Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Kuva: Markus Sommer
Uutiset

Työelämägallup: Kolme puoluetta taistelee tasaisesti työelämässä olevien ykköspaikasta

Työelämässä olevien keskuudessa on kova taistelu suosituimman puolueen paikasta. Suomen Yrittäjien Työelämägallupissa perussuomalaiset johtaa (18 %), kokoomus on toisena (17 %) ja Sdp kolmantena (16 %). “Johtavat työelämäpuolueet eivät tule enää vasemmalta eivätkä ole ay-liikkeen ohjauksessa. Tämä voi ennakoida muutoksia työelämää koskevaan säätelyyn ensi vaalikaudella”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvioi.

Työelämässä olevien puoluekannatus tammikuussa 2023. Lähde: Työelämägallup, Suomen Yrittäjät

Työelämägallupin toteutti Kantar Public Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Tutkimukseen vastasi 1 029 työelämässä olevaa palkansaajaa, yrittäjää, lomautettua tai työtöntä. 

Työelämässä olevilta kysyttiin, minkä puolueen tai ryhmittymän ehdokasta äänestäisit, jos eduskuntavaalit olisivat nyt. Vihreiden kannatus on seitsemän prosenttia, vasemmistoliiton kuusi prosenttia, keskustan viisi prosenttia ja Rkp:n kolme prosenttia.

“Perussuomalaiset on edelleen johtava työelämäpuolue, mutta varsinkin kokoomus on noussut sen haastajaksi. Kokoomuksen kannatus työelämässä olevien parissa on selkeästi vahvistunut. Vielä kesäkuussa 2021 se oli 12 prosenttia. Sdp on pudonnut kolmanneksi”, Pentikäinen sanoo.

“Ay-liikkeen ote työelämästä heikentynyt”

“Tämä kertoo, että ay-liikkeen ote työelämästä on heikentynyt. Suosituimmat työelämäpuolueet eivät ole liittojen ohjauksessa”, Pentikäinen tulkitsee.

”Olennaista on huomata, että moni äänestäjä ei osaa tai halua kertoa vielä kantaansa. Näitä oli vastaajista 17 prosenttia”, Pentikäinen huomauttaa.

”Yrittäjille vaalit ovat ennen muuta talous- ja kasvuvaalit. Tarvitsemme toimia, jotka vahvistavat yritysten kasvuhaluja. Kun yritys haluaa kasvaa, se investoi ja työllistää, mikä on työelämässä olevien etu. Siksi kannustava verotus on avainasemassa”, Pentikäinen sanoo.

Perussuomalaisten kannatuksessa kiinnittää huomiota se, että se on erittäin vahvaa miesten parissa (26 %) mutta heikkoa naisten keskuudessa (9 %). Työelämässä olevista naisista myös merkittävä osa (18 %) ei osaa vielä sanoa kantaansa.

Sdp on ykköspuolue yli 55-vuotiaille työelämässä oleville ja alemmille toimihenkilöille. Työntekijöiden ja yrityksissä työskentelevien keskuudessa perussuomalaiset on selkeä ykkönen. Johtavassa asemassa olevien ja ylempien toimihenkilöiden suosituin puolue on ylivoimaisesti kokoomus.

Kokoomus ykkönen yrittäjien keskuudessa

Yrittäjien puoluekannatusta mitattiin Yrittäjägallupissa viimeksi joulukuussa. Silloin 39 prosenttia yrittäjistä äänestäisi kokoomusta. Kokoomus on pysynyt pitkään piikkipaikalla yrittäjien puoluekannatuksessa. 

”Kokoomus pystyy puhuttelemaan yrittäjiä. Yrittäjille tärkeitä aiheita ovat verot ja julkinen talous. Yrittäjät ovat huomanneet, että kokoomus lupaa olla korottamatta yritysten ja yrittäjien veroja. Se on tärkeä vaalilupaus”, Pentikäinen sanoo.

Tuoreet tulokset tammikuulta 2023 tässä linkissä. Yrittäjät mittasi työelämässä olevien puoluekannatusta tätä ennen viimeksi kesäkuussa 2021. Tulokset kesäkuulta 2021 tässä linkissä.

Näin kysyttiin 

– Työelämägallupin toteutti Kantar Public Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. 

– Tutkimuksessa oli 1511 vastaajaa, joista työllisiä 1028 (palkansaajat, yrittäjät, lomautetut ja työttömät). 

–  Aineisto edustaa kohderyhmän työelämässä mukana olevia suomalaisia. 

– Tutkimusaineisto on väestöedustava vastaajien sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. 

– Tutkimuksen kohderyhmä poimittu valtakunnallisesta Forum-nettipaneelista. 

– Tulosten luottamusväli kokonaistuloksen (n=1028) osalta on +- 3,1 %-yksikköä 50 % tulostasolla.  – Kysely tehtiin 19. – 26.1.2023.