Yrittäjät uskovat irtisanomisperusteiden muuttamisen olevan avain parempiin työllistämismahdollisuuksiin.
Uutiset

Työministeri Arto Satonen: Maakuntaennusteen tulokset korostavat hallituksen työelämäuudistusten tarpeellisuutta

Yrittäjät uskovat irtisanomisperusteiden muuttamisen olevan avain parempiin työllistämismahdollisuuksiin. Verotuksen keventämistä peräänkuulutetaan pk-yritysten yleisten toimintaedellytysten vahvistamiseksi. Tiedot käyvät ilmi tänään julkistetuista vuoden 2024 Varsinais-Suomen Maakuntaennusteen lisäkyselyn tuloksista, joita Turussa tuoreeltaan kommentoi myös hallituksen edustajana työministeri Arto Satonen.

Varsinais-Suomen Yrittäjien ja varsinaissuomalaisten osuuspankkien (OP Turun Seutu, OP Lounaismaa, OP Lounaisrannikko, OP Vakka-Auranmaan) tänään julkistamat Varsinais-Suomen Maakuntaennusteen lisäkyselyn tulokset kertovat, että 43 prosenttia Maakuntaennusteen kyselyyn vastanneista varsinaissuomalaisista pk-yrittäjistä on sitä mieltä, että hallitusohjelman tärkein asia työllistämisen esteiden purkamiseksi on irtisanomisperusteiden muuttaminen siten, että työsopimuksen päättämiseen riittäisi pelkkä asiallinen syy. Seuraavaksi tärkeimmiksi tekijöiksi nousevat työsopimusten teko määräaikaisina ilman erityistä perustetta sekä ensimmäisen sairauspoissaolopäivän muuttaminen omavastuupäiväksi.

– Verotuksen keventäminen nousee yrittäjien mielestä selvästi muita tärkeämmäksi pk-yritysten toimintaedellytysten vahvistamisessa. Myös joustavampien työmarkkinoiden kehittämistä, työllistämisen helpottamista ja työllistämisen esteiden purkamista pidetään tärkeinä. Hallituksen on syytä viedä työelämää ja kasvua tavoittelevat uudistukset maaliin määrätietoisesti. Toimille on yrittäjien tuki, sanoo Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

Tuloksia tuoreeltaan tänään Turussa järjestetyssä Varsinais-Suomi Kasvuun 2024 -seminaarissa kommentoi työministeri Arto Satonen.

– Varsinaissuomalaisten yrittäjien Maakuntaennustetta koskevaan kyselyyn antamat työelämän kehittämistä koskevat vastaukset korostavat hallituksen työelämäuudistusten tarpeellisuutta. Työelämän sääntelyn joustavoittaminen ja työllistämisen esteiden purkaminen ovat äärimmäisen tärkeitä toimia työllisyyden edistämiseksi sekä pk-yritysten kehitys- ja kasvumahdollisuuksien parantamiseksi, toteaa työministeri Arto Satonen.

Nyt julkaistuista tuloksista selviää myös, että yritysten valmistautuminen EU:n kestävyysraportointia koskevan direktiivin vaatimuksiin on vielä kesken.

– Vaikka moni yrittäjä pitää vastuullisuutta tärkeänä asiana ja kokee toimivansa vastuullisesti, ei pk-yrityksissä ole vielä havahduttu siihen, miten ensivaiheessa suuryrityksiä koskevat vaatimukset saattavat esimerkiksi hankintamenettelyjen tai toimitusketjujen kautta vaikuttaa kaikenkokoisiin yrityksiin. Vastuullisuuteen ja ESG-raportointiin liittyvät vaatimukset ja toisaalta mahdollisuudet kannattaa selvittää mahdollisimman pian oman liiketoiminnan näkökulmasta. Osuuspankit ja Yrittäjät tarjoavat myös oman asiantuntemuksensa näissä asioissa pk-yrittäjien käyttöön, kommentoi OP Turun Seudun toimitusjohtaja Petteri Rinne.

Maakuntaennusteen tänään julkistetuista tuloksista selviävät myös varsinaissuomalaisten pk-yrittäjien tärkeimpinä pitämät tavoitteet kesän europarlamenttivaaleissa. Selvästi tärkeimmäksi nousee sääntely-ympäristön helpottaminen. Kolmen tärkeimmän asian joukossa ovat myös enintään 30 päivän maksuaika kaikille laskuille ja pk-yritysrahoituksen kehittäminen.

Kaikkiin julkistettuihin tuloksiin voi tutustua täältä. www.maakuntaennuste.fi