Kuva Heikki Salonen.
Uutiset

Vaikuttavaa kiertotalousyhteistyötä – ranskanperunoiden paistoöljystä uusiutuvaa dieseliä

Hesburger ja Neste ovat tehneet kiertotalousyhteistyötä jo kahden vuoden ajan. Hesburger-ravintoloissa paistetaan päivittäin tuhansia kiloja ranskanperunoita. Ranskanperunoiden paistamiseen käytetty paistoöljy kerätään talteen, ja sitä käytetään uusiutuvien tuotteiden kuten Neste MY Uusiutuva Diesel™ -polttoaineen valmistuksessa. Uusiutuvaa dieseliä käyttävät myös Hesburger-rekat, jotka kuljettavat raaka-aineita ja materiaaleja ravintoloihin.

Kaikkiaan ravintoloistamme kertyy vuodessa noin 420 tonnia käytettyä paistoöljyä. Käytettyä paistoöljyä kerätään yli 300:sta Hesburger-ravintolasta Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Paistoöljyn kerääminen hoidetaan Hesburger-rekkojen paluukuorman mukana, joten se ei aiheuta lisäajokilometrejä.

– Hesburgerin ja Nesteen yhteistyö on loistava esimerkki konkreettisista vastuullisuusteoistamme. Autoa tankatessa on mukava miettiä, että ajon mahdollistaa osaltaan ranskanperunoiden valmistukseen käytetty paistoöljy, Hesburgerin varatoimitusjohtaja Jari Vuoti kommentoi.

Miljoona kilometriä Neste MY Uusiutuvan Dieselin™ voimalla

Hesburger siirtyi lokakuussa 2021 käyttämään Neste MY Uusiutuvaa Diesel™ -polttoainetta valtaosassa kuljetuksiaan Suomessa. Ravintoloihin raaka-aineita ja materiaaleja kuljettavien rekkojen edellytetään käyttävän uusiutuvaa dieseliä ja vuositasolla Hesburger-rekat tankkaavat noin 175 000 litraa Neste MY Uusiutuvaa Diesel™ -polttoainetta. Rekat ovat kulkeneet tähän mennessä tien päällä uusiutuvan dieselin voimalla yli miljoona kilometriä. Näiden kuljetusten osalta Hesburger on vähentänyt kuljetustensa kasvihuonekaasupäästöjä keskimäärin 90 %* verrattuna fossiilisen dieselin käyttöön.

– Nesteen tavoitteena on auttaa asiakkaitaan vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään uusiutuvilla ja kiertotalousratkaisuillamme vuosittain vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Suomessa myytävä Neste MY Uusiutuva Diesel™ on valmistettu sataprosenttisesti jäte- ja tähderaaka-aineista. Ranskanperunoiden käytetty paistoöljy on hyvä esimerkki kiertotaloudesta ja siitä, miten voimme hyödyntää jäte- ja tähderaaka-aineita uusiutuvan korkealaatuisen polttoaineen jalostuksessa. Yritysten välinen yhteistyö ja kumppanuus ovat avainasemassa vauhdittaessamme muutosta kohti hiilineutraliutta. Yhteistyömme Hesburgerin kanssa on hyvä esimerkki siitä, miten omiin päästötavoitteisiinsa pyrkiessä ja päästöjä vähentäessä voidaan vastata myös sidosryhmien odotuksiin ja vaatimuksiin vastuullisuudesta, Nesteen vastuullisista kumppanuuksista Marketing & Services liiketoimintayksikössä vastaava Kirsi Liira kommentoi.

*) Keskimäärin 90 % pienempi hiilijalanjälki koko polttoaineen elinkaaren ajalta, kun päästöjä verrataan fossiiliseen dieseliin. Elinkaaren aikaisten päästöjen ja päästövähenemän laskentamenetelmät ovat EU:n uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin II (2018/2001/EU) mukaisia.