Latauspisteitä veloituksetta kokeiluun yrityksille
Uutiset

Ukissa paikallinen hanke pyrkii lisäämään sähköautojen latausmahdollisuuksia

Uudessakaupungissa panostetaan nyt sähköautojen latausinfran kehittämiseen.
Valtakunnallinen Suomen ympäristökeskuksen hallinnoima hanke on otettu käyttöön vuonna 2022 ja jatkuu tämän vuoden loppuun asti. Hanke on EU-rahoitteinen, jota kaupunki on tukemassa 50 % osuudella.

Latauspisteitä veloituksetta kokeiluun yrityksille

Hanke mahdollistaa kokeilujakson yritykselle latauspisteiden käytöstä esimerkiksi saavuttavuuden ja muun lisäarvon kartoitukseen. Ukipolis Oy:n toimitusjohtaja Katariina Torvinen vertaa käytäntöä kirjaston toimintaan. – Yritys siis saa ilmaiseksi latauspisteen käyttöönsä sovituksi ajaksi ja pystyy näin riskittä arvioimaan sen tuoman hyödyn. Sähkölasku kohdistuu kuitenkin itse laitetta käyttävälle yritykselle. Torvinen kannustaa Uudenkaupungin yrityksiä tarttumaan mahdollisuuteen, sillä hanke päättyy tämän vuoden lopussa.

Taloyhtiöiden tarjoama latausmahdollisuus parantaa kaupungin vetovoimaa

Latausmahdollisuudet kotona vaikuttavat todennäköisesti myös asuinpaikan valintaan, tietää Torvinen. – Kyselyiden mukaan jopa yli 90 prosenttia sähköautojen latauksista tapahtuu kotona tai työpaikalla. Tämä asettaa myös taloyhtiöt uudenlaisen haasteen eteen.

Latauspaikkojen lisääntyminen hyödyttäisi Torvisen mukaan koko kaupunkia. – Mitä useampi taloyhtiö tarjoaa latausmahdollisuutta, sitä parempi on kaupungin veto- ja pitovoima tulevaisuudessa. Käynnissä olevan Canemure-hankkeen tavoitteena on lisätä latauspisteiden määrää kaupungissa, hän kiteyttää.

Hanke tarjoaa apua käytännön askelmerkkeihin

– Tämä on hieno kädenojennus taloyhtiöille Uudenkaupungin kaupungilta. Latauspisteen hankkiminen on sijoitus tulevaan ja nostaa myös taloyhtiön arvoa, Torvinen mainitsee.

Taloyhtiössä latauspisteen hankinta alkaa yhteydenotolla isännöitsijään tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaan. Yleensä latauspisteen hankinta käynnistyy ammattilaisen tekemällä sähköverkon kunnon ja kapasiteetin kartoituksella.

Kartoituksen jälkeen selvitetään latauspaikasta kiinnostuneiden määrä ja latauskapasiteetti. Latauslaitteita ei tarvitse asentaa heti, vaan niiden määrää voi lisätä myöhemmin tarpeen mukaan. Hankintapäätöstä tehtäessä on hyvä tarkistaa myös tarjolla olevat tuet.