Jyrki Hakkarainen
"Palveluja ei ehditä eikä osata kilpailuttaa, siksi kierretään hankintalakia ja ostetaan palvelut kuntien omilta inhouse-yhtiöiltä. Kyse on todellisuudessa monopolista. Kaikki ymmärtävät, että monopoli johtaa tehottomuuteen ja nostaa kustannuksia", moitti Jyrki Hakkarainen hallituksen sote-uudistusta, joka on käymässä kestämättömän kalliiksi kansalaisille.
Uutiset

V-S Yrittäjien Hakkarainen: Sote-uudistus ei näytä onnistuvan, tulee veron-maksajille kalliiksi

Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen arvosteli valtion velkaantumista ja sote-uudistusta lauantaina 8.10. Yrittäjägaalassa pitämässään puheessa. Hänen mukaansa vaarana ovat helpot ratkaisut, jotka tulevat veronmaksajille kalliiksi.

Jyrki Hakkarainen katsoo, että valtio velkaantuu kestämätöntä tahtia.

– Ensi vuoden talousarviossa valtio velkaantuu yli 8 miljardia euroa. Valtio on elänyt velaksi viimeiset 15 vuotta. Näin ei voi jatkua. Jo nyt on pula osaavasta työvoimasta. Suomalaiset jäävät sankoin joukoin eläkkeelle, jolloin pula osaajista vain pahenee. Samalla hoidettavien ikäluokkien määrä kasvaa, Jyrki Hakkarainen sanoi puheessaan Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa Logomossa lauantaina.

Ensi vuonna valtion kustannettavaksi siirtyvät myös sosiaali- ja terveyspalvelut, kun uudet hy-vinvointialueet aloittavat vuodenvaihteessa toimintansa.

– Sote-uudistus uusine hyvinvointialueineen ei näytä onnistuvan. Ennen kuin alueet ovat edes aloittaneet, ne vaativat valtiolta 1,5 miljardia lisää rahaa. Nyt näyttää siltä, että keskitytään pelkkiin rakenteisiin.

Osaamispulan ja kiireen vuoksi hyvinvointialueilla turvaudutaan Hakkaraisen mukaan helppoihin ratkaisuihin.

– Palveluja ei ehditä eikä osata kilpailuttaa, siksi kierretään hankintalakia ja ostetaan palvelut kuntien omilta inhouse-yhtiöiltä. Kyse on todellisuudessa monopolista. Kaikki ymmärtävät, että monopoli johtaa tehottomuuteen ja nostaa kustannuksia. Minua hämmästyttää erityisesti ideologinen vastakkainasettelu. Jostakin syystä poliittisesti vasemmalle kallistuvat tahot haluavat kynsin ja hampain pitää kiinni julkisesta palvelutuotannosta. Merkittävänä syynä näen ammattiyhdistysliikkeen avulla ajettavan valtapolitiikan, Hakkarainen sanoo.

Ilman kannustimia talous ei ohjaa hyvinvointialueiden toimintaa. Tämä tulee Hakkaraisen mukaan veronmaksajille kalliiksi.

– Yrittäjäjärjestö on pyrkinyt tuomaan paisuvan julkisen sektorin tilalle yritysten kautta tapah-tuvaa tuottavuuden lisäämistä, parempaa henkilöstön johtamista ja uusien innovaatioiden käyttöön ottamista. Toivon, että ensi kevään eduskuntavaaleissa viestimme otetaan vakavasti, Hakkarainen vetoaa.