TFO viulusektio
Uutiset

Turun AMK ja Turun filharmoninen orkesteri solmivat kumppanuussopimuksen

Kun musiikin opiskelija siirtyy korkeakoulusta työelämään, on suuri etu, jos hänellä on kokemusta ammattilaisorkesterissa työskentelystä sekä valmiita verkostoja. Tämä on yksi monista hyödyistä, joita Turun AMK:n ja Turun filharmonisen orkesterin kumppanuus tuottaa.

Pitkään jatkuneen yhteistyön vahvistamiseksi Turun ammattikorkeakoulu ja Turun filharmoninen orkesteri solmivat nyt kumppanuussopimuksen. Sopimuksen tarkoituksena on kuvata kumppanuusosapuolten yhteinen näkemys kokonaisvaltaisesta ja pitkän aikavälin tavoitteellisesta yhteistyöstä. Tavoitteena on yhdessä kehittää sekä TFO:n että AMK:n toimintaa.

Käytännössä kumppanuus tarkoittaa yhteistyötä neljällä saralla: opiskelijayhteistyössä, koulutusyhteistyössä, tutkimus- ja kehitysyhteistyössä sekä esimerkiksi tilojen tai instrumenttien vuokraamisen osalta.

– Olemme tehneet koko olemassaolomme ajan, yli kaksikymmentä vuotta, tiivistä yhteistyötä Turun filharmonisen orkesterin kanssa. Nyt tällä kumppanuussopimuksella vahvistamme nykyistä yhteistyötä ja viitoitamme kehitysajatuksia tulevaisuuteen, sanoo Eero Linjama, Turun AMK:n Taideakatemian esittävien taiteiden ja musiikin koulutus- ja tutkimuspäällikkö.

AMK ja TFO tekevät yhdessä toimintasuunnitelman, jonka toteutumista seurataan ja jota päivitetään säännöllisesti. Yhteistyön sisältö kirjataan tarkemmin toimintasuunnitelmaan.

Opiskelijayhteistyö voi sisältää niin projekteja, harjoittelua kuin opinnäytetöitäkin. AMK:n jousisoitinopiskelijoille tarjotaan mahdollisuus osallistua TFO:n konserttiperiodeihin opintoihin kuuluvana harjoitteluna. Harjoittelu tähtää opiskelijoiden työelämävalmiuksien parantamiseen.

– Opiskelijoiden harjoitteluperiodit ovat meille orkesterissa aina erityisiä viikkoja, ja tällainen yhteistyö on tärkeää. On hienoa päästä soittamaan tulevien kollegoiden kanssa ja saada heiltä uusia näkemyksiä, sekä toisaalta tukea heidän ammatillista kehitystään, sanoo TFO:n konserttimestari Matti Koponen.

Lisäksi yhteistyötä tehdään Nuorten solistien konserteissa ja niihin liittyvissä harjoituksissa. Vuosittain järjestettävän Nuorten solistien konsertin solisteina soittavat Turun konservatorion ja Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian musiikin koulutuksen opiskelijat.

Viulisti Aleksandra Gribanova on ollut opintojensa aikana harjoittelussa TFO:ssa sekä yhtenä solistina Nuorten solistien konsertissa vuonna 2022.

– Olin haaveillut orkesterissa soittamisesta jo kauan ennen kuin tiesin Nuorten Solistien Konsertista. Kun harjoitukset TFO:n kanssa alkoivat, hämmästelin, kuinka paljon oli opittavaa ja kuinka vaativaa orkesterin kanssa soittaminen oli. Se vaati rohkeutta, älyä ja itsekuria. Olen todella kiitollinen tällaisesta mahdollisuudesta, se antoi suuren potkun musiikkiuralleni. Kun TFO:ssa oli mahdollisuus osallistua harjoitteluviikolle, hain innokkaasti. Harjoittelu oli tärkeä kokemus, mahdollisuus oppia orkesterin elämää sisältäpäin, Aleksandra kertoo.

Nuorten solistien konsertti on vuodesta 1969 asti vuosittain järjestetty tapahtuma – vanhin nuorten solistien konserttien perinne Suomessa. Konsertissa taitavimmat opiskelijat pääsevät soittamaan tai laulamaan ammattiorkesterin kanssa. Tilaisuus on useimmille ensimmäinen laatuaan.