Ravintola Siro painottaa annoksissaan käsityötä ja herkullisia yksityiskohtia. Kuvat: Heli Nieminen
Uutiset

Uusi ravintola Siro avautuu Turkuun – tarjolla makuja Aasiasta

Vaalea, keveä sisustus, linjakkaat kalusteet ja katossa ilmavirran mukaan liikkuvat origamihenkiset paperikukkaset – Turun Linnankadulla sijaitseva, aiemmin Luduna tunnettu ravintolatila on kokenut täydellisen muodonmuutoksen. Torstai-iltana tilassa toimintansa aloittava uusi ravintola Siro aloittaa aivan puhtaalta pöydältä.

–Se, miten Ludu muuttui Siroksi, on ollut pitkä ja jännittävä prosessi. Tämä on vanha rakennus, jolla on hieno historia, ja mietimme pitkään esimerkiksi sitä, mitä teemme upean laattalattian kanssa. Se oli lopulta kuitenkin niin hallitseva, että päädyimme peittämään sen. Mutta siellä se on nykyisen lattiamateriaalin alla, ja ehkä sen aika taas joskus tulee, kertoo Siron ravintoloitsijoihin kuuluva Fanny Mäkelä.

Fanny Mäkelä toivoo, että Siron seesteinen tunnelma on rentouttaa asiakkaan.

Mäkelä sanoo, että sisustus lähti muotoutumaan siitä hetkestä, kun ravintoloitsijat löysivät viilutettua tammea olevat tuolit. Kaikki muu alkoi rakentua sen ympärille.

Kauniina yksityiskohtana toimivia, katossa olevia paperikukkasia on askarreltu ja ripustettu koko työntekijäjoukon voimin.

Ravintolatila muuttui remontissa täysin, kun aiempien tummien sävyjen tilalla on nyt vaaleita pintoja.

Kun uudistunut tila on katsastettu, seuraava kysymys kuuluu, millaista ruokaa Siro tarjoaa?

Siron keittiöstä vastaavat Valtteri Willberg ja Jere Saarinen kertovat, että ravintolan keskiössä ovat aasialaiset maut ja erityisesti kala.

–Painotamme annoksissa käsityötä ja moderneja keittiötekniikkoja. Aasian makumaailma on se, jota rakastamme, ja josta meillä kaikilla on pitkä kokemus, joten meille on luontevaa keskittyä siihen, Willberg sanoo.

Siron listalla ei ole myynnissä yksittäisiä annoksia, vaan ruokalistalla on kolme erilaista menua, joiden hinnat vaihtelevat 45-89 euron välillä. Ajatuksena on, ettei ravintolassa ole edes varsinaista ruokalistaa, vaan menun sisältö on aina asiakkaalle yllätys. Kalan lisäksi listalta löytyy myös kasvisruokia ja jonkin verran ravintolassa käytetään myös lihaa.

Liha ja kasvikset hankitaan pääsääntöisesti läheltä, kalassa ja merenelävissä painotetaan Skandinaviasta ja Euroopasta saatavia raaka-aineita. Ruokalistalla käytettävä merilevä tulee Islannista.

Valtteri Willberg (vas), Edwin Tšigura, Jere Saarinen, Joonas Kallio, Jere Hatakka, Anna Salmi, Osku Valtonen ja Fanny Mäkelä iloitsevat siitä, että kokonaisuus on nyt valmis.

Siroa luotsaa taustayhtiö KARU Group, yritykseen kuuluvat myös Turussa ovat Aurakadulla toimiva ravintola Karu ja Turun kauppahallissa toimiva Mad Bun. KARU Groupin osakkaita ovat Fanny Mäkelä, Valtteri Willberg, Edvin Tšigura ja Niklas Nybom.

Ravintolatoiminnan laajentaminen oli ollut yrittäjien haaveena jo pitkään. Kaupat ravintola Ludun ja kauppahallissa toimivan pisteen tiloista Sippo-yhtiöiden kanssa julkistettiin tammikuun alussa.

Yritys työllistää tällä hetkellä kaikkiaan 20 henkilöä. Kesäksi työntekijöiden määrä kasvaa, sillä Karu on viime vuoden tapaan mukana yhtenä ravintolana Kirkkopuiston terassilla.