E-kirjasto on kuntien yhteinen palvelu, josta voi lainata e-kirjoja, äänikirjoja ja digilehtiä.
Uutiset

Uusi kuntien yhteinen E-kirjasto avautuu 23.4.2024

Uusi kuntien yhteinen E-kirjasto tarjoaa digitaaliset sisällöt kaikille Vaski-kirjastojen alueen asukkaille.

E-kirjasto on kuntien yhteinen palvelu, josta voi lainata e-kirjoja, äänikirjoja ja digilehtiä. Palvelu avautuu 23.4.2024. E-kirjastoa käytetään E-kirjasto-sovelluksella, jonka voi ladata puhelimelle tai tabletille sovelluskaupasta. Kirjastokorttia ei tarvita, vaan palveluun rekisteröidytään vahvalla tunnistautumisella.

E-kirjastoa voivat käyttää ne henkilöt, joiden kotikunta on liittynyt E-kirjastoon. Kaikki Vaski-kirjastojen kunnat ovat mukana palvelussa.

E-kirjastossa on aineistoja suomeksi ja ruotsiksi. E- ja äänikirjan voi lainata käyttöönsä kahdeksi viikoksi, jonka jälkeen kirja palautuu automaattisesti. Kirjan voi myös itse palauttaa ennen laina-ajan päättymistä. Lehteä voi lukea kaksi tuntia kerrallaan. Lukuoikeuksia on rajallinen määrä, joten suosituimpia aineistoja voi joutua jonottamaan. E- ja äänikirjoihin voi tehdä varauksia. Aineistoja hankitaan jatkuvasti, joten uutta luettavaa ja kuunneltavaa tulee lisää viikoittain. Yleisten kirjastojen työntekijöistä koostuvat työryhmät vastaavat aineistohankinnoista ja sovelluksen etusivun näkymästä.

– Vaski-kirjastoille on tärkeää olla mukana valtakunnallisessa kaikkien kuntien yhteisessä E-kirjastossa, koska palvelun kautta kaikki asiakkaat ovat tasaveroisessa asemassa huolimatta siitä mihin kimppaan kunta kuuluu. Kirjastonjohtajan näkökulmasta jatkossa Kansalliskirjasto hoitaa työläät kilpailutukset ja sopimusneuvottelut ja meillä voidaan keskittyä aineistojen valintaan ja asiakkaiden opastamiseen, mikä on huomattavasti mukavampaa, sanoo Turun kaupunginkirjaston kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula.

Myös Nousiaisten kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Riikka Uski korostaa yhdenvertaisuutta.

– Nousiaisten kunta halusi liittyä kuntien yhteiseen E-kirjastoon, koska kuntalaisten yhdenvertaisten mahdollisuuksien edistäminen käyttää erilaisia kirjaston palveluja koetaan tärkeäksi. Kirjastolla on rajalliset aukioloajat, välimatkat voivat olla pitkiä eikä kunnassa ole sisäistä joukkoliikennettä. E-kirjasto tarjoaa ajasta ja paikasta riippumattoman tavan kuunnella e-kirjoja, lukea e-kirjoja ja digilehtiä, Uski sanoo.

Palvelun tuottaa Kansalliskirjasto yhteistyössä yleisten kirjastojen kanssa. E-kirjastoa valmisteltiin Helsingin kaupunginkirjaston hallinnoimassa ja Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa E-kirjastohankkeessa. E-kirjasto siirtyi Kansalliskirjastoon vuoden 2024 alusta alkaen. Sovellusta ylläpidetään ja kehitetään itse. Kirjailijoiden ja äänikirjojen lukijoiden kannalta on tärkeää, että e-aineistojen lainaamisesta maksetaan Suomessa nyt lainauskorvauksia.

Tutustu E-kirjastoon