia syitä olla käyttämättä tekoälyä. Kolme syytä nousi ylitse muiden:

1. Työnhakija kokee, että hänen on pärjättävä ilman tekoälyä.

2. Työnhakija kokee tekoälyn persoonattomaksi tai ”feikiksi”.

3. Työnhakija ei osaa käyttää tekoälyä tai tiedä, miten sitä pitäisi käyttää.

”Ei ole yllättävää, että tekoäly epäilyttää monia. Siitä on puhuttu julkisuudessa paljon näkökulmista, jotka saavat sen kuulostamaan oudolta tai pelottavalta. On esitetty uhkakuvia siitä, miten tekoäly vie ihmisten työt tai jopa orjuuttaa koko ihmiskunnan”, Vaisto kommentoi.

Tekoälyn käyttö rinnastetaan huijaamiseksi

Työnhakijat avasivat tutkimuksessa syitä olla käyttämättä tekoälyä avoimilla kommenteilla. Monet vastaajista suhtautuvat tekoälyyn negatiivisesti:

”Äly olen minä itse ja minä haen töitä, ei tekoäly.”

Moni kokee pärjäävänsä ilman tekoälyä eikä usko sen tuovan lisäarvoa työnhakuun. Myös epäaitous ja epärehellisyys mietityttävät.

”Tekoälyn tuottama teksti tuskin olisi minunlaiseni, henkilökohtainen ja persoonallinen.”

”Tekoäly ei ole minua tai minusta tullutta ajatusta. Tekoälyn käyttö tuntuisi työnantajan huijaamiselta.”

”Kaikki apu on tervetullutta”

Tekoäly työnhaussa herättää osassa vastaajista kielteisiä tunteita, mutta moni myös sanoo avoimissa vastauksissa, että voisi hyödyntää sitä tulevaisuudessa.

Hakijat arvelevat, että tekoälystä voisi olla apua erilaisten tekstien, kuten työhakemusten ja ansioluetteloiden, kirjoittamisessa.

”Olen kirjoittanut sadoittain hakemustekstejä; alan toistaa itseäni, enkä enää tiedä mitä rekrytoijat varsinaisesti haluavat. Työnhaku tässä iässä on erittäin haasteellista jo muutenkin, joten kaikki apu, mitä AI voisi tarjota, on tervetullutta.”

Lauri Vaisto ei ole yllättynyt siitä, että tekoälyä käytetään tekstien tuottamiseen ja työpaikkojen etsimiseen. Hän muistuttaa, että sitä voi hyödyntää muillakin tavoilla.

Näin hyödynnät tekoälyä työnhaussa

Vaisto listaa kolme tapaa käyttää tekoälyä työnhaussa:

1. Hyödynnä tekoälyä osaamisesi hahmottamisessa. Kirjoita esimerkiksi ChatGPT:lle tai Bingille omin sanoin, mitä kaikkea olet tehnyt työksesi, ja pyydä tekoälyä ehdottamaan ranskalaisin viivoin osaamista, jota sinulle on luultavasti kertynyt.

2. Anna tekoälyn etsiä sinulle sopivia töitä. Kun olet selvittänyt omaa osaamistasi, voit pyytää tekoälyä listaamaan töitä, joissa osaamisellesi voisi olla kysyntää. Jos sovelluksesi on yhteydessä verkkoon, voit jopa pyytää linkkejä kiinnostaviin avoimiin työpaikkoihin. Älä kuitenkaan lannistu, jos ensimmäiset tulokset eivät tunnut osuvilta. Anna mieluummin tekoälylle palautetta ja auta sitä oppimaan tarpeistasi.

3. Harjoittele työhaastattelutilannetta tekoälyn avulla. Syötä tekoälylle työpaikkailmoituksen teksti ja pyydä sitä esittämään rekrytoijaa, joka on haastattelemassa sinua. Voit antaa aineistoksi myös oman CV:si tai LinkedIn-profiilisi. Harjoittelusta voi olla hyötyä erityisesti, jos työhaastattelu jännittää tai jos edellisestä kerrasta on kulunut aikaa.

Tekoälystä voi olla merkittävää hyötyä alanvaihtajille

Tekoäly on ollut tapetilla jo pitkään, mutta lähes puolet (47 prosenttia) vastaajista ei vielä osaa ottaa selkeää kantaa tekoälyn rooliin työnhaussa. Vaiston mukaan tähän on useampi syy.

”Uskon aika monen aloittavan työnhaun itselleen tutulla tavalla, esimerkiksi selailemalla avoimia työpaikkoja tai tutustumalla kiinnostavien työnantajien urasivuihin. Kaikilla osaajilla ei välttämättä edes ole sen suurempaa tarvetta avulle”, Vaisto pohtii.

”Mutta erityisesti alanvaihtajalle tekoälystä voi olla merkittävääkin hyötyä mahdollisuuksien kartoittamisessa.”

Vaisto uskoo, että tekoäly tulee olemaan tulevaisuuden työnhaussa paljon enemmän kuin apuväline.

”Voi olla, että koko työnhaun käsite mullistuu tai jopa katoaa tulevaisuudessa. Jos tekoälyä voi käyttää työpaikkailmoituksen ja työhakemuksen kirjoittamiseen, mihin niitä kumpaakaan edes tarvitaan? Eikö tekoälyn voisi silloin antaa huolehtia työpaikkojen ja osaajien kohtaamisesta suoraan?”

Duunitori Oy selvittää vuosittain työnhaun nykytilaa ja trendejä Suomessa. Työnhaku Suomessa -tutkimus selvittää 18–64-vuotiaiden suomalaisten kokemuksia työnhausta. Tutkimuksen tiedonkeruu tapahtui 10.–31.8.2023, ja siihen osallistui 3 626 suomalaista. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Taloustutkimus Oy:n kanssa, ja se on osa Duunitorin Kansallista rekrytointitutkimusta.