4.1.2024 alkaen kauppakeskus Skanssin pääoven vierestä voi vuokrata käyttöönsä tavarapyörän. Tavarapyörät ovat sähköavusteisia polkupyöriä, joilla pystyy kuljettamaan muutamien kymmenien kilojen painoisia kuormia. Pyöriä voi käyttää myös lasten kuljettamiseen, sillä tavarapyörien laatikoissa on turvavyöt.
Uutiset

Turun tavarapyöräverkosto laajenee

Turussa otettiin käyttöön Suomen ensimmäiset yhteiskäyttöiset tavarapyörät kesäkuussa 2023. Yhteiskäyttöisten tavarapyörien verkosto laajenee 4.1. Skanssiin osana EU Life -rahoitteista Canemure-hanketta. Tavarapyörä on käytettävissä hankkeen rahoittamana vuoden 2024 syyskuun loppuun asti.

4.1.2024 alkaen kauppakeskus Skanssin pääoven vierestä voi vuokrata käyttöönsä tavarapyörän. Tavarapyörät ovat sähköavusteisia polkupyöriä, joilla pystyy kuljettamaan muutamien kymmenien kilojen painoisia kuormia. Pyöriä voi käyttää myös lasten kuljettamiseen, sillä tavarapyörien laatikoissa on turvavyöt.

– Yhteiskäyttöiset tavarapyörät on otettu hyvin vastaan Turun seudulla ja halusimme mahdollistaa tavarapyörien näppärän käytön myös Skanssin kauppakeskuksessa asioiville ja sen lähettyvillä asuville. Canemure-hankkeessa on keväällä 2023 tuotu sähköinen yhteiskäyttöauto vuokrattavaksi Skanssin kauppakeskuksen kellariparkista ja tämä tavarapyöräkokeilu täydentää alueen liikkumispalvelutarjontaa mukavasti, kertoo Turun kaupungin projektikoordinaattori Oona Uusitalo.

– Ilolla otamme vastaan kestävää liikkumista edistäviä toimenpiteitä. Tavarapyörät tuovat varmasti helpotusta monen autottoman arkeen, kun kotiin pitää viedä enemmän tavaraa, toteaa Kauppakeskus Skanssin kauppakeskuspäällikkö Heli Järvelä.

Tavarapyörän voi vuokrata Donkey Republic -sovelluksen kautta, josta löytyvät myös föllärit föllärikauden ollessa käynnissä. Tavarapyörien asemat on merkitty sovellukseen salamasymbolilla ja pyörän voi palauttaa mille vain tavarapyöräpysäkille. Pyörien käytön hinnoittelu on aikaperusteinen ja mitä pidempään pyörää käyttää, sen edullisemmaksi sen vuokraus suhteessa käy. Vuokrauksen ensimmäinen tunti maksaa kolme euroa. Fölläreistä poiketen, tavarapyörät ovat käytössä ympäri vuoden ja niissä on nastarenkaat talvisin.

– Toivomme saavamme palautetta tavarapyöriin liittyen, jotta palveluntarjoaja voi kehittää palvelua ihmisiä paremmin palvelevaksi. Otamme mielellämme vastaan esimerkiksi toiveita tavarapyörien asemien sijainneista. Palautetta voi lähettää sovelluksen kautta, Uusitalo kertoo.

Donkey Republic -sovellus on ladattavissa App Storesta ja Google Playsta. Tavarapyöräasemien sijainnit ja muuta liikkumiseen liittyvää tietoa näkee myös Turun palvelukartan liikkumisnäkymästä. Palvelukartta löytyy osoitteesta palvelukartta.turku.fi.

Skanssin tavarapyörä on osa isompaa kokonaisuutta

Tavarapyörän tuominen Skanssiin toteutetaan osana Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia -hanketta (Canemure). Canemure on kuusivuotinen Euroopan unionin Life-ohjelman rahoittama hanke, joka toteuttaa kansallista ilmastopolitiikkaa. Turun osahanke kehittää kaupunkisuunnittelun työkaluja ja käytäntöjä. Alueellisesti toimenpiteet kohdentuvat ensisijaisesti Skanssin kasvavaan kaupunginosaan, jossa muun muassa edistetään kestävää liikkumista, energian ja elinkaaren huomioivaa rakentamista ja viherrakentamista.