Turun päivä. Kuva Mika Okko
Uutiset

Turun päivää vietetään sunnuntaina 17.9. – juhlatunnelma ja monipuolinen tapahtumatarjonta valtaavat kaupungin

Jokaisen turkulaisen ja Turun ystävän vuoden kohokohta – Turun päivä – tuo railakkaan tunnelman ja lukuisat tapahtumat kaupunkiin. Kotiseuturakkautta huokuva juhlapäivä koostuu yli 90 tapahtumasta. Tänä vuonna Turun päivänä juhlitaan myös 200 000 turkulaista! 

Syyskuun kolmas sunnuntai tarjoaa runsaasti nähtävää ja koettavaa ilmaistapahtumista merelliseen ohjelmaan ja markkinatunnelmaan. Tapahtumien lisäksi tarjolla on Turun päivän herkkuja laidasta laitaan monien ravintoloiden ja kahviloiden palvellessa nälkäisiä ja janoisia juhlijoita. 

Kauppatorilla ja tunnelmallisella Vanhalla Suurtorilla on Turun päivänä luvassa iloista tunnelmaa ja markkinahumua. Vanhan Suurtorin toritapahtumassa paikalliset yhdistykset, seurat ja valtuustopuolueet esittelevät toimintaansa klo 10–17. Kauppatorilla puolestaan pidetään perinteikkäät Turun päivän markkinat klo 10–16. 

Turun näyttävä kaupungintalo avaa ovensa kaupunkilaisille Turun päivänä klo 12–15. Avoimissa ovissa kävijät pääsevät tutustumaan valtuustosaliin ja talon näyttävään sisääntuloaulaan sekä kuuntelemaan esimerkiksi pormestari Minna Arveen Turku täsä ja ny -ajankohtaiskatsausta klo 12.00. 

Myös Biologiseen museoon, Luostarinmäen museokortteliin, Apteekkimuseoon ja Qwenselin taloon, Turun linnaan, WAMiin ja Kuralan Kylämäkeen pääsee Turun päivänä tutustumaan maksutta. Ilmaiset Hotel Kakolan kierrokset tutustuttavat hotelliksi muuntuneen Turun lääninvankilan tiloihin. Kakolassa on myös mahdollisuus päästä tutustumaan jätevedenpuhdistamoon Jokke Jokijunan kyydissä! Tilaisuuden tunnelmasta vastaa Turku Jazz Orchestran muusikot. 

Turun kaupungin kummialus, miinantorjunta-alus Katanpää, vierailee Aurajoessa kaupunkilaisten nähtävänä. Aluksen ulkokannet ovat avoinna yleisölle klo 14–18. Turun kaupunki kutsuu myös opiskelijat tutustumaan kaupunkiin Turun päivänä. Korkeakouluopiskelijoille suunnatuilla approilla kierretään maksuttomia Turun päivän tapahtumia keräten leimoja karttaan. Leimallinen kartta vaihdetaan approjen päätteeksi Turku-aiheisiin haalarimerkkeihin. 

Turku Aperitivo tarjoilee välimerellistä tunnelmaa tapasten ja aperitivojen muodossa. Mukana on 25 huippuravintolaa, joiden aperitivo-juomia ja antipastoja voi maistella myös Turun päivänä huokeaan hintaan.  

Suosittu Posankka Race tekee paluun Turun päivän ohjelmistoon! Posankka Race on ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja Turun oman kaupunkieläimen, Posankan, vauhdikas varainkeruutapahtuma puhtaampien vesistöjen puolesta. Adoptoi itsellesi pieni kylpyposankka osoitteessa www.posankkarace.fi ja tule Aurajoen varteen kannustamaan oma kilpaposankkasi voittoon! Tapahtumalla halutaan kiinnittää kaupunkilaisten huomio vesistöjen roskaantumiseen ja kerätä varoja Pidä Saaristo Siistinä ry:n työn tukemiseen.  

Turun päivän juhlallisuudet huipentuvat perinteeksi muodostuneeseen ilotulitukseen Samppalinnanmäeltä klo 21. 

200 000 tapaa juhlia!