Turun linnassa pääsee nauttimaan klassisesta musiikista.
Uutiset

Turun Museoiden yö kutsuu viihtymään

Vuoden museokaupunki Turku juhlistaa alkavaa kesää uudella kaupunkitapahtumalla. Museoiden yönä lauantaina 21. toukokuuta suuri osa Turun museoista ovat avoinna puoleen yöhön asti, ja tarjolla on mielenkiintoista ohjelmaa rennolla otteella kulttuurin, taiteen, musiikin ja viihtyisien museokahviloiden antimien äärellä. Museoihin on vapaa pääsy kello 18 alkaen, ja Merikeskus Forum Marinumin jokilautta Pikku-Föri liikennöi jokisatamasta Aurasillalle asti.

Turun linna

Turun linnassa pääsee nauttimaan klassisesta musiikista, kun Turun filharmonisen orkesterin jousisoittajat Juha-Pekka Vikman ja Maija Kontunen, viulu, Antti Vesterinen ja Jouni Rissanen, alttoviulu sekä Andreas Helling ja Katja Kolehmainen, sello, esittävät yöllistä musiikkia, muun muassa Arnold Schönbergin teoksen Der Verklärte Nacht. Maksuton konsertti alkaa kello 22.

Ohjelmassa lisäksi ulkoilmaopastukset Merikeskuksen ja Turun linnan alueella. Maksuttomat kierrokset alkavat kello 18 ja 20.

Forum Marinum

Merikeskuksen kokonaisuudesta avoinna ovat museolaiva Suomen Joutsen ja päänäyttely Töissä merellä Kruununmakasiinin rakennuksessa. Molemmat kohteet ovat yleisölle ilmaisia ja tutustuttavissa kello 18–24.

Juhlavuottaan viettävä 120-vuotias Suomen Joutsen on vaikuttava tutustumiskohde kaiken ikäisille. Piipahda vaikka lasten kanssa kääntämään valtamerialuksen ruoria, ja poikkea samalla lasten merimuseo Tyrskynmyrskyyn.

Illan hämärtyessä voit myös siemailla hienostuneen drinkin, kun Ravintola Göran tuo pop-up baarinsa ikoniselle Suomen Joutsenelle. Kutsu ystäväsi mukaan ja vietä ainutkertainen ilta kansallisaarteen kannella!

Ohjelmassa lisäksi ulkoilmaopastukset Merikeskuksen ja Turun linnan alueella. Maksuttomat kierrokset alkavat kello 18 ja 20.

Libertalia kello 19 Suomen Joutsenen edustalla

Libertalia on paikkasidonnainen teos, joka kiertää viidessä eri Euroopan kaupungissa vuosien 2021–2023 aikana. Jokainen omaleimainen teos synnytetään kohdekaupunkeihin kansainvälisen taiteilijayhteistyön avulla. Inspiraationsa Libertalia on saanut merirosvolegendoista ja vapauden kaipuusta. Esitys on osa Museoiden yön maksutonta ohjelmaa.

Forum Marinumin jokilautta Pikkuföri liikennöi

Pikkuföri seilaa Aurajoessa koko tapahtuman ajan kello 18–24. Jokilautta on tunnelmallinen tapa liikkua jokirannan läheisyydessä sijaitsevien museoiden, kuten Forum Marinum – WAM - Aboa Vetus Ars Nova välillä. Virallisia pysäkkejä tai aikataulua ei ole, vaan kyytiin pääsee olemalla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kutsu lauttaa jokirannassa kättä heilauttamalla! Kyyti on ilmainen ja lauttaan mahtuu max. 38 henkilöä kerralla. 

Biologinen museo

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 115 vuotta Biologisen museon perustamisesta. Pitkän historiansa aikana monia uudistusvaiheita nähneessä museossa kävijät voivat edelleen aistia samaa, ajatonta ja ainutlaatuista tunnelmaa kuin museon ensi kertaa auetessa yleisölle 15. heinäkuuta vuonna 1907.

Turun Biologinen museo 115 vuotta -opastukset (kesto noin 30 min) kello 18, 20 ja 22.

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo

Apteekkimuseo ja Qwenselin taloa tarjoaa leikkimielisiä, puolen tunnin opastuksia.

Rouvan kamarikierroksella kuljet rouva Beatan mukana säätyläiskodin kamareissa ja kuulet, mitä suvisuunnitelmia Herrainkulmalla on. Salissa opit viuhkan käyttöä kesäkekkereitä varten –­ kuinka tulkita viuhkan viestit. Kierroksen kesto on noin puoli tuntia ja se on ilmainen. Kierrokset kello 18.30, 19.30 ja 20.30. Mukaan mahtuu noin 10 hlöä/kierros saapumisjärjestyksessä.

Virallisesti apteekki on jo sulkenut ovensa, mutta apteekkari Johanin iltakierroksella apteekkari tutustuttaa ammattinsa ja työhuoneidensa saloihin päivän päätteeksi. Apteekkarilta saa myös vaivoihinsa reseptin – tosin tiskin alta tähän aikaan. Kierroksen kesto on noin puoli tuntia ja se on ilmainen. Kierrokset kello 19, 20 ja 21. Mukaan mahtuu noin 10 hlöä/kierros saapumisjärjestyksessä.

Museo ja Cafe Qwensel avoinna kello 18–24

Turun taidemuseo 

Suomenkieliset miniopastukset johdattavat senegalilaisen nykytaiteilija Omar Victor Diopin näyttelyyn. Diop vangitsee näyttäviin valokuviinsa modernia afrikkalaista sielunmaisemaa ja keskittyy kuvissaan usein historian toisinnäkemiseen, diasporakokemusten kuvaamiseen ja mustan vastarinnan globaaliin politiikkaan. Tuotannossa yhdistyvät valokuva, kuvataide, muoti, muotoilu ja muotokuvaus. Miniopastukset (15 min.) kello 18, 18.30, 19 ja 19.30.

TkuÖpenMic x Turun taidemuseo – “Se mitä kutsutaan runoudeksi, on runoutta”

Museoiden yössä Turun taidemuseon estradi avautuu freshille lavarunoudelle ja yllätysesiintyjille. Sanataidekollektiivi Turun Lavataudin kutsumien runoilijoiden esiintymisen jälkeisessä open mic -osuudessa sana on vapaa kenelle tahansa omien tekstien esittämisestä kiinnostuneelle. Illan juontaa Emma Leppo

Lavarunoudessa yhdistyvät etukäteen kirjoitettu runo ja sen esittäminen. Tekstityylien kirjo on laaja ja lavarunous kannustaa ilmaisunvapauteen niin tekstillisten kuin esityksellisten keinojen hyödyntämisessä. Open mic -osuudessa kuka tahansa voi vuorollaan tulla lavalle esittämään omia tekstejään. Yhdelle esiintyjälle varattu aika on rajattu noin viiteen minuuttiin, ilmoittautuminen paikan päällä. Tapahtumassa pätevät turvallisen tilan säännöt. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Turun Lavataudin ja Turun taidemuseon kanssa. Lavarunousklubi kello 20 alkaen.

Viihtymistä ja dj-musiikkia kello 18–24

Museo ja Café Victor palvelevat koko illan ajan. Museoiden yön musiikillisesta kattauksesta vastaa DJ Kulmisjärvi. 

Aboa Vetus Ars Nova 

Aboa Vetuksen raunioalueella esiintyy Pauliina Mäkelän ja Topias Tiheäsalon duo Kultapalmut. Elävää kuvaa ja ääntä yhdistelevä esitys tarjoaa maagisen elämyksen ainutlaatuisella raunioalueella. Esitys alkaa kello 21 ja sinne on vapaa pääsy.

Puutarhurin työpajassa kello 18–20 museon sisäpihalla askarrellaan istutuskylttejä ja samalla voi oppia keskiajan yrteistä. Osallistujat saavat mukaansa tarhasalkoruusun siemeniä. Materiaalimaksu 2 €.

Ajankohtaiset näyttelyt ovat avoinna: Aboa Vetus – vanha Turku sekä Osmo Rauhalan näyttely Muista unohtaa kaikki.

Café Pegasus terasseineen palvelee Museoiden yössä kello 24 saakka!

Turun tuomiokirkko

Tuomiokirkkomuseo jalkautuu Museoiden yönä kirkkosalin puolelle kello 19 alkaen, kun esineiden historiaa esitellään niiden alkuperäisillä paikoilla. Missä sijaitsi Pietá-veistos, mikä on Ejbyn kalkin tarina? Mihin surusauvoja käytettiin? Esineihin pääsee tutustumaan Tuomiokirkkomuseossa, kirkkosalin puolella niistä löytyy lisätietoa. Museoiden yönä Tuomiokirkkomuseoon on vapaa pääsy. Tuomiokirkkomuseo ei ole esteetön.

Museoiden yö Tuomiokirkossa ja Tuomiokirkkomuseossa päättyy kello 23.

Iltakonsertti Sibeliusmuseon puutarhassa

Museoiden yössä on mahdollisuus tutustua näyttelyihin Aesthesis ja Soitinten kielillä sekä luonnontieteilijä Pehr Kalmista kertovaan näyttelyyn. Pehr Kalmiin on ilmainen opastus kello 19 suomeksi ja kello 20 ruotsiksi. LempiLempi-duo musisoi museon puutarhassa kello 23. 

LempiLempi on Päivi Hirvosen ja Tero Pajusen duo, joka heittäytyy pohjoismaisen kansanmusiikin ja folkin syliin rohkealla näkemyksellä. Heidän musiikkiaan leimaavat voima ja herkkyys sekä tarinat, jotka vievät kuulijaa tutusta tuntemattomaan. LempiLempi valloittaa läsnäolollaan, energisellä ja taidokkaalla soitollaan sekä sieluun asti menevillä äänillään. Duo tuo mukanaan lavalle rakkautensa kansanmusiikkiin – ja toisiinsa.

Päivi Hirvonen (viulu, jouhikko ja laulu) ja Tero Pajunen (kitara, oktaaviviulu ja laulu) vaikuttavat duonsa ja sooloprojektiensa lisäksi muun muassa yhtyeissä Okra Playground ja Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu. He ovat Sibelius-Akatemiasta valmistuneita musiikin maistereita ja kokeneita musiikkikasvattajia. 

Taiteen talo

Turun kaupungin museopalvelut, Turun yliopisto ja edellisenä lauantaina avajaisiaan viettänyt Taiteen talo ylpeinä esittävät: Iiris Härmän dokumenttielokuva Luomakunnan vartijat (2022) saa ensiesityksensä Turussa osana Museoiden yön ohjelmaa.

Luomakunnan vartijat on dokumenttielokuva kenialaisen Daasanach-ihmisten elämästä. Dokumentissa Härmä seuraa Helsingin yliopiston ympäristötieteilijöitä näiden matkalla Keniaan. Elokuva käsittelee kolonialismin perintöä, luontosuhteita ja ilmastonmuutoksen kanssa elämistä sekä jännitteitä kenialaisten klaanien välillä ja paikalliseen Sibiloin kansallispuistoon kytkeytyen. Dokumentti on esitetty Doc Point -festivaaleilla keväällä 2022, ja Yleisradio esittää sen myöhemmin vuoden 2022 aikana.

Dokumenttielokuvanäytös Museoiden yössä alkaa kello 19. Elokuvan jälkeen Taiteen talossa kuullaan paneelikeskustelu, jossa Iiris Härmä sekä Turun yliopiston tutkijat Jukka Jouhki ja Hanna Kalliolevo keskustelevat elokuvan herättämistä ajatuksista.

Museotesti vinkkaa mikä museo on sinulle sopiva

Turku on täynnä mielenkiintoisia museoita. Mutta mikä tai mitkä ovat juuri sinua varten? Saat tämän selville tekemällä Turun museoiden leikkimielisen museopersoonallisuustestin!