Kuva: International Summit of Cities and Regions
Uutiset

Turun pormestari Minna Arve vieraili Kiovassa ja osallistui kaupunkien ja alueiden huippukokoukseen

Turun pormestari Minna Arve vieraili Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa 18.–20.4.2023. Vierailusta tiedotetaan turvallisuussyistä vasta vierailun päätyttyä.

Arve osallistui Kiovassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin aloitteesta järjestettyyn ja EU:n alueiden komitean kanssa yhdessä toteutettuun kaupunkien ja alueiden huippukokoukseen. Kokoukseen oli kutsuttu ukrainalaiskaupunkien lisäksi joukko eurooppalaisia kaupunkeja, jotka ovat aktiivisesti tukeneet Ukrainaa viimeisen vuoden aikana. Huippukokouksen teemana oli kestävä jälleenrakennus ja yhteistyö.

Huippukokoukseen osallistuivat torstaina 20.4. myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sekä Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Presidentti Zelenskyi palkitsi tilaisuudessa Pariisin pormestarin Anne Hidalgon työstään ukrainalaisten puolesta.
 
– Osallistuminen presidentti Zelenskyin koolle kutsumaan huippukokoukseen on paitsi vahva viesti tuestamme, niin myös viesti siitä, että eurooppalaiset kaupungit ovat valmiita seisomaan Ukrainan ja ukrainalaisten rinnalla myös jälleenrakennusvaiheessa, sanoo Turun pormestari Minna Arve. 

Pormestari Arve toi huippukokoukseen viestin myös kestävän kehityksen työtä koordinoivalta maailmanlaajuiselta ICLEI-verkostolta, jonka varapuheenjohtaja hän on. Minna Arve korosti, että ICLEIn jäsenkaupungit antavat laajan tuen ukrainalaisille kaupungeille kestävästä jälleenrakennuksesta.   Pormestari Arveen lisäksi Suomesta kokoukseen osallistuivat Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen ja Tampereen apulaispormestari Aleksi Jäntti.  

Alueiden komiteasta mukana olleessa Ukrainan valtuuskunnassa huippukokoukseen osallistui myös Turun kaupunginvaltuuston jäsen Niina Ratilainen. Hän toimii EU:n alueiden komiteassa Vihreiden ryhmän puheenjohtajana. 

Pormestari Arve oli kutsuttu myös panelistiksi sodasta toipumista ja kestävää jälleenrakennusta käsittelevään paneelikeskusteluun, joka järjestettiin osana huippukokousta. Paneelikeskustelussa käyttämässään puheenvuorossa pormestari painotti, että vaikka julma hyökkäyssota on yhä käynnissä, on tärkeää, että myös kestävän jälleenrakennuksen käytännön suunnittelutyö käynnistyy. Tässä työssä myös eurooppalaiset kaupunkiverkostot voivat tarjota asiantuntija-apua.  

– Valtava määrä infraa on tuhoutunut ja kaupungeilla on suuri jälleenrakennustyö edessä, ennen kuin turvallinen paluu asuinalueille mahdollistuu. Haasteet sodan runtelemissa kaupungeissa ovat myös moninaiset aina vaarallisten aineiden ja räjähtämättömien räjähteiden poistamisesta ympäristöstä, purkujätteen käsittelyyn ja esimerkiksi energia- sekä vedenpuhdistuslaitosten uudelleenrakentamiseen. Tukea tullaan tarvitsemaan vuosien ajan, toteaa pormestari Arve.  

Turun pormestarin vierailu Kiovaan valmisteltiin yhteistyössä Ukrainan Suomen suurlähetystön kanssa. Myös ulkoministeriön Itä-Euroopan osastoa ja Suomen Ukrainan suurlähetystöä konsultoitiin ennen osallistumispäätöstä. Pormestarin ja muiden huippukokoukseen osallistuneiden turvallisuus varmistettiin usealla eri tavalla.