Luontoliikunta ja ulkona liikkuminen tekevät tunnetusti hyvää. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos antoi kunniamaininnan erityisen ansiokkaasta hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöstä Turun kaupungille. Palkinnon myöntämisperusteena oli monipuolinen ja innovatiivinen liikunnan edistäminen lähiluonnossa ja perheiden luonnossa liikkumisen näkökulmasta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) myöntää vuosittain kunniamaininnan jollekin kunnalle, jossa on tehty ansiokasta hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä. THL:n mukaan laadukkaan hyte-työn määrittämisessä painottuivat muun muassa luontoliikunnan, kävelyn ja pyöräilyn sekä ulkona tapahtuvan liikunnan ja liikkumisen edistäminen. Tarkastelussa hyödynnettiin tuoreimpia TEAviisarin Liikunta kunnan toiminnassa -tiedonkeruun tuloksia vuodelta 2024. Turun kaupunki on panostanut laajasti edellä mainittuihin teemoihin eri toimialojen yhteistyönä.
Kiitosta sai erityisesti muun muassa lähiliikuntaan kannustavat Seikkailukartat ja retkireput, joilla innostetaan perheitä luontoliikunnan pariin. Tavoitteena on, että perheet löytävät lähiluontonsa mahdollisuudet. Monipuolinen luonto tarjoaa jokaiselle maksutonta tekemistä ja ihmeteltävää vuoden ympäri. Koko perheen seikkailukartat ja retkireput -luontoseikkailuun on voinut lainata reppuja osasta Turun lähikirjastoja. Reput sisältävät luonnossa hyödynnettävää välineistöä. Reppuja voi edelleen lainata, mutta parhaillaan Turun kaupunki uudistaa luontorasteja, joten uteliaat seikkailijat voivat suunnistaa kätköille seuraavaksi ensi keväänä.
THL:n palkinnon vastaanotti liikuntasuunnittelija Liinu Varttinen Turun kaupungin liikuntapalveluista.
– Tavoitteemme on ollut lisätä perheiden liikuntamahdollisuuksia kestävän liikkumisen ja lähiluonnossa liikkumisen näkökulmasta, perustelee Varttinen ja lisää, että luonnossa liikkuminen vahvistaa perheiden osallisuutta ja hyvinvointia sekä antaa tukea arkeen.
– On hienoa, että pitkäjänteinen työmme saa valtakunnallista tunnustusta. Luonto kun tekee tunnetusti hyvää ihan jokaiselle, ja luonnossa liikkuminen on mahdollista kaikille, täsmentää Varttinen.
Turussa on poikkeuksellisen upea ja saavutettava lähiluonto
Turku on upea kaupunki siitä syystä, että lähes jokaiselta asuinalueelta on lyhyt matka lähiluontoon. Useimmat luontokohteet ovat saavutettavissa vain bussi- tai polkupyörämatkan päässä.
Turun asukkaiden hyvinvoinnin rakentaminen alkaa jo kaupunkisuunnittelusta. Muun muassa huolehtimalla kaupunkiympäristöstä, Turku mahdollistaa, että Turun asukkaat saavat nauttia lähimetsistä ja puistoista virkistymiskeitaina, sekä kestävästä liikkumisesta kevyen liikenteen väylillä, kuten kävely- ja pyöräilyteillä.
– Pyrimme siihen, että asukkaille lähellä olevat viheralueet ja kevyenliikenteen väyläverkostot kannustavat jokapäiväiseen arjen liikkumiseen, kertoo kaupunkiympäristön kunnossapitopäällikkö Mari Helin.
Moniammatillista ja kestävän liikkumisen edistämisen kehittämistyötä tehdään yhteistyössä
Turun kaupunki on pyrkinyt yhteistyössä yli yksikkörajojen ja muiden toimijoiden kanssa edistämään turkulaisten suhdetta lähiluontoon. Liikuntapalvelut on tehnyt ulkona liikkumisen kehittämistä moniammatillisesti muun muassa kasvatus ja opetustoimen sekä kaupunkiympäristön kanssa. Pilottipäiväkodit ja koulut ovat halunneet osallistua kehittämiseen mukaan, ja kaupungissa on liikutettu tuhansia pieniä, punaposkisia turkulaisia aktiivisesti lähiluonnossa.
Esimerkkinä pitkäaikaisesta kehittämisestä on myös urheiluseurojen kanssa tehty yhteistyö. Suunnistusseurat ovat kartoittaneet ja merkinneet Paavonpolku-reittejä alunperin jo 1990-luvun loppupuolella. Opastetut Paavonpolut johdattavat edelleen asukkaita virkistäytymään merkityille reiteille ja poluille.