Naantalin satama. Kuva: Visit Naantali
Uutiset

Uudet ravintolat ja ruokaelämykset odottavat saaristossa!

Saaristo tarjoaa paljon herkullisia makuelämyksiä. Klassikkopaikkojen rinnalle on noussut monta uutta kohdetta, joihin kannattaa tutustua muun esimerkiksi Naantalin, Paraisten ja Kemiönsaaren suunnalla.

-Naantali on pieni suuri kaupunki, jonka ravintolamaailma sykkii kiehtovana sekoituksena uutta ja vanhaa! Lisäksi siellä pääsee kokemaan saariston merellisen tunnelman, kiteyttää Visit Naantalin toimitusjohtaja Tarja Rautiainen.

Naantalin ravintoloista ja kahviloista löytyy niin saariston makuja kuin kansainvälistäkin twistiä. Monissa ravintoloissa suositaan lähituottajien raaka-aineita, ja erityinen juhlan aihe on aina se, kun Rymättylän kuuluisat uudet perunat saapuvat ruokailijoiden iloksi.

Rautiainen kertoo, että Naantalin sataman ravintolatarjonta on uudistunut ja monipuolistunut, ja alue on vetovoimaisempi kuin koskaan. Kesän mielenkiintoisimpia uutisia on täysin uudistuneen ravintola Merisalin avautuminen,  ja myös ravintola Trapin perinteistä toimintaa jatkaa nyt uusi yrittäjä. Lisäksi Naantalin satamassa toimiva, vohveleistaan tunnettu ravintola Amandis avaa täksi kesäksi taideterassin ja jatkaa viime kesänä avatun cocktail-baari Harmun toimintaa. 

Naantalin kesä saa mielenkiintoista lisäväriä myös kokkivieraista, kunravintola Snickarissa vierailee kolme kovatasoista keittiömestaria, ensimmäisenä Suomen ainoan kahden tähden Michelin-ravintolan, Palacen keittiömestari Jonathan Slotte.

Naantalin sataman ravintoloiden uudistukset alkoivat osin jo viime vuonna, kun suosittu Naantalin Kaivohuone ja sen terassi kokivat mittavan uudistumisen, Tavastin Kilta -ravintolan ohjat on ottanut intohimoinen kulinaristi Riccadro Soldati ja entisen Valborg-ravintolan tilalle tuli Euroopan parhaiden pizzerioiden joukkoon toistuvasti valittu Pizzeria 450.

Naantalista löytyy myös Tammiston Kuulas -ravintola, joka kutsuu herkuttelijoita nauttimaan saariston mauista. Tammiston Kuulaksen lähiruokaa tarjoava Piknik omenapuun alla -tuote ja 15.6. järjestettävä Taste of Archipelago -tapahtuma palkittiin vuoden 2023 lopussa Suomen parhaina ruokamatkailutuotteina.

-Saaristosta vinkkaisin vielä Saaristohotelli Vaihelan kuuluisat annokset ja uutena Velkuan Palvan saaren Cafe Laiturin, jonka sijainti takaa merellisen tunnelman, hehkuttaa Rautiainen.

Nauvon satama houkuttelee monipuolisuudellaan

Nauvon satama Nauvon kirkonkylällä on Saaristomeren suurin ja suosituin satama. Sieltä löytyy kahviloita, ravintoloita, hotelleja ja houkuttelevia puoteja. Sataman uusin tulokas on saaritolaisruokaa modernilla twistillä tarjoileva Hamn Krog -ravintola, jonka takana löytyy Turun Aurajokirannassa sijaitsevasta ravintola Oobusta tuttu tiimi.
Nauvon sataman tuttuja suosikkiravintoloita ovat muun muassa Båthuset Nagu, L’Escale ja Köpman’s Cafe & Restaurant. Muita alueen herkullisia kohteita ovat riistaan erikoistunut Tackork Gård, luonnonläheinen Stallbacken, kunnianhimoisista annoksistaan tunnettu Nestor’s Back Pocket sekä idyllinen Hotel Restaurant Hyppeis värdshus, jossa vierailevat kesällä viikoittain vaihtuvat huippukokit menuineen.

-Saariston rengastiet ovat jo auenneet kierrettäväksi kokonaisuudessaan ja ovat iloksemme viikon pidempään avoinna syksyllä, aina 8.9. asti. Saariston monipuoliseen palvelutarjontaan, muun muassa edellä mainittuihin ravintoloihin, pääsee tutustumaan Rengastien nettisivuilla, kertoo Paraisten kaupungin matkailupäällikkö Benjamin Donner.

Hän muistuttaa, että Rengastien nettisivuilta löytyy kootusti vinkkejä saaristossa liikkumiseen ja eri saarten palveluista nauttimiseen. Sivuston kautta pääsee myös helposti varaamaan majoituksia ja elämyksiä.


Uusia makuja myös Kemiönsaarella ja Ruissalossa

Kemiönsaarella sijaitseva Söderlångvikin kartano on sekin saanut uuden ravintoloitsijan. Paikan vetovastuu siirtyi turkulaiselle ravintoloitsijalle Voiveljet Oy:lle, ja ravintola tunnetaan nimellä Amos Krog. Ravintolan valikoimasta löytyy myös Söderlångvikin kartanon tuotteita, viinejä ja paikallisia oluita.

Turun Ruissalostakin löytyy uusia ravintoloita, kun Turun Pursiseuran tilat ovat saaneet uuden yrittäjän. Richy Virahsawmy on avannut tiloihin Eatery Alex 1917 -ravintolan, joka satsaa vahvasti lähiruokaan. Ravintolasta löytyy myös Turussa ainutlaatuinen Chef’s table.

Lisäksi turkulainen leipomo MBakery on avannut Ruissalon Saaronniemeen, Villa Saaroon kesäkahvilan, joka on avoinna elokuun loppuun asti.