Kiinnostus Turkua ja saaristoa kohtaan on ollut tänäkin kesänä korkealla. Kansainvälisten matkailijoiden määrä on kasvanut alkuvuoden aikana ja hotellien lisäksi Airbnb on noussut suosituksi yöpymisvaihtoehdoksi.
Kesäinen Turku ja Turun alue ovat houkutelleet kävijöitä sekä kotimaasta että ulkomailta. Kesäkuussa ulkomaisia rekisteröityjä yöpymisiä oli Turussa 14 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, koko Varsinais-Suomen alueella jopa 19 prosenttia viime vuotta enemmän.
–Heinäkuussa taas Turun majoituskapasiteetti on perinteisesti lähes täynnä ja kasvua ei juurikaan ole mahdollista saavuttaa ilman uusia majoitusinvestointeja – tämä taas vaatii alueemme ympärivuotisen vetovoiman kehittymistä edelleen, summaa Visit Turku Archipelagon toimitusjohtaja Kristiina Kukkohovi.
Kansainvälisten matkailijoiden määrä on noussut koko maakunnassa vuoden ensimmäisellä puoliskolla, tammi-kesäkuun aikana yhdeksän prosenttia. Kasvu on tullut pitkälti vapaa-aikaan liittyvistä yöpymisistä, kertoo Kukkohovi.
Vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana merkittävää kasvua on ollut esimerkiksi Iso-Britanniasta tulevien matkailijoiden yöpymisten määrässä, ja se on ollut noin 30 prosenttia suurempi kuin viime vuonna. Myös ruotsalaismatkustajien kohdalla kasvu on ollut alkuvuonna merkittävää: yhdeksän prosenttia enemmän yöpymisiä kuin vuonna 2023.
Kotimaisten yöpymisten määrä Turussa on tammi-kesäkuun tilastojen mukaan vähentynyt viime vuodesta, joka oli yöpymisten suhteen ennätysvuosi koko vuodesta 1995 tilastoidun historian aikana. Sama trendi näkyy koko Suomessa.
–Ennakoimme jo vuosi sitten kotimaan matkailun hiipuvan huippuluvuistaan. Talouden epävarmuudella on vaikutuksensa: suomalaiset matkustavat harvemmin ja matkoja tehdään pienemmällä budjetilla. Aiempaa enemmän ehkä yövytään ystävien ja sukulaisten luona ja tehdään päiväreissuja. Alueemme – kuten koko Suomen – matkailun kasvu on kansainvälisen kysynnän varassa, pohtii Kukkohovi
Airbnb:n ja muun rekisteröimättömän majoituksen suosio on kasvanut Turussa vauhdilla, yhdeksän prosenttia alkuvuoden aikana.
–Tällä hetkellä noin joka neljäs yöpyminen varataan muualta kuin hotelleista. On myös tyypillistä, että tällaisessa majoituksessa ollaan pidempään kuin hotellissa. Kun hotellien keskiviipymä on kotimaisilla matkustajilla 1,5 yötä ja kansainvälisillä kaksi yötä, rekisteröimättömässä majoituksessa viivytään keskimäärin 2,8 yötä, Kukkohovi sanoo.
Kansainväliset vieraat ovat löytäneet saaristoon
Myös Naantalissa on saatu nauttia vilkkaasta kesäkaudesta. Visit Naantalin toimitusjohtaja Tarja Rautiainen kertoo, että matkailuneuvonnassa on käynyt enemmän kansainvälisiä matkailijoita kuin vuosiin.
–Minulla on se tunne, että ollaan samoissa lukemissa kuin vuonna 2019, eli ennen pandemiaa. Kyselyt ovat kohdistuneet erityisesti saaristoon, jonne moni on ollut matkalla, lisäksi paljon on kyselty myös Naantalin nähtävyyksistä ja ravintoloista.
Rautiaisen mukaan Naantalin majoitusliikkeiden kesä on ollut hyvä, ja majoitusmääriin ollaan tyytyväisiä. Kuluttajien ostokäyttäytymisessä näkyy kuitenkin yleinen taloustilanne, joten valintoja tehdään erittäin hintatietoisesti.
Rautiainen kiittelee Finnlinesin uusien laivojen vaikutusta, sillä niiden myötä Naantalissa on ollut nyt aiempaa enemmän ruotsalaisia ja norjalaisia vieraita. Lisäksi saksalaisia vieraita on ollut paljon.
Hotel Hyppeisin yrittäjä Outi Fagerlund vahvistaa, että kansainväliset matkustajat ovat löytäneet koko ajan kasvavassa määrin tiensä saaristoon.
–Moni asiakkaamme on ollut ensin työmatkalla jossain päin Eurooppaa, ja saaristo on ollut heidän ”bucket listillä”. He ovat olleet todella innoissaan saariston luonnosta ja rauhasta – ja erittäin yllättyneitä siitä, että meiltä saa niin tasokasta ruokaa.
Houtskarin saarella sijaitsevassa hotellissa on ollut kansainvälisiä vieraita eniten Saksasta, Sveitsistä, Ruotsista, Yhdysvalloista ja Australiasta. Suurin osa vierailijoista on ollut kuitenkin kotimaisia.
Fagerlund kertoo, että tällä hetkellä ollaan sekä majoituksen että ruokamyynnin osalta viime kesää edellä, ja hotellin ravintola oli heinäkuussa joka ilta täyteen varattu.
Lentomatkustajien määrä Turun kentällä on kasvanut
Turun lentoaseman matkustajamäärä näyttää alkuvuoden lukujen valossa hyvältä, ja kasvua on seitsemän prosenttia edellisestä vuodesta. Uusia reittejä ei ole avattu, mutta nykyisiin kohteisiin Tukholmaan, Riikaan ja Gdanskiin on lisätty vuoroja kysynnän kasvaessa.
Heinäkuussa Turku oli Suomen kolmanneksi suurin lentoasema 27 000 matkustajallaan Helsinki-Vantaan ja Oulun jälkeen.
Turussa on vieraillut tänä vuonna seitsemän kansainvälistä risteilijää, jotka ovat tuoneet alueelle noin 5 000 vierailijaa muun muassa Iso-Britanniasta Yhdysvalloista.
–Nämä vieraat ovat meille tärkeää potentiaalia, sillä toivomme heidän palaavan alueellemme myös pidemmälle lomalle, pohtii Kristiina Kukkohovi.
Kukkohovi nostaa tärkeään rooliin myös laivayhtiöt, sillä esimerkiksi Finnlinesin uudet alukset ovat tuoneet lisää kiinnostusta ja matkailijoita alueelle.