"Turku ja saaristo on tunnettu nimenomaan uniikkiudestaan." Kuvituskuva.
Uutiset

Turun Yrittäjien kannanotto: Ulkoilusaarten sopimuksista ja uniikkiudesta pidettävä kiinni

Turun Yrittäjät on julkaissut 10.5. kannanoton, jossa otetaan kantaa Turun ulkoilusaariin.

Turun kaupunki suunnittelee Turun edustan ulkoilusaarten toimijoiden kilpailuttamista tämän kesän aikana huolimatta hyvin menneistä sopimuskausista ja käyttämättömistä optiovuosista. Kaupungilla on jonkinlaisena ajatuksena taustalla, että Maisaaren, Pähkinäisten ja Vepsän saarille halutaan yksi ja sama toimija. Toimija hoitaisi niin saaren hoitotyöt, ravintolatoiminnan kuin vesiliikenteen kaikilla saarilla. Kaupungin rintama ei ole tässä kuitenkaan täysin yhdenmukainen, kuten pormestari Minna Arve kommentoi uutista Twitterissä 28.4.2022: ”En kuitenkaan pidä hyvänä ajatuksena kilpailuttaa vain yhtä toimijaa kaikkiin saariin.”.

Turun Yrittäjät näkee, että Turun virkistyssaaria ei ole tällä hetkellä tarpeen kilpailuttaa. Kahden saaren osalta edellisen kilpailutuksen optiovuodet ovat vielä käyttämättä, ja näiden käyttämättä jättäminen ei ole toimijoiden, kaupungin, asukkaiden tai kenenkään muunkaan etu. Saarten nykyiset yrittäjät ovat hoitaneet virkistyssaaria hyvin, kuten Turun kaupungin maatilaintarkastaja Timo Sirkiäkin myöntää Turun Sanomissa 28.4.2022. Nykyiset toimijat ovat tehneet isoja investointeja parantaakseen ja monipuolistaakseen palvelutasoa saarilla. Iso osa investoinneista ja rakenteista lähtisi toimijoiden mukana, koska ne ovat heidän omaisuuttaan. Uusi toimija joutuisi rakentamaan ja investoimaan uudelleen saariin.

Pienet yritykset pystyvät tarjoamaan omaleimaisuutta ja joustavuutta saarten palveluihin. Turku ja saaristo on tunnettu nimenomaan uniikkiudestaan, ja sitä nämä yritykset nimenomaa tarjoavat. Omaleimaisuus on vaakalaudalla, jos kaikkia saaria tulee operoimaan yksi ja sama toimija.


Hankintalain mukaan yrityksillä tulisi olla yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua kilpailuun. Turun kaupunki ei voi siis rajata kilpailutusta niin, että vain yksi toimija hoitaisi saaret jatkossa eikä tämä ole myöskään perusteltua.

Päätöksen odottaminen on myös yrittäjälle tuskallista – oli lopputulos mitä tahansa. Jos sopimus päättyy, pitäisi yrittäjän saaren tyhjentämisen suunnittelemisen ja toteuttamisen lisäksi suunnitella tuleva elinkeinonsa sopimuksen päätyttyä. Kaupungin tulisi olla vastuullinen myös tässä asiassa – ei yritystoimintaa tai työpaikkaa keksitä parissa viikossa varsinkin, jos kädet ovat täynnä hommia saarien tyhjentämisen osalta.

Turun Yrittäjät
Mikko Rantanen, Hallituksen puheenjohtaja