Uusia lomautuksia paljon
Uutiset

Uusia lomautuksia paljon

YTK:n jäsenten työttömyysaste oli viime kuussa 6,5 %. Työttömyys nousi edelliskuusta puoli prosenttiyksikköä. Uusien lomautusten suuri määrä pidentää tällä hetkellä käsittelyaikoja.

YTK Työttömyyskassan jäsenten työttömyys on loivassa kasvussa. Suomen suurimman kassan työttömyysaste oli marraskuussa 6,5 %, kun se lokakuussa oli 6,0 %. Vuodentakaiseen nähden työttömyys on koholla lähes prosenttiyksikön.  

YTK Työttömyyskassa maksoi marraskuussa päivärahoja yhteensä 60,1 miljoonaa euroa. Summa kasvoi edelliskuusta 5,5 miljoonalla eurolla.

“Työttömyysastettamme nostaa etenkin se, että alkavien lomautusten määrä on viime viikkoina kiihtynyt. Uusia lomautushakemuksia tuli marraskuussa kaksinkertainen määrä vuodentakaiseen verrattuna. Hakemuksia on tullut runsaasti etenkin rakennusalalta”, YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen kertoo.

Joulukuun alkupuoliskolla, 1.12.–14.12., YTK:lle saapui 23 880 hakemusta. Hakemusmäärä nousi 16,6 % verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuosi sitten. Vuodenvaihdetta kohti mennään siis alavireisessä työllisyystilanteessa. 

Isoin nousu Etelä-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa ja Päijät-Hämeessä 

Työttömyys kohosi marraskuussa eniten Etelä-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa ja Päijät-Hämeessä. Näissä maakunnissa YTK:n jäsenistön työttömyys nousi 1,1 prosenttiyksikköä.  

Työttömyys ei marraskuussa laskenut yhdessäkään maakunnassa. Alimpana se on YTKBarometrin mukaan Ahvenanmaalla (3,3 %) ja Pohjanmaalla (3,9 %), jotka painivat työttömyystilastossa edelleen omassa sarjassaan.  

Käsittelyajat juuri nyt pitkät 

YTK Työttömyyskassan käsittelyajat ovat tällä hetkellä pitkät. Maksuennusteen mukaan ensihakemukset käsitellään noin kolmen viikon kuluessa. Jatkohakemukset, joissa on muutoksia, käsitellään noin 2–3 viikon kuluessa. Kokonaan työttömän jatkohakemukset maksetaan heti. 

Hakemusten käsittelyä viivästyttävät etenkin uusien lomautusten suuri määrä, sillä kyseiset hakemukset ovat usein hitaita käsitellä.

Hakija voi kuitenkin itsekin vaikuttaa hakemuksensa käsittelyvauhtiin.   “Hakemus kannattaa lähettää heti kuin mahdollista. Muutamankin päivän viive hakemuksessa voi lykätä päivärahojen maksua reippaasti, etenkin näin vuodenvaihteen aikaan, jolloin on paljon pyhäpäiviä”, Auli Hänninen kertoo.